Prezidentė Dalia Grybauskaitė šį vyriausybės vadovo sprendimą įvertino kaip „atnešusį daugiau žalos nei naudos“.

Neapsilankymas Palestinoje

Pirmadienį „Žinių radijo“ studijoje kalbėję žurnalistai Liepa Želnienė ir Vytautas Bruveris iš esmės pritarė prezidentės pozicijai ir teigė, kad S. Skvernelio vizitas iš tiesų pagrįstai sukėlė diskusiją ir tam tikrų klausimų.

„Manau, kad jis (S. Skvernelis – LRT.lt past.) brėžia tam tikrą ribą, kad jis bus kitoks nei Dalia Grybauskaitė. Dabar jo tikslas yra žibėti vidaus politikoje visais įmanomais kampais, o užsienio politikoje, galime matyti, kad visas elgesys rodo, jog veiksmai orientuoti į mūsų auditoriją“, – laidoje kalbėjo 15min.lt žurnalistė L. Želnienė.

Savo ruožtu „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas V. Bruveris mano, kad šis veiksmas buvo kone „specialus akibrokštas D. Grybauskaitei“.

„Aš manau, kad reikia žiūrėti į platesnį kontekstą, kuris yra gerokai labiau neraminantis nei jų asmeninės rietenos. Kokia yra Lietuvos valstybės užsienio politika šiuo svarbiu klausimu ir turinčiu tiesioginį ryšį su Lietuvos nacionaliniu saugumu, prestižo klausimu. Kol kas ji yra neaiški, o S. Skvernelio elgesys, jo laikysena susitikus su Izraelio vadovu skelbia, kad Lietuva bus Izraelio balsas Europos Sąjungoje ir panašiai. Aš matau čia naują kursą Lietuvos politikoje, nežinau, kas jį vairuoja (...). Čia yra naujas kursas, kad Lietuva dabar turi draugauti tik su Izraeliu, nekreipiant dėmesio į jokias ES“, – tokią poziciją S. Skvernelio elgesyje įžvelgė V. Bruveris, teigdamas, kad taktiškai politikoje tokie veiksmai ir elgesys neatrodo itin patikimai ir pagrįstai.

S. Skvernelis ir anglų kalba: principinis nenoras kalbėti ar kompleksas suklysti?

Kitas klausimas, dėl kurio visų akys praėjusią savaitę nukrypo į premjerą – anglų kalba.

Susitikęs su Izraelio premjeru B. Netanyahu ir išklausęs šį anglų kalba S. Skvernelis prabilo lietuviškai, o po kilusio šurmulio Lietuvoje vėliau tvirtino, kad ir toliau užsienio vizituose vyriausybės vadovas kalbės tik lietuviškai.

„Žinių radijo“ studijoje viešėjusių žurnalistų manymu, premjerui vertėtų nebesibaiminti ir bandyti kalbėti ar bent skaityti anglų kalba, nes po kiekvieno tokio pasirodymo užsienio auditorijoje Lietuvoje tas spaudimas prabilti angliškai tik didės.

„Bent jau skaityti angliškai jis moka ir, mano galva, moka geriau nei buvęs premjeras. Jaučiu, kad tai yra žmogiškas kompleksas kalbėti tą svetima kalba, kurią greičiausiai bent jau buitiniu lygiu jis moka, bet ar nebus reputacinių nuostolių, kai tu primygtinai tvirtinsi, kad visuose užsienio vizituose kalbėsi tik lietuviškai, o netrukus pasipils įrašų, kur tu kalbi lenkiškai ar rusiškai. Manau, kad premjerui, o tuo labiau prezidentui nemokėti anglų kalbos yra problema, bet ne klausimas, ar tikrai jos nemoka, ar vis tik bijoma kalbėti“, – svarstė L. Želnienė.

V. Bruverio manymu, anglų kalbos nemokėjimas – rimta problema kandidatui į prezidentus, ypač kalbant apie neformalų bendravimą.

„Užsienio politikoje nesusikalbėti anglų kalba – minusas. Galbūt premjerui greičiau kokių sustiprintų kursų reikėtų. Galbūt jau laikas baigti su valstybės vadovais, kurie iš užsienio kalbų kalba tik rusiškai. Tiesa, ironiškai šiek tiek žiūriu, koks dėl to buvo sukeltas triukšmas, kuomet džiūgavo visas dešiniųjų „Facebook“ burbulas ir bandė paraleles su A. Butkevičiumi vesti. Ką tai rodo? Kad dešinysis „Facebook“ burbulas neturi kitų argumentų ir desperatiškai ieško, kaip galima būti labiau nuskausminti premjerą, kurio šiuo metu bijoma“, – svarstė V. Bruveris.

Tiesa, politikos apžvalgininko manymu, tai ateityje gali pasitarnauti S. Skverneliui, kuris dar labiau gali mobilizuoti ir pritraukti „savo rinkėją“.