Kaip rašoma pranešime spaudai, šiais metais „Solet Technics“ klientams Lietuvoje įrengė 1175 kW galios saulės elektrinių. Tai kone dvigubai daugiau nei praėjusiaisiais metais. Saulės energijos panaudojimo augimą dalinai lėmė valstybės rėmimo sistema ir itin salėta šių metų vasara. Tačiau įmonė pabrėžia ir klientų sąmoningumo kilimą.

„Per šiuos metus turėjome įdomių projektų, kuriuose klientai aiškiai žinojo, ko nori. Tai – puiki tendencija. Naujos statybos komerciniuose objektuose saulės elektrinės ant stogo jau yra savaime suprantami pastatų elementai. Tą patį jau galime pasakyti ir apie individualius namus – nauji stogai išnaudojami maksimaliai“, – teigia įmonės pardavimų vadovas Tomas Ridikas.

Vienu įdomiausių šių metų projektų „Solet Technics“ įvardija „Aeronamų“ kvartalą Kaune, prie S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo. A++ energinio efektyvumo projektas – pirmasis Lietuvoje, kuris taps visiškai energetiškai nepriklausomas ir tai darys elektros dėka.

Saulės jėgainė

Čia įrengta 16,8 kW galios saulės elektrinė turėtų visiškai patenkinti pastato eksploatacijos poreikius ir dar kaupti elektros rezervą. Vasaromis, kai elektros poreikis mažesnis, rezervas būtų perduodamas į centralizuotą tinklą, o šaltuoju metų periodu – imamas iš tinko. Galiausiai suminis elektros energijos ciklas planuojamas nulinis.

Maksimaliai išnaudoti stogus „Solet Technics“ pavyko ir dirbant su įmone „Svaita“, valdančia prekybos tinklus „Aibė“. Įmonė šiemet pastatė naują parduotuvę Rokiškyje ir ant jos įsirengė 30 kW galios elektrinę. Anot T. Ridiko, elektrinė daugiausia elektros sugeneruos vasaros metu, o parduotuvėje veiks šaldikliai, vėdinimo sistema, nemažai elektros bus suvartojama iškart, kas spartins elektrinės atsiperkamumą.

Saulės jėgainė

„Svaitos” vykdančioji direktorė Rasa Pacenkienė teigia, kad šis projektas gimė iš teigiamos praktikos. „Prieš daugiau nei šešerius metus saulės elektrines įsirengėme ant trijų parduotuvių Aukštaitijoje. Tuomet daug kas į mus žūrėjo skeptiškai ir manė, kad investicija neatsipirks, juolab, kad elektros tarifai buvo maži, o jėgainės elektrą gamino ne mūsų reikmėms, bet pardavimui. Šiandien už parduotą į tinklą žaliąją energiją jau gauname naudą – elektrins atsipirkusios“, – džiaugėsi R. Pacenkienė.

Saulės elektrinė ant parduotuvės Rokiškyje energiją gamins jau ir pastato reikmėms. Tikimasi, kad ji galės patenkinti visą metinį poreikį.