Auditą inicijavęs laikinai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) vadovavęs Rokas Masiulis tvirtino, kad „mokytojai buvo teisūs, kad sistemoje yra labai daug negerų dalykų“.

O gruodžio pabaigoje nuo pareigų nušalinta buvusi ministrė J. Petrauskienė tvirtino, kad dar vienas auditas buvo pradėtas ir lapkritį bei vylėsi, kad pastarojo rezultatai bus susieti ir su naujai atlikti auditu.

Petrauskienė: švietimo sistemoje daug užsistovėjusio vandens

„Politiniuose veiksmuose susigaudyti ne taip ir paprasta. Ir tikrai ne viskas auksas, kas viešumoje auksu žiba. Žinant iš vidaus, norisi pasidalinti, – „Facebook“ tinkle mintis dėstė J. Petrauskienė. – Švietimo sistemoje daug užsistovėjusio vandens. O tada, kaip pelkėje pradeda veistis visokio plauko gyviai.“

Ji tvirtino, kad problemas pamatė pradėjus švietimo sektoriaus pertvarkas. „Tą aiškiai pajutau pradėjus pertvarkas profesinio mokymo sektoriuje. Tai atskleidė auditai ir vadovų kaita keliose pavaldžiose institucijose. Tai ypač išryškėjo ir pradėjus ugdymo turinio pertvarką, kai įvairūs su ugdymo programų, vadovėlių, skaitmeninio turinio rengimu, ir tikriausiai su ŠMM (Švietimo ir mokslo ministerija) atskirais žmonėmis ar vadovais, susiję veikėjai pradėjo viešumoje visais būdais siekti ne diskusijų, kurios vestų į pozityvius pokyčius, bet tiesiog tų, kurie inicijuoja procesą, pačio proceso diskreditavimo“, – teigė J. Petrauskienė.

Jurgita Petrauskienė
Politiniuose veiksmuose susigaudyti ne taip ir paprasta. Ir tikrai ne viskas auksas, kas viešumoje auksu žiba. Žinant iš vidaus norisi pasidalinti. Švietimo sistemoje daug užsistovėjusio vandens. O tada, kaip pelkėje pradeda veistis visokio plauko gyviai.

Buvusi ministrė teigė, kad auditas po gautų skundų buvo pradėtas dar lapkritį, tačiau jo pabaigti ji nespėjo, nes gruodžio pradžioje, įsisiūbavus mokytojų streikui, buvo nušalinta nuo pareigų.

„Remiantis gautais skundais, kilus įtarimams dėl rezultatų, kurie buvo sukurti panaudojant ES SF lėšas lapkričio mėnesį buvo inicijuoti eilės pavaldžių įstaigų auditai, – tikino buvusi ministrė. – Jų pabaigti jau neteko. Šiandien paskelbti audito rezultatai kelia kelias mintis. Viena vertus, tikrai puiku, kad siekiama išaiškinti, ar yra pažeidimai, kad jie randami, jie privalo būti išaiškinti, viešai paskelbti, užkardyti ir juos padarę atitinkamai nubausti.“

Tačiau ji pridūrė, kad nevertins atlikto audito išvadų. „Iš viešai pateiktos informacijos, nes ji labai bendra ir aptaki, nesiimu vertinti rastų pažeidimų mąsto, žalos sistemai, kas ir kiek kaltas. Tikiu, kad ministrai tai padarys, – tęsė J. Petrauskienė. – Man įdomu, ar atliekant auditą buvo naudota lapkritį pradėtų auditų medžiaga. Man įdomu, kam bus panaudotos auditų išvados.“

Petrauskienė: tikiuosi, kad auditai netaps kovos už skaidrumą viešųjų ryšių akcija

J. Petrauskienė įvardijo, kodėl dar praėjusių metų rudenį buvo imtasi audito, tačiau pridūrė, kad jos pradėtą auditą jos pareigas ministras turėjo baigti: „Pradėdami auditus lapkritį siekėme jų rezultatus panaudoti pertvarkant pavaldžių įstaigų tinklą, ugdymo programų atnaujinimo, vadovėlių rengimo, ugdymo turinio skaitmenizavimo, išorinio mokyklų vertinimo sistemas. Taip pat tobulinant viešųjų pirkimų vykdymą švietimo sektoriuje. Labai keista, kad auditas neatliekamas ministrų kartu, vienam pradėjus – kitam pabaigus. Ar taip nepasitikima tarpusavyje?“

Jurgita Petrauskienė
Iš viešai pateiktos informacijos, nes ji labai bendra ir aptaki, nesiimu vertinti rastų pažeidimų mąsto, žalos sistemai, kas ir kiek kaltas. Tikiu, kad ministrai tai padarys.

