10. Shuri pilis, Okinava, Japonija

Dešimta pagal populiarumą tarp turistų pilis yra Okinavoje, Japonijoje. Shuri pilis buvo valdovų rezidencija Ryukyu karalystėje nuo 1429 iki 1879 m. 1945 m. per Okinavos mūšį pilį visiškai sugriovė, o praėjusio amžiaus dešimtą dešimtmetį atstatė. Šiuo metu Shuri pilis – viena iš labiausiai turistų lankomų vietų Japonijoje, ji kasmet sulaukia 1 753 mln. lankytojų.

Shuri pilis

9. Alhambros rūmai, Andalūzija, Ispanija

Granadoje, Ispanijoje stovintys Alhambros rūmai iš pradžių buvo nedidelė tvirtovė (pastatyta 889 m.). 1333 m. Granados sultonas Yusufas I pavertė ją karališkais rūmais. 1492 m. rūmus ėmė vadyti krikščionys, jie tapo Ferdinando ir Isabellos karališkuoju teismu. Metams bėgant rūmų svarba blanko, nes ispanai pastatė naujų rūmų. Dabartiniais laikais Alhambra – gausiai lankoma turistų ir yra viena iš ryškiausių islamiškos architektūros pavyzdžių Ispanijoje. Rūmai įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Alhambros rūmai

8. Schönbrunn rūmai, Viena, Austrija

Aštunti lankomiausi rūmai pasaulyje – Schönbrunn rūmai Austrijos sostinėje Vienoje. Jie buvo valdančiosios Habsburgų dinastijos vasaros rezidencija. Baroko stiliaus rūmuose yra 1 441 kambarys, o juos supa didžiuliai sodai.

Schönbrunn rūmai

7. Londono Taueris, Londonas, Jungtinė Karalystė

Londono Taueris stovi šiauriniame Temzės upės krante, Londone. Bokštą pastatė 1066 m., 1078 m. Vilhelmas Užkariautojas pristatė prie jo Baltąjį bokštą. Ilgai – nuo 1100 iki 1952 m. – Londono Taueris buvo karališkasis kalėjimas. Daugeliui žmonių, taip pat ir karališkosios šeimos atstovams čia buvo įvykdyta mirties bausmė. Vienu metu Taueris buvo paverstas karališkąja rezidencija, o šiais laikais tai viena iš lankomiausių turistų vietų, čia eksponuojamos karališkos brangenybės ir kitokie istoriniai reliktai kasmet domina daugybę žmonių.

Londono Taueris

6. Ermitažas, Sankt Peterburgas, Rusija

Žiemos rūmai Sankt Peterburge, Rusijoje iš tiesų nuostabūs. 1732–1917 m. juose buvo Rusijos imperatorių rezidencija, dabar čia veikiantis muziejus Ermitažas yra antras didžiausias muziejus pasaulyje po Luvro. Muziejų 1764 m. įkūrė imperatorienė Jekaterina, bet visuomenei jis tapo prieinamas tik nuo 1852 m. Čia eksponuojama garsiausių pasaulio dailininkų paveikslų ir kitokių meno kūrinių – iš viso apie 3 mln. dirbinių.

Ermitažas

5. Topkapi rūmai Stambule Turkijoje

1459 m. juos pastatė sultono Mehmedo Užkariautojo įsakymu, vėlesniais šimtmečiais dar išplėtė. Rūmai buvo Osmanų dinastijos sultonų karališkoji rezidencija ir administracinis statinys. Po 17 a. rūmai palaipsniui darėsi mažiau svarbūs. 1923 m. žlugus Osmanų imperijai, rūmuose buvo įrengtas muziejus, nuo tada jie tapo prieinami žmonėms. Rūmai muziejus – viena iš didžiausių Stambulo įžymybių, čia yra daugybė įdomių eksponatų: ginklų, papuošalų, drabužių, religinių atributų, Osmanų dinastijos rankraščių.

Topkapi rūmai

4. Versalio rūmai, Versalis, Prancūzija

Versalio rūmai – nuostabus statinys Ivlino departamente Prancūzijoje. Rūmų teritorija – 67 000 kvadratinių metrų. Nuo 1682 iki 1789 m. čia buvo pagrindinė Prancūzijos karalių rezidencija. Dabar rūmai įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Rūmai garsėja Veidrodžių sale, Karališkąja opera, karalių apartamentais ir Versalio sodais su fontanais, gėlynais ir kanalais.

Versalio rūmai

3. Didieji rūmai, Bankokas, Tailandas

Didieji rūmai Tailando sostinėje yra treti pagal populiarumą pasaulyje, kasmet juos aplanko apie 8 mln. turistų. Nuo 1782 m. rūmai buvo Siamo dinastijos karalių oficiali rezidencija. 1932 m. panaikinus monarchiją, rūmai liko tušti. Rūmus saugo keturios sienos, visa rūmų teritorija – 218 400 kvadratinių metrų, jos teritorijoje – daug statinių, salių, sodų, kiemų, vejų. Turistus žavi rūmų grožis ir jų muziejuje eksponuojami istoriniai dirbiniai. Rūmų šventykloje pamatysite ir labiausiai Tailande garbinama statula – smaragdinis Buda.

Didieji rūmai

2. Luvras, Paryžius, Prancūzija

Paryžiuje esantis Luvras – vienas lankomiausių muziejų visame pasaulyje. Šis muziejus – buvę karališkieji rūmai dešiniajame Senos krante. 12 a. karalius Filipas II pastatė tvirtovę, vėliau karalius Pranciškus I 1546 m. perdarė tvirtovę į rūmus ir Luvras tapo daugelio Prancūzijos karalių rezidencija. 1793 m. dalyje Luvro įrengė muziejų, vėliau išplėtė ir dabar muziejus užima beveik visą pastatą. Luvre eksponuojama apie 460 000 istorinių artefaktų ir 35 000 meno dirbinių.

Luvras

1. Uždraustasis miestas (rūmai muziejus), Pekinas, Kinija

Uždraustasis miestas – rūmų kompleksas centriniame Pekine, Kinijoje, tai populiariausi pasaulyje rūmai ir muziejus. 1420–1912 m. tai buvo Kinijos imperatorių rezidencija. Šiuo metu veikiančiame rūmų muziejuje eksponuojama tūkstančiai Čingų ir Mingų dinastijos imperatoriškos kolekcijos istorinių dirbinių. Uždraustojo miesto teritorija – 72 ha, kuriuose – 980 statinių. Įspūdingos architektūros rūmuose yra didžiausia pasaulyje medinių dirbinių kolekcija. Rūmai įtraukti į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą.

Uždraustasis miestas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)