Įvykio vietą nuklojo kūnų dalys, o sužeistieji šaukė pagalbos, po sprogimo turgavietę apgobus juodiems dūmams.

Atsakomybę už Beludžistano provincijos sostinėje surengtą ataką prisiėmė Pakistane veikiantis Talibanas.

Šis islamistų judėjimas pareiškė, kad koordinavo veiksmus su sunitų grupuote „Lashkar-e-Jhangvi“ (LeJ), atsakinga už daugybę atakų prieš Pakistane gyvenančius musulmonus šiitus. LeJ kol kas nepatvirtino savo vaidmens išpuolyje.

Su Afganistanu ir Iranu besiribojantis Beludžistanas yra Pakistano didžiausias ir skurdžiausias regionas, siaubiamas etninio ir religinio smurto bei islamistų sukilimo.

Aukų skaičių patikslinęs Beludžistano vidaus reikalų ministras Zia Ullah Langau taip pat patvirtino, kad šį išpuolį įvykdė mirtininkas. Pareigūnas pridūrė, kad du iš žuvusiųjų buvo vaikai.

Provincijos policijos viršininkas Mohsinas Buttas savo ruožtu informavo, jog tarp aukų yra aštuoni vietos hazarų bendruomenės nariai.

Šiitai hazarai, kurie dėl savo azijietiškos išvaizdos yra nesunkiai atpažįstami, dažnai tampa sunitų ekstremistų grupuočių, laikančių juos mirties nusipelniusiais atskalūnais, taikiniais.

Hazarai taip dažnai puolami, kad yra priversti gyventi mieste esančiuose dviejuose saugomuose anklavuose, o policija kasdien lydi šios bendruomenės narius į turgų, kad jie galėtų apsipirkti.

Bomba buvo detonuota netoli vietos, kur buvo kraunamos prekės ruošiantis paskirstyti jas turgavietėje.

Pasak aukšto rango policijos pareigūno Abdul Razaqo Cheemo, sprogimas nugriaudėjo Kvetos Hazargandžio rajone.

Iš 2,3 mln. miesto gyventojų hazarų yra apie 500 tūkstančių.

Organizacija „Amnesty International“ sprogimą pavadino „skausmingu priminimu“ apie daugybę išpuolių, nuo kurių per pastaruosius kelerius metus nukentėjo hazarų bendruomenė, taip pat paragino ministrą pirmininką Imraną Khaną suteikti jai geresnę apsaugą.

„Kiekvieną kartą žadama, kad bus stengiamasi geriau juos apsaugoti, ir kaskart šie pažadai nevykdomi“, – parašė Omaras Waraichas, „Amnesty International“ Pietų Azijos skyriaus direktoriaus pavaduotojas.

Pakistane smurto lygis pastebimai sumažėjęs nuo 2014 metų, kai buvo įvykdytas kruviniausias išpuolis šalies istorijoje. Tąsyk ekstremistams užpuolus vieną mokyklą šiaurės vakariniame Pešavaro mieste žuvo daugiau nei 150 žmonių, dauguma jų – vaikai.