„Atrodytų elementari situacija – ministro kandidatūros suderinimas ir paskyrimas – tapo atviros kovos pretekstu. Kovos, kurioje Lietuvos piliečiai vėl dalijami į „savus“ ir „svetimus“, „juos“ ir „mus“, – feisbuke rašė G. Nausėda.

Jo nenustebino tokia situacija. „Tiesą sakant, neabejojau, kad anksčiau ar vėliau tai turi įvykti. Kai valdančiosios daugumos lyderis išdidžiai praneša, kad „pas šią prezidentę neis“, asmeninės antipatijos net neslepiamos, o svarbiausiu argumentu tampa senos nuoskaudos, bet kokia kibirkštis gali tapti gaisru“, – rašė G. Nausėda.

Pasak jo, blogiausia tai, kad šis gaisras pradeda naikinti Lietuvos valstybės pamatus – pagarbą konstitucinei šalies sąrangai, pagarbą žmonėms, kurie rinko valstybės vadovus.

„Todėl kviečiu visus pirmiausia įkvėpti oro, suskaičiuoti iki 10-ies, o po to atsiversti Konstituciją“, – teigė G. Nausėda.

Pasak jo, vyriausybė negali neteikti ministro kandidatūros valstybės vadovui. Kaip ir negali ministerija pusę metų funkcionuoti su pavaduojančiu ministru.

„Nei ministro postas, nei ministerija, nėra asmeninis vienos partijos ar vieno politiko turtas, su kuriuo jis gali elgtis kaip nori. Balsuodami Lietuvos piliečiai įpareigojo išrinktą valdžią dirbti šalies labui, o ne vaikiškai mėtytis kaltinimais ar grasinti „aš su tavimi daugiau nežaisiu“, – rašė G. Nausėda.

Todėl, pasak jo, valdančioji dauguma ir Vyriausybė privalo kalbėtis su Prezidente, teikti naują ministro kandidatūrą ir užtikrinti kokybišką ministrų kabineto darbą.

„Taip pat kviečiu visus užkasti atgal į žemę šiandien išsitrauktus kirvius, pamiršti nuoskaudas, sutramdyti ambicijas ir kartu veikti Lietuvos valstybės labui.

Laukia sudėtingas laikotarpis, treji rinkimai, kuriuose, manau, teks susidurti ir su užsienio valstybių įtakomis. Tad kiekvienas toks valstybės vadovų konfliktas yra pirmiausia naudingas Lietuvos nedraugams“, – rašė G. Nausėda.

DELFI primena, kad trečiadienį D. Grybauskaitė atmetė S. Skvernelio siūlomos socdarbietės Irmos Gudžiūnaitės kandidatūrą į aplinkos ministres.

I. Gudžiūnaitė, pasak prezidentės, veržli ir perspektyvi jauna politikė, tačiau neturi reikiamos dalykinės patirties ir susitikime nepademonstravo vadovavimui aplinkos apsaugos sektoriui reikiamų žinių ir kompetencijos.