Atsakomybę už ataką prisiėmė viena separatistų grupuotė, kuri pavadino Pekiną engėju. Tai naujausias išpuolis prieš Kinijos piliečius Pakistane, kur Pekinas išleido milijardus vienam didžiausių savo programos „Viena juosta, vienas kelias“ projektų.

Pasak Pakistano pareigūnų, saugumo pajėgos po atakos užtikrino rajono saugumą.

Kinija griežtai pasmerkė ataką ir paprašė Pakistano imtis priemonių, kad būtų užtikrintas Kinijos piliečių, institucijų ir stambaus Kinijos–Pakistano ekonominio koridoriaus (CPEC) projekto saugumas