Kaip buvo skelbiama kiek anksčiau, posėdžiuose numatoma svarstyti Saugaus eismo automobilių keliais, Transporto lengvatų, Tręšiamųjų produktų, Žemės gelmių, Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti), Psichikos sveikatos priežiūros ir kitus įstatymų projektus.

Pratęstos sesijos posėdžiuose taip pat planuojama apsispręsti dėl naujų kandidatūrų į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų pareigas, bus sprendžiama dėl etikos ir procedūrų kontrolieriaus paskyrimo, projektai, susiję su sveikatos reforma. Sausio 11–ąją turėtų prisiekti paskirtasis kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Bus svarstomos patobulintos vaiko teisių apsaugos pataisos

Tačiau Seimas planuoja svarstyti ne tik tuos klausimus, apie kuriuos buvo skelbta anksčiau. Kaip DELFI sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Agnė Širinskienė, toks Seimo darbo pratęsimas yra jau tapęs tradicija.

„Paprastai yra pratęsiama iki sausio 13 dienos iškilmingo minėjimo, bet liko ir šiek tiek nepadarytų darbų. Buvo pono Puidoko pateiktas vaiko teisių įstatymo projektas, kuris prieštaravo Konstitucijai, dabar ta darbo grupė, kuri rengė pirmą variantą, rengia patobulintą variantą. Šis variantas bus registruotas ir bus pateikiamas“, – sakė A. Širinskienė.

Anot jos, patobulintose įstatymo pataisose pačios sąvokos nėra keičiamos, tačiau aiškiau diferencijuojama pati vaiko paėmimo sistema.

„Kad tėvams būtų akivaizdu ir aišku, kad tik ypatingais atvejais, kai yra rizika vaiko gyvybei ir sveikatai, vaikas gali būti paimamas iš tėvų, kada jau kitomis priemonėmis negalima saugumo užtikrinti. Tai tas principas išlaikomas ir bus keletas lydinčiųjų teisės aktų. Tačiau negaliu dar užtikrintai sakyti, nes rytoj darbo grupė renkasi ir matysime galutinį variantą“, – sakė LVŽS atstovė.

Agnė Širinskienė

Nauja LRT įstatymo redakcija

Dar praėjusių metų pabaigoje buvo atmestos LRT veiklą tyrusios komisijos išvados. Išvadomis siūlyta keisti LRT valdymą – įkurti naują organą valdybą, keisti tarybos narių skyrimo tvarką, trumpinant jų kadencijas.

Tuo metu LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis žadėjo, kad jau sausį Seime bus pateikti teisiškai įpareigojantys įstatymo projektai, susiję su nacionalinio transliuotojo valdymo modelio pakeitimais.

„Tai yra pakankamai nauja LRT įstatymo redakcija, yra milžiniškas teisės aktas ir daug diskusijų keliantis, tai vėlgi komitetas norėjo, kad galėtų pasirengti svarstyti per laisvesnį laikotarpį ir diskusijas organizuoti. Tai tas taip pat bus pateikiama“, – sakė A. Širinskienė.

Nors balsuojant dėl LRT veiklą tyrusios komisijos „valstiečių“ nepalaikė jų koalicijos partneriai socdarbiečiai, kurie susilaikė arba nebalsavo apskritai, R. Karbauskis tuo metu buvo nusiteikęs optimistiškai ir įsitikinęs, kad įstatymo pataisas koalicijos partneriai palaikys.

Palengvinimai referendumo rėmėjams

Ji taip pat išskyrė su referendumu dėl dvigubos pilietybės ir jo viešinimu susijusį Seimo nutarimą.

„Jis bus registruotas, nes tą reikia padaryti įsigaliojus Referendumo įstatymui. Dar su referendumu bus susijusios ir pataisos, kurios leidžia tai grupei, kuri yra referendumo rėmėjai, registruotis ir rinkti aukas. Dabar yra reguliavimo problema, kad referendumo oponentais Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK) gali registruotis bet kas, o referendumo rėmėjais gali būti tik iniciatyvinė grupė, šiuo atveju tik Seimo nariai. Todėl užsienio lietuviai sunerimę, kad jie, remdami referendumą, negali teisėtai reklamos vykdyti ir rinkti aukų referendumo paramai“, – sakė A. Širinskienė.

Anot jos, komitetas šias pataisas turėtų apsvarstyti sausio 9 dieną, tada jos keliautų į Seimo plenarinį posėdį.