„Galiu atskleisti informaciją, kad nauji galingi kovos dronai „Bayraktar“, dėl kurių pristatymo anksčiau sutarėme su Turkijos prezidentu, netrukus bus išbandyti. Galiu jums net pasakyti, kad šios sistemos šiuo metu yra Ukrainos teritorijoje“, – sakė P. Porošenka, trečiadienį pradėdamas Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos (SNBO) posėdį Kijeve.

Ukraina turi teisę kurti modernias, veiksmingas ginklų sistemas savigynai, įskaitant galingas raketų sistemas, pridūrė prezidentas.

Tai bus „strateginis Rusijos agresijos atgrasymo veiksnys“, sakė jis.

Naujausi operatyvinio taktinio lygio atakos dronai „Bayraktar TB2“ ne vien pasižymi aukštųjų technologijų ypatumais, bet ir gali būti apginkluoti šiuolaikinėmis ypač tiksliai nutaikomomis raketomis šarvuotajai technikai, inžineriniams įrenginiams ir įtvirtinimams, taip pat jūriniams taikiniams naikinti, sausio mėnesį paskelbdamas apie kontraktą su Turkija sakė P. Prorošenka.

Padėkojo už paramą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka praėjusią savaitę padėkojo Kijevo partnerių diplomatijos vadovams, paskelbusiems bendrą pareiškimą dėl Krymo aneksijos nepripažinimo, paskelbė naujienų agentūra „Interfax“.

„Bendras Ukrainos šalių-partnerių pareiškimas dėl Krymo aneksijos nepripažinimo dabar yra svarbi paramos mums išraiška. Dėkoju už paramą Ukrainai Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Švedijos, Danijos, Kanados, Rumunijos, Čekijos ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrams“, – parašė P. Porošenka savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

10 šalių ir Ukrainos diplomatijos vadovai anksčiau šią savaitę paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame pažadėjo ir toliau nepripažinti Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos bei kuo griežčiausiai smerkti Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

Pranešime sakoma, kad padėti Ukrainai yra būtina, nes šios šalies saugumas yra susijęs su visos Europos saugumu.

„Koordinuotų tarptautinių sankcijų politika siunčia aiškią žinutę Rusijai, kad tarptautinės teisės nesilaikymas turi pasekmių. Niekada nepamiršime ir neapleisime Krymo“, – pabrėžė ministrai.

Rusija atplėšė Krymą nuo Ukrainos 2014 metų kovą, pasiuntusi į pusiasalį savo pajėgas po Kijeve įvykusio provakarietiško Maidano sukilimo, nuvertusio Kremliaus palaikomą vyriausybę.