Apklausos rodo, kad socialistai per pirmalaikius rinkimus šį sekmadienį gaus daugiausiai vietų, bet neturės daugumos ir negalės valdyti vieni – kad išliktų valdžioje, jiems vėl reikės formuoti aljansus su kitomis partijomis.

„Esu įsipareigojęs kalbėtis su visomis politinėmis partijomis, laikantis demokratijos... Demokratija nėra „vetokratija“, – interviu visuomeninei televizijai TVE sakė premjeras Pedro Sanchezas, kai jo buvo paklausta, ar jis norėtų valdyti su „Ciudadanos“.

P. Sanchezas į valdžią atėjo 2018 metų birželį, su kraštutinių kairiųjų partijos „Podemos“, katalonų separatistų ir baskų nacionalistų partijų parama laimėjęs netikėtą balsavimą dėl nepasitikėjimo jo pirmtaku konservatoriumi.

Tačiau kelios apklausos parodė, kad socialistai ir „Ciudadanos“ sekmadienį gali laimėti daugumą vietų žemuosiuose parlamento rūmuose.

„Ciudadanos“ lyderis Albertas Rivera atmetė aljanso galimybę ir ne kartą ragino rinkėjus „nušalinti Sanchezą“ dėl jo noro siekti dialogo su katalonų separatistų partijomis, 2017 metais pabandžiusiomis atskirti Kataloniją nuo Ispanijos.

Vietos valdžios lygiu „Ciudadanos“ yra valdžiusi ir su socialistais, ir su konservatorių Liaudies partija (PP).

A. Riveros partija susivienijusi su PP ir nauja kraštutinių dešiniųjų partija „Vox“ per regioninius rinkimus gruodžio mėnesį nušalino socialistus nuo valdžios Andalūzijoje. Bet prieš tuos rinkimus „Ciudadanos“ rėmė socialistų mažumos vyriausybę šiame pietiniame regione.

Socialistai ir „Ciudadanos“ nesėkmingai bandė suformuoti valdantįjį aljansą po aiškaus laimėtojo neiškėlusių 2016 metų visuotinių rinkimų.

PP lyderis Pablo Casado sakė esąs „tikras“, kad jei socialistai ir „Ciudadanos“ šį savaitgalį gautų daugumą parlamente, jie dar kartą bandytų pasiekti susitarimą dėl valdymo.

„Neturiu jokių abejonių“, – pridūrė jis interviu, kurį ketvirtadienį paskelbė dienraštis „El Mundo“.

Kita galimybė po rinkimų P. Sanchezui būtų formuoti paktą su „Podemos“, bet apklausos rodo, kad abi šios partijos drauge neturės daugumos.

„Podemos“ lyderis Pablo Iglesias, kuris ragino po rinkimų formuoti aljansą su Socialistų partija, radijui „Cadena SER“ sakė, kad P. Sanchezas „aiškiai nekalba“.

Pasak P. Iglesias, jei socialistai ir „Ciudadanos“ gautų daugumą, abi partijos patirtų „milžinišką ekonomikos galiūnių ir dalies Socialistų partijos spaudimą“ pasiekti susitarimą.