„Šiandien skaičiuojame jau daugiau nei 440 dienų nuo paskutinės [Šiaurės Korėjos] strateginės provokacijos“ surengti raketų ar branduolinį bandymą, Senato Ginkluotųjų tarnybų komitetui pranešė kariuomenės generolas Robertas Abramsas. Tai reiškia, kad Korėjos pusiasalyje „įtampa ženkliai švelnesnė“, pridūrė jis, o apsiskaičiavimo rizika sumažėjusi.

Nors atmosferos pasitaisymą R. Abramsas sieja su prezidento Donaldo Trumpo ir Kim Jong Uno derybomis, kurios bus atnaujintos per antrąjį vadovų susitikimą Hanojuje vasario 27-28 d., jis gana pesimistiškai žvelgia į D. Trumpo pastangas įkalbėti Šiaurės Korėjos lyderį atsisakyti branduolinės ginkluotės.

„Stengiuosi į tai žiūrėti blaiviai“, – pareiškė R. Abramsas, pridurdamas, kad „Šiaurės Korėjos karinių pajėgumų pasikeitimai yra nedideli arba jų nėra.“

Rašytiniame pranešime komitetui JAV Indijos ir Ramiojo vandenyno vadavietės vadas admirolas Philipas Davidsonas kalbėjo dar tiesiau, pakartodamas JAV žvalgybos agentūrų praeitą mėnesį padarytą išvadą, kad Kim Jong Unas mano, jog branduoliniai ginklai jam yra būtini, norint išlaikyti autokratinę įtaką.

„Manome, kad mažai tikėtina, jog Šiaurės Korėja atsisakys visų savo branduolinių ginklų ar gamybos pajėgumų, bet galbūt ji sieks derybų dėl dalinio nusiginklavimo mainais į Jungtinių Valstijų ir tarptautines nuolaidas“, – teigė jis.

Tuo tarpu JAV aukščiausiasis pasiuntinys per uždarųjų durų konferenciją su Vašingtone viešinčiais Pietų Korėjos įstatymų leidėjais pateikė atsargų požiūrį į artėjantį dviejų valstybių viršūnių susitikimą, praneša „Yonhap News Agency“ ir kitos Pietų Korėjos žiniasklaidos priemonės.

Specialusis įgaliotinis Šiaurės Korėjoje Stephenas Biegunas pareiškė delegacijai, kuriai vadovavo Nacionalinės asamblėjos pirmininkas Moon Hee-sangas, kad per dvi savaites, likusias iki aukščiausiojo lygio susitikimo, gali neužtekti laiko išspręsti visus klausimus, pranešė agentūra „Yonhap“, neatskleisdama, kaip gavo šią informaciją. Jis pridūrė, kad yra galimybė, jog abi šalys spės susitarti dėl nusiginklavimo termino, rašo „Yonhap“.

S. Biegunas teigė, kad abi šalys planuoja parengti bendrą pareiškimą ir susiaurinti savo skirtumus per kitą derybų raundą, pranešė laikraštis „DongA Ilbo“. JAV ambasada Seule teigė galinti patvirtinti S. Bieguno komentarus.

Senato posėdyje senatorius Timas Kaine'as, Virdžinijos demokratas, pareiškė: „Privalome būti skeptiški“, nebent Šiaurės Korėja pateiktų išsamų savo branduolinių pajėgumų sąrašą. Tai reikalavimas, kurį D. Trumpo administracija derybose su Pchenjanu atidėjo vėlesniam laikui.