Brazilai, kuriems pabodo korupcija ir kurie nori atskleisti savo tautos potencialą, skubėjo balsuoti už žmogų, tikėdami, kad jis darbuosis už Brazilijos ekonominę gerovę, rašoma straipsnyje dailymail.co.uk.

Deja, ryškėjant J. Bolsonaro polinkiui į griežtus valdymo metodus ir akivaizdžiai paniekai kai kurioms mažumų grupėms, brazilai ima bijoti, kad pasikeitus valdžiai gali tik nukentėti.

Viena iš tokių mažumų grupių – amondavų (Uru-Eu-Wau-Wau) gentis, kurios dalis gyventojų turi indėniškų šaknų. Ši nedidelė gentis gyvena kaimeliuose netoli Campo Novo de Rondonia regione.
Istoriškai amondavų teritorija saugoma, bet pjūklais ir mačetėmis apsiginklavę įsibrovėliai kerta miškuose takus ir ketina apgyvendinti šias teritorijas.

Jairas Bolsonaro

Įsibrovėliams nėra ko bijoti. Juk naujasis Brazilijos prezidentas pareiškė: „Nėra vietos genčių gyvenamų teritorijų, kuriose nebūtų mineralų. Šiose žemėse yra aukso, alavo ir magnio, ypač Amazonės regione – turtingiausioje srityje pasaulyje. Neketinu veltis į šią kvailystę – saugoti žemę indėnams.“

Taigi amondavų genties nariams neliko nieko kito, kaip tik pasmailinti strėlių antgalius ir pasiruošti ginti savo namus, rašo portalas mongabay.com

Sausio 12 d. amondavų rezervatą Rondonijos valstijoje (Brazilija), kurio plotas – 1,8 mln. ha ir kuriame yra atogrąžų miškų, užpuolė 40 įsibrovėlių, kurių dalis jų buvo ginkluoti. Jie ėmė kirsti medžius, iškirto 25km pravažiavimo takų ir ėmė skirstyti iškirstą plotą į sklypus.

Vietos gentys neprašytus svečius mėgino išvyti, bet šie pareiškė, kad greitai sulauks dar 200 kolegų pastiprinimo. Vietos gyventojai nedelsdami kreipėsi į naują J. Bolsonaro administraciją, prašydami padėti atremti įsibrovėlius.

Vyriausybės atstovai tvirtina, kad situacija stebima, kontroliuojama ir kad administracija užkirs kelią neteisėtiems veiksmams. Bet amondavų lyderiai baiminasi, kad įsibrovėlius palaiko pati J. Amondavo vyriausybė. Incidentai tęsiasi. Šiuo metu sulaikyti du asmenys, bet iki šiol nepavyko išprašyti visų įsibrovėlių.

Uru-Eu-Wau-Wau gentis

1,8 mln. ha dydžio amondavų rezervatas pietinėje Rondonijos valstijos dalyje buvo įkurtas 1991 m. Šioje teritorijoje yra šeši amondavų etninės grupės gyventojų kaimeliai.

susidūrimai vyko netoli amondavų Linha 623 kaimo, esančio rytinėje rezervato dalyje.

Į amondavų rezervatą įsibrovė praėjus vos 12-ai dienų po naujo dešiniosios pakraipos prezidento inauguracijos per Naujuosius metus. Jairas Bolsonaras garsėja priešiškumu etninių grupių rezervatams. Prieš rinkimus jis žadėjo panaikinti vietos genčių gyvenamų teritorijų atribojimą, nors tai garantuoja 1988 m. Priimta Brazilijos Konstitucija.