Vyriausioji sveikatos apsaugos pareigūnė daktarė Merlene Fredericks-James sakė, jog po vidinių tarpusavio diskusijų ir pasitarimų su Panamerikos sveikatos organizacija „nuspręsta, kad būtų protinga laive paskelbti karantiną“.

Ji aiškino, jog vienas tymais sergantis asmuo kosėdamas ir čiaudėdamas lengvai gali užkrėsti kitus. Pareigūnės teigimu, apie tymų atvejį laive ji sužinojo iš dviejų patikimų šaltinių.

Laivas „Freewinds“ tebėra prisišvartavęs toje pačioje vietoje, „NBC News“ sakė Sent Lusijos pakrantės apsaugos seržantas Victoras Theodore‘as.

„St. Lucia Times“ trečiadienį paskelbė laivo nuotrauką. Keletas laivų stebėjimo puslapių nurodo, kad „Freewinds“ yra Karibų saloje esančiame Kastrio uoste.

Scientologų bažnyčia neatsakė į CNN prašymą pakomentuoti susidariusią situaciją. Savo puslapyje bažnyčia teigia, kad laivas yra religinis prieglobstis, esantis aukščiausiame scientologų dvasinės kelionės taške.

M. Fredericks-James pranešė, jog niekam neleidžiama išlipti iš laivo.

Laivas „Freewinds“

Karantino paskelbimas siekiant kontroliuoti ligos proveržį yra nepatogi, tačiau visuomenės sveikatai labai svarbi priemonė, praėjusią savaitę CNN sakė Rebecca Katz, vadovaujanti Džordžtauno universiteto Pasauliniam sveikatos mokslo ir saugumo centrui.

„Karantinas – žodis, į kurį žmonės gali reaguoti labai audringai, tačiau iš tiesų tai yra vienas stipriausių įrankių visuomenės sveikatos pagalbos rinkinyje. Tačiau dauguma visuomenės sveikatos pareigūnų karantiną naudoja labai apdairiai, mat jis riboja pilietines laisves“, – aiškino R. Katz.

Kiekviena šalis taiko įstatymus dėl leidimo skelbti karantiną ir kitas visuomenės sveikatos gerovei palaikyti skirtas priemones, jie gali skirtis priklausomai nuo jurisdikcijos. Prieš atsisakančius bendradarbiauti gali būti imamasi įvairiausio pobūdžio veiksmų: nuo izoliacijos įsako iki „nuolatinio prisiregistravimo internetu kartą per dieną, sekimo įrenginių pritvirtinimo iki ginkluotos apsaugos paskyrimo prie namų“, – sakė R. Katz.

M. Fredericks-James teigė, kad sveikatos apsaugos pareigūnai pasinaudojo galia, kuri jiems suteikta Karantino aktu ir Visuomenės sveikatos aktu.

Tymų atvejų skaičius Jungtinėse Valstijose pralenkė didžiausią užfiksuotą skaičių nuo to laiko, kai 2000-aisiais buvo paskelbta, jog šalyje ši liga išnaikinta.