Internete nestinga patarimų ir pasiūlymų, ką daryti tokiais atvejais: vieni jų juokingi, kiti – išties rimti. Inc.com pamėgino juos apibendrinti ir išskirti keletą dažniausių ir abejoti neleidžiančių signalų, rodančių, kad atėjo metas mesti šalin visus pasiteisinimus ir galiausiai pasinaudoti užtarnautomis atostogomis.

1. Išpučiate problemas – iš malkos priskaldote visą vežimą

Pastebėjote, kad visi jūsų kolegos ima atrodyti vis kvailesni ir vis labiau erzina? Problema gali slypėti ne juose, o jūsų savijautoje, teigia streso ekspertė Paula Davis-Laack. „Kai pagaunate save galvojant: „Nejau mes ką tik to neišsiaiškinome?, „Kodėl negali suprasti šių nurodymų?“, tuomet klystate veikiausiai jūs, o ne jūsų kolegos, nes neskiriate laiko tinkamam poilsiui“, – interviu „Time“ aiškino specialistė.

2. Jaučiatės nutolę nuo savo artimųjų ir brangių žmonių

„Darbas, verslas keičiasi, atsiranda ir dingsta, o šeima ir asmeniniai ryšiai yra amžini“, – „Forbes“ skaitytojams primena verslininkas ir konsultantas Ryanas Frankelis. „Neseniai pasiteiravau itin vertinamos verslininkės, ko savo karjeroje ji gailisi labiausiai. Moteris nė kiek nedvejodama man atsakė, kad atiduotų visus jos banko sąskaitoje gulinčius dolerius, jei tik galėtų susigrąžinti prarastą laiką ir skirti jį savo tėvams, vyrui, broliams, seserims ir vaikams“, – prisiminė R. Frankelis.

Ši problema gali įgyti ir kitokią formą, pavyzdžiui, jūs nuolat užmirštate svarbius renginius ar savo įsipareigojimus kitiems. Tad jei nuolat užmirštate vaikų darželio šventes, giminių susitikimus ar geriausių draugų gimtadienius, kuriuose privalėjote dalyvauti, metas susirūpinti.

3. Atsibundate bumbėdami

Ką pirmiausia sakote ryte vos pramerkę akis? „Jei atsibudę imate tiesiog garsiai triukšmauti nepritardami tam, kad reikia keltis, pavyzdžiui, bumbate ir dejuojate, koks sumautas jūsų gyvenimas, pats metas pradėti planuoti atsigauti padėsiančias atostogas“, – pataria „Cosmopolitan“.

4. Pasilepinimai daugiau negelbsti

Pavargus ir persidirbus, kad jaustumėmės geriau, mums dažniausiai pirmiausia šauna į galvą šiek tiek save palepinti. Tačiau jei po pasilepinimo valandėlės bendra savijauta dar labiau pablogėja, metas imtis radikalių veiksmų, pavyzdžiui, organizuoti tinkamas atostogas. „Besilepindami angliavandenių kupinais pietumis, manote, kad deramai kompensuojate sau už tai, jog neatostogavote jau dešimtmetį. Tačiau iš tiesų imate jaustis kaip taukų pripildytas balionas“, – perspėja „Cosmopolitan“.

Lepinimasis jums gali būti ir treniruotės praleidimas arba vynas. „Jei vos įžengę į namus po darbo čiumpate vyno taurę, persivalgote arba nebesilaikote įprastinio treniruočių režimo, visa tai gali rodyti, kad jums reikia nedelsiant viską keisti ir keliauti atostogų“, – „Business Insider“ aiškino knygos „The Humor Advantage“ autorius Michaelas Kerras.

5. Jūsų humoro jausmas kažkur pradingo

Pasak M. Kerro, dar vienas akivaizdus ženklas, kad jums būtinos atostogos, yra toks jausmas: „Pagaunate save, jog jau nebesijuokiate taip lengvai, kaip anksčiau, arba jums tampa gerokai sudėtingiau į nelengvas situacijas darbe reaguoti pasitelkus humorą“.

6. Naktimis blaškotės ir vartotės

Gali atrodyti, kad, nors ir esate išsekę, vienintelis dalykas, su kuriuo vis dar galite susidoroti, yra geras miegas. Tačiau mokslas rodo, jog taip nėra. Kaip rodo daugelis tyrimų, pavargus ir patiriant stresą užmigti išties sunkiau, be to, žymiai labiau tikėtina, kad dieną jausitės apsnūdę. Tad „jei jums sunku užmigti, o miegate prastai, tai gali būti dar vienas pašalinis per didelio streso poveikis“, – „Time“ aiškino dar vienas streso ekspertas Andrew Shatte’as.

7. Nuolat kankina prasta fizinė savijauta, tačiau vis vien einate į darbą

Galima juokauti, kad neabejotinai pats metas ruoštis atostogų, jei šiemet jau dukart sirgote gripu, ir abu kartus ėjote į darbą. Tačiau paprastai nereikėtų laukti, kol galutinai suries liga, ir pagalvoti apie poilsį dar tada, kai savijauta ima prastėti. „Nugaros skausmas, galvos skausmas, pavargusios ir perštinčios akys – ši nemaloni savijauta yra jau visai nebe subtilus organizmo būdas pasakyti jums, kad būtinai reikia laisvadienių“, – rašo „Time“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)