Ji įvardijo, kad tikisi, kad „auditai netaps kovos už skaidrumą viešųjų ryšių akcija“. „Tikiuosi viskas, kas teigiama, bus aiškiai parodyta ir įrodyta. Ir ne tik mokytojai, visa visuomenė turi žinoti, kur ir kam leidžiamos investicijos į švietimą. Švietimas yra sritis, kurioje verkiant reikia pokyčių, bet jais labai lengva manipuliuoti žaidžiant emocijomis, – kalbėjo J. Petrauskienė – Tikiuosi, ŠMSM ministrui užteks valios skaidrinti sistemą. Tikiuosi, užteks valios pasipriešinti esamai sistemai nuo skaidrumo ginančioms interesų grupėms ir tai neišvers jo iš posto. Tikiuosi, veiksmų bus imtasi nedelsiant. Šviesa švietime te šviečia!“

Monkevičius neketina spręsti personalijų klausimo

Šiuo metu ŠMSM ministro pareigas einantis Algirdas Monkevičius, reaguodamas į R. Masiulio teiginius dėl atlikto audito, teigė, kad išvadose nemato jokių faktų, kurios leistų kalbėti apie kieno nors atleidimą arba galimą baudžiamąją atsakomybę.

Ministras pažadėjo, kad balandį bus teikiamas nutarimo projektas dėl ministerijai pavaldžių įstaigų reorganizacijų.

„Aš laukiau šito audito išvadų, kad pasižiūrėčiau, kaip galima ir jomis pasinaudoti, kad būtų galima jau balandį teikti pradinį projektą, kaip reorganizuoti pavaldžias institucijas“, – sakė A. Monkevičius.

„Personalijų klausimo“ po šio audito spręsti neketinama.

Algirdas Monkevičius

„Aš buvau labai griežtai pasakęs auditoriams, kad praneštų, jei reikėtų spręsti personalijos faktą, tokio niekas nepateikė. Bet nerimą kelia ir galimai (įvykę dalykai – DELFI)“, – sakė A. Monkevičius.

Ministras teigė, kad yra numatyta konsultuotis su kitomis institucijomis. Tačiau jis patikino, kad per auditą nebuvo pateikta faktų apie vykdomus nusikaltimus. Ministras kalbėdamas apie išvadas dažnai minėjo žodį „galimai“, ir perklaustas atsakė, kad įrodymų apie pažeidimus, dėl kurių būtų galima svarstyti apie asmeninę arba baudžiamąją atsakomybę, nėra gauta.

Masiulis: vyrauja neskelbiami pirkimai, vieno tiekėjo protegavimas

Po atlikto audito laikinai ministerijai vadovavęs R. Masiulis teigė, kad „Vyrauja neskelbiami pirkimai, vieno tiekėjo protegavimas, tiekėjai už laimėtus pirkimus įstaigoms atsilygina „parama“, masiškai naudojama schema „perkame paslaugas iš savų darbuotojų“.

„Mokytojai buvo teisūs. Sulaukiu vis daugiau klausimų, ar padarytas žadėtas Švietimo sistemos pavaldžių įstaigų viešųjų pirkimų auditas. Taip auditas baigtas – rezultatai perduoti ŠMSM (Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai) prieš porą dienų. Tikrinti 2016-2018 metai. Per audituotą 3 metų laikotarpį viešiesiems pirkimams čia skirta daugiau nei 100 mln. eurų. Galiu tik patvirtinti – mokytojai buvo teisūs, kad sistemoje yra tikrai labai negerų dalykų“, – feisbuke rašė R. Masiulis.

Rokas Masiulis

Jis teigė negalįs kaltinti ir nekaltinąs visų šių ministerijai pavaldžių įstaigų darbuotojų, „bet ilgamečių direktorių sukurtas ir palaikomas voratinklis nustebino net ir visko mačiusius auditorius“. „Vyrauja neskelbiami pirkimai, vieno tiekėjo protegavimas, tiekėjai už laimėtus pirkimus įstaigoms atsilygina „parama“, masiškai naudojama schema „perkame paslaugas iš savų darbuotojų“, kurių tiesioginės pareigos yra tokios pačios, kaip ir pirkimo objektas, pirkimo galutinė suma procedūrų metu išauga kelis kartus ir t.t. Šis sąrašas labai ilgas. Situacija sektoriuje, kur mokytojai priversti kovoti už kiekvieną eurą, tikrai netoleruotina“, – teigė R. Masiulis.