Berlynas ne kartą tvirtino, jog pagrindo tokiems reikalavimams nėra, nes šis klausimas buvo išspręstas 1953 metų rugpjūtį, kai Lenkijos komunistinė administracija paskelbė atsisakanti bet kokių teisių į karo reparacijas.

Tačiau garsus valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) parlamento narys Arkadiuszas Mularczykas naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad turima 1953 metų vyriausybės posėdžio protokolo, kurį pasirašė tuometinis komunistinis Lenkijos lyderis Boleslawas Bierutas, kopija teisiškai negalioja.

Dabartinė Lenkijos valdžia tvirtina, kad 1953 metų atsisakymas yra negaliojantis, nes jį padiktavo Maskva, kai Lenkija priklausė sovietiniam blokui.

A. Mularczyko manymu, Berlyno išmokėtos reparacijos pagerintų dvišalius santykius. Pasak jo, Lenkijai nebuvo tinkamai atlyginta už žmogiškuosius ir materialinius nuostolius, kuriuos ji patyrė 1939–1945 nacių okupacijos metais.

A. Mularczykas vadovauja grupei ekspertų, skaičiuojančių Lenkijos patirtus nuostolius ir jų ilgalaikį poveikį valstybei. Skaičiavimų rezultatus jis ketina pateikti Vokietijai ir kitoms šalims rugsėjo 1-ąją, kai bus minimos Vokietijos invazijos į Lenkiją 80-osios metinės.

Lenkijos valdančioji konservatyvi nacionalistinė partija PiS pernai pareiškė, kad valstybė yra nusipelniusi kompensacijos už patirtus nuostolius ir sudarė A. Mularczyko vadovaujamą grupę reparacijų sumai apskaičiuoti.

Pasak jo, patirti nuostoliai bus didesni nei dabartinė nurodoma 850 mln. JAV dolerių suma, sudaryta pagal 1947 metų skaičiavimus. Į ją taip pat bus įtraukti nuostoliai, kuriuos 1939 metais patyrė visi Lenkijos piliečiai, įskaitant žydus ir kitas tautines mažumas.

Vokietija jau yra išmokėjusi individualias kompensacijas lenkams, nacių okupacijos metais atlikusiems priverstinius darbus arba dalyvavusiems pseudomedicininiuose eksperimentuose.