„Darosi akivaizdu, kad Jungtinės Valstijos neturi jokios savo kariuomenės išvedimo iš Sirijos strategijos“, - sakė ministras televizijos kanalui „CNN Turk“.

M. Cavusoglu pridūrė, jog Ankara ir Vašingtonas tęsia dialogą, kaip šalys turėtų „koordinuoti savo veiksmus išvedant kariuomenę“. Anot jo, Turkija netgi mėgino padėti Jungtinėms Valstijoms šiuo klausimu.

Gruodžio 19 d. JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė nusprendęs pradėti kariuomenės išvedimą iš Sirijos, kuris, kaip iš pradžių manyta, turėjo trukti 60-100 dienų. Bet vėliau Pentagono reikalavimu kariškių išvedimo grafikas buvo pakoreguotas. Šiuo metu Sirijoje dislokuotą JAV kontingentą sudaro apie 2 tūkstančius žmonių.

Niekada neatsisakys įsipareigojimų Rusijai dėl S-400

Turkija neatsisakys savo įsipareigojimų Rusijai dėl zenitinių raketų sistemų S-400 „Triumf“ tiekimo, pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu, patvirtindamas NATO narės siekį įsigyti rusiškas raketų sistemas.

„Nėra jokio reikalo kalbėti apie S-400 įsigijimo sandorį - tai jau užbaigtas reikalas. Turkija niekada neatsisakys bet kokių įsipareigojimų. Mes neklausome to, ką apie tai mano kiti“, - televizijoje „CNN Turk“ sakė M. Cavusoglu.

Anksčiau Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas priminė, kad jo vadovaujama šalis „turi teisę naudoti įvairias priešlėktuvinės gynybos sistemas“, o kitos šalys esą neturi teisės Ankaros dėl to kritikuoti.

„Susitarėme su Rusija dėl S-400 pirkimo, negalime dabar to atšaukti. Tai jau padaryta“, - žurnalistams sakė R. T. Erdoganas. Pasak Turkijos lyderio, šalis tikisi jau šių metų liepą sulaukti rusiškų S-400 sistemų pristatymo.

Turkija ir Rusija dėl S-400 „Triumf“ pirkimo pradėjo derėtis 2016 m., o sandoris patvirtintas 2017-ųjų rugsėjo 12 d. Turkija taps pirmąja NATO valstybe nare, savo šalyje naudojančia rusiškas S-400 raketų sistemas. S-400 „Triumf“ sistemos, kaip ne kartą tikino ekspertai, yra nesuderinamos su dabartinėmis NATO priešraketinėmis sistemomis.

Anksčiau Jungtinių Valstijų atstovai tikino, kad S-400 sistemų įsigijimas privers Vašingtoną skelbti Turkijai sankcijas. Be to, sakė JAV valstybės sekretoriaus patarėjas Europos ir Eurazijos reikalams Wessas Mitchellas, Jungtinės Valstijos gali nutraukti sandorį su Turkija dėl naikintuvų F-35 įsigijimo.