Kodėl Visvaldas Matijošaitis delsė pateikti aiškų atsakymą? Apie tai „DELFI Dienoje“ diskutuosime su Mykolo Romerio universiteto docentu Virgiu Valentinavičiumi.

Ką žaidė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis?

– Kažkas kažko nepasidalina, nes racionalių paaiškinimų, kodėl Matijošaičiui būtų naudingas toks elgesys, yra labai sunku suprasti. Galbūt kažkokia sąmokslo teorija, kad galbūt reiktų paskelbti apie kandidatūrą, o paskui atiduoti balsus Sauliui Skverneliui. Kita vertus, dabartinės valdančiosios daugumos atžvilgiu tai būtų per gudrus planas. Mano galva, vyksta kur kas banalesni dalykai, derybos su Ramūnu Karbauskiu. Derybos dėl jo verslo, dėl Kauno ar dar ko nors. Akivaizdžiausias variantas – greičiau perkelti Žemės ūkio ministeriją, ko meras labai nori, bet šiandien jau yra dvi blogos žinios ponui Skverneliui – kad kandidatuoja ponas Tomaševskis ir Petras Gražulis. Abu gaus tuos pačius balsus, kurių tikisi Skvernelis.

Tai reikštų, kad ponas Karbauskis nesuvaldo valstiečių rinkimų strategijos. Ponas Karbauskis buvo tas žmogus, kuris žadėjo, kad valstiečiai laimės visus trejus rinkimus. Jis viešai žadėjo, kad Skvernelis nugalės Prezidento rinkimuose. Taigi šie dalykai griauna Karbauskio planus.
V. Valentinavičius

Ar tai derybos? Kas vyksta? Kodėl žiniasklaidą vedžioja už nosies? Ir su kuo jis gali derėtis?

– Politikų ir ypač politikų-verslininkų interesų paprasti mirtingieji nesuvokia. Racionaliai toks elgesys viešojoje erdvėje jam kenkia, nes jis panašus į koketę gražuolę, kuri koketuoja per ilgai ir su keliomis pusėmis. Tada meilė gali virsti pykčiu ir neapykanta. Dabar vos mažiau nei mėnuo iki savivaldos rinkimų – kauniečiams tai gali nepatikti.

Visvaldas Matijošaitis

Kodėl Matijošaičio faktorius šiandien yra toks svarbus?

– Antro didžiausio miesto, pakankamai populiarus meras, netikėtumo faktorius – jeigu jis netikėtai būtų įšokęs į prezidentines lenktynes. Tai iš tiesų labai maišo kortas. Pirmiausia apžvalgininkai negali suprasti, kas vyksta. Buvo antraštės, kad visas šis kandidatavimas prilygtų žemės drebėjimui, bet sunku įžvelgti, kaip tas sprendimas galėtų išeiti į naudą Skverneliui, Matijošaičiui ir Karbauskiui.

Kam reikia užuominų?

– Kodėl gražuolės koketuoja? Gražuolė, ko gero, pati nežino. Tai yra jos prigimtyje, tai ne visada būna protinga. Šiuo atveju apžvalgininkams sunku paaiškinti, kas vyksta. Kai racionalių motyvų sunku rasti, tai yra kažkokie kiti motyvai, kuriuos įžvelgti yra kur kas sunkiau.

Racionaliai toks elgesys viešojoje erdvėje jam kenkia, nes jis panašus į koketę gražuolę, kuri koketuoja per ilgai ir su keliomis pusėmis. Tada meilė gali virsti pykčiu ir neapykanta.
V. Valentinavičius

Jeigu Matijošaitis būtų nusprendęs eiti į prezidentus, kas būtų galėjęs užimti jo postą?

– Manau, kad tokio kandidato nėra. Tokio tvirto kandidato tikrai nėra. Jeigu Matijošaitis pasakys, kad balsuotų už kažką, tai to nebus, jis negali paskirti įpėdinio. Žemės drebėjimas ir savivaldos rinkimuose Kaune, viskas gal apsiversti aukštyn kojom. Matijošaičio Kaune sėkmės paslaptis – tvirta sąjunga su Karbauskiu. Bet jeigu tarp jų perbėgo juoda katė, jie gaus daug žalos. (…)

Visvaldas Matijošaitis

– Neparankiausia yra Sauliui Skverneliui. Tai reikštų iš karto daug dalykų. Tai reikštų, kad ponas Karbauskis nesuvaldo valstiečių rinkimų strategijos. Ponas Karbauskis buvo tas žmogus, kuris žadėjo, kad valstiečiai laimės visus trejus rinkimus. Jis viešai žadėjo, kad Skvernelis nugalės Prezidento rinkimuose. Taigi šie dalykai griauna Karbauskio planus.

Bet tarp kandidatų yra ir tokių, kurie laimę bando ne pirmą kartą arba tokių – pripažinkime, visiškai nežinomų. Kodėl tokie žmonės vėl bando laimę?

– Per kiekvienus rinkimus turime įdomių personažų, kurie duoda daug informacijos feisbuko trolių džiaugsmui. Kiekvienoje demokratijoje to yra. Sakyčiau, kad dar viena bloga žinia ponui Skverneliui yra ta, kad kandidatuos Vytenis Andriukaitis. Jis yra kairėje pusėje, bet skirtingai nuo šiandien aptartų kandidatų, V. Andriukaitis yra respektabilus kandidatas, jis turi patirties. Manau, kad šioje situacijoje su juo mes matome vieną dalyką, kuris retai pasitaiko politikoje. Jo sprendimas kandidatuoti, aiškiai žinant, kad jis nelaimės, net neišeisi į antrą turą, bet galėsi pakelti atsinaujinančios partijos reitingą, tai yra tai, ko reikia partijai. Šiuo požiūriu Vytenio Andriukaičio sprendimas labai skiriasi nuo Vilijos Blinkevičiūtės sprendimo nekandidatuoti. (…) Tiesiai pasakysiu, kad retai taip būna politikoje, kad sprendimai daromi ne iš asmeninės naudos, o iš idealizmo.

Virgis Valentinavičius

Matijošaitis renkasi Kauną

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis pirmadienį pranešė nedalyviausiantis prezidento rinkimuose, nors sako apie tai rimtai svarstęs.

„Svarsčiau apie prezidento rinkimus ir svarsčiau rimtai. Ir mano sprendimas šiandien yra sukoncentruoti visą dėmesį į Kauną ir nesiblaškant dalyvauti tik mero rinkimuose“, – pirmadienio popietę žurnalistams Kaune pranešė V. Matijošaitis.

Pasak jo, nors Kaunas per pastarąją kadenciją gerokai pasikeitė, mieste yra likę nebaigtų darbų.

V. Matijošaitis, „Vilmorus“ gyventojų apklausos duomenimis, sausio pabaigoje potencialių kandidatų į prezidentus reitinge užėmė ketvirtąją vietą.

Jis savivaldos rinkimuose sieks būti perrinktas su visuomeniniu judėjimu „Vieningas Kaunas“.

Savivaldos rinkimų pirmasis turas vyks kovo 3 dieną.

Pirmadienis yra paskutinė diena, kai gali užsiregistruoti prezidento rinkimų politinės kampanijos dalyviai.

Baigė registruoti dalyvius

VRK pirmadienį baigia registruoti prezidento rinkimų politinės kampanijos dalyvius. Neužsiregistravusieji politinės kampanijos dalyviais negalės teikti pareiškinių dokumentų dėl kandidatavimo.

Politinės kampanijos dalyviais dalyvauti prezidento rinkimuose yra registruoti Seimo nariai Ingrida Šimonytė, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, premjeras Saulius Skvernelis, ekonomistas Gitanas Nausėda, europarlamentarai Petras Auštrevičius ir Valentinas Mazuronis, eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, filosofas Arvydas Juozaitis, buvęs Ledo ritulio federacijos prezidentas Vitas Gudiškis, į Seimą anksčiau kandidatuoti bandę Alfonsas Butė ir Kazimieras Juraitis.

Parlamentarė Aušra Maldeikienė irgi registravosi politinei kampanijai, tačiau iš jos pasitraukė, taip pat politinės kampanijos dalyvio statusą prarado Raimonda Daunienė.

Pretendentai iki kovo 8 dienos turi pateikti pareiškinius dokumentus ir VRK jiems išduos parašų rinkimo lapus. Devyni iš paminėtų politikų pareiškinius dokumentus jau yra pateikę.

Kandidatais pretendentai bus registruojami, jei surinks ne mažiau kaip 20 tūkst. rinkėjų parašų. Parašus bus galima rinkti iki kovo 28 dienos.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną, antrasis turas – gegužės 26 dieną.

Visą laidą žiūrėkite įraše: