Socializacija plačiąja prasme suprantama kaip įvairiapusės patirties suteikimas šuniui. Tai pažintis su pačiais įvairiausiais žmonėmis, bendravimas su skirtingais gyvūnais, supažindinimas su gamtos bei aplinkos reiškiniais, garsais, kvapais. Trumpiau sakant, į šuns gyvenimą kartais dirbtinai, o kartais natūraliai „ateina“ įvairiausi dalykai, ir tai įpratina šunį ramiai reaguoti į pasaulio keistenybes.

Kalbėdami apie šunų auklėjimą, šunų elgsenos specialistai atkreipia dėmesį, jog nepakanka augintinį nusivesti į judrias miesto vietas, triukšmingus renginius ar vaikštinėti su juo skirtingais paviršiais. Tokia socializacija kartais net gali duoti atvirkštinį rezultatą – įbauginti šunį, padidinti jautrumą, dirglumą.

Šuns socializacija turi būti laipsniška, gerai apgalvota. Reikalingas saikas ir aiškus žinojimas, ką ir dėl ko darome. Socializuojant augintinį, būtina stebėti jo savijautą, skaityti kūno kalbą, „įlįsti“ į šuns kailį, o ypač – į mažo šuniuko kailį.

„Šunį reikia laipsniškai, apgalvotai supažindinti su jam keistais, bet nuolat mus supančiais daiktais. Automobiliais, sporto įrenginiais parke, dviračiais ir kitomis keistenybėmis. Taip pat reikia supažindinti su skirtingais žmonėmis ir dar skirtingesne jų elgsena. Mažo šuniuko dar laukia kvapų, garsų, gamtos reiškinių lavina, visa tai jam taip pat reikia palengva pažinti. Ir labai svarbu, kad šuo neįgytų negatyvios patirties“, – sako vilnietė šunų dresuotoja Ieva Kuzminienė ir atkreipia dėmesį, kad šunų klausa, uoslė, regėjimas šimtus kartų geresnės nei žmonių, todėl mums įprasti dirgikliai šunį veikia daug kartų stipriau.
Šuo

Dresuotojos nuomone, prieš įsigyjant šuniuką būtų idealu būsimam šeimininkui baigti „šunišką mokyklą“. Tokių mokyklų išties jau yra. O jau įsigiję augintinį šunų šeimininkai gali su jais lankyti šuniukų darželių pamokėles. Didžiuosiuose Lietuvos miestuose į nemokamas paskaitas kviečia Lietuvos kinologų draugijos „Atsakingo šeimininko akademija“, kur apie šunų pasirinkimą, priežiūrą, auklėjimą, laikymo taisykles paskaitas skaito savo srities profesionalai.
Idealu, jeigu kartu su savo šunimi auga ir jo šeimininkas, įgydamas vis daugiau patirties ir tuo pačiu vis labiau atsižvelgdamas į šuns poreikius. Bręsdami ir augdami, šunys išgyvena skirtingus vystymosi laikotarpius – į tai būtina atsižvelgti. Gera ar bloga bus ši patirtis bene šimtu procentų priklauso nuo šeimininko pastangų. Na, taip, dar yra prigimtis ir prieš ją nelabai pakovosi, o ir nereikia kovoti. Sakykime, įsigijote pėdsekį šunį – natūralu, kad jis norės visur šniukštinėti, uostinėti ir sekti kvapo pėdsakais. Tokia jo prigimtis ir šeimininkui būtina į tai atsižvelgti. Ne tik žinoti, bet toleruoti šuns instinktus, kuomet, išėjus į lauką, augintinis pirmiausia nori „perskaityti“ kažkieno paliktas žinutes. Išėję į mišką tokį šunį paleisti laisvai pabėgioti taip pat iškart negalėsite. Kol jis tobulai pradės vykdyti komandą „Ateik“, galbūt prireiks ne vieno mėnesio.
Šuo

Laikui bėgant, puikiai išauklėtam ir savo šeimininką suprantančiam šuniui nebereikės tampyti pavadėlio – šuo savo žmogų supras iš trumpos, ramiu balsu ištartos komandos, gesto, kūno judesio.

Daugelis sutinka, jog socialus reiškia, kad šuo mėgsta ir moka bendrauti su žmonėmis bei gyvūnais, o socializuotas šuo – tai toks gyvūnas, kuris sugeba teisingai įvertinti susiklosčiusią situaciją ir nuspręsti, kaip pasielgti. Socializuoto šuns neveikia stiprūs garsai, keisti vaizdai bei kiti dirgikliai, nes jis juos pažįsta ir žino, kad tai nekelia grėsmės.

Kad to pasiektume, labai svarbu daug bendrauti su savo augintiniais, būti su jais kartu. Kaip mažiems vaikams, jiems reikia daug ką paaiškinti, parodyti – supažindinti su pasauliu. Ir neatidėti nieko rytdienai, nes šunys gyvena čia ir dabar – todėl ir susivokti šiame pasaulyje jiems reikia čia ir dabar.

Lietuvos kinologų draugija (LKD) balandžio 24-ąją vėl kviečia švęsti Šuns dieną. „Šuo ir aš: LAIKAS KARTU“– šių metų Šuns dienos tema, todėl LKD kartu su Lietuvos šunų kinkinių sporto federacija kviečia šunų mylėtojus į nemokamą edukacinį žygį PABĖK IŠ NAMŲ! Startuosime Vilniaus Vingio parke 17.00 val. Būsime visi kartu!