R. Muelleris paaiškino buvęs susaistytas seniai galiojančios Teisingumo departamento pozicijos, kad pareigas einantis prezidentas negali būti apkaltintas jokiu federaliniu nusikaltimu.

Specialusis prokuroras pridūrė, kad „būtų nesąžininga“ potencialiai apkaltinti asmenį nusikaltimu, jeigu šis asmuo negali stoti prieš teismą ir ginti save.

„Tokie buvo principai, pagal kuriuos veikėme, ir jais remdamiesi padarėme išvadą, kad negalime vienokiu ar kitokiu būdu prieiti išvadą, ar prezidentas įvykdė nusikaltimą“, – sakė jis.

R. Muellerio komentarai atkartojo viešai paskelbtos jo tyrimo ataskaitos išvadas.

Per beveik 10 minučių trukusį pareiškimą R. Muelleris pabrėžė, kad buvo vykdomos „daugybinės, sistemingos pastangos“ paveikti 2016 metų prezidento rinkimus ir kad šis faktas „nusipelno kiekvieno amerikiečio dėmesio“.

R. Muelleris šį kišimąsi išsamiai apžvelgė pernai paskelbtame kaltinamajame dokumente, kuriuo 12 Rusijos karinės žvalgybos pareigūnų buvo apkaltinti įsibrovimu į demokratų elektroninio pašto paskyras.

Tyrimo ataskaitoje daroma išvada, jog nėra įrodymų, jog D. Trumpo kampanija buvo susimokiusi su Rusija, nors dokumente apžvelgiami D. Trumpo kampanijos narių kontaktai su rusais.

Vis dėlto ataskaita atskleidė, kad D. Trumpas mėgino perimti tyrimo dėl Rusijos kontrolę ir priversti nušalinti R. Muellerį, kad jis nebetirtų respublikono prezidento potencialaus trukdymo vykdyti teisingumą. D. Trumpas šį tyrimą ne kartą vadino „raganų medžiokle“ ir tvirtino, kad R. Muellerio ataskaitos išvados, jog jo rinkimų kampanija nebuvo susimokiusi su Maskva, visiškai jį išteisina.

R. Muelleris taip pat sakė neatmetąs galimybės liudyti Kongresui, bet perspėjo neketinąs pasakyti nieko, kas nebuvo atskleista praeitą mėnesį paskelbtoje ataskaitoje.

R. Muelleris pabrėžė, kad jo vadovaujama grupė itin kruopščiai suformulavo ataskaitos išvadas, ir sakė, kad „šis darbas kalba už save“.

Specialusis prokuroras pareiškė, kad ataskaita yra jo „liudijimas“ ir kad jis „per jokį pasirodymą prieš Kongresą nepateiktų daugiau informacijos, negu jau yra viešai paskelbta“.

R. Muelleris pridūrė manąs, kad jam nebūtų „tinkama plačiau kalbėti apie šį tyrimą“, ir nesutiko atsakyti į žurnalistų klausimus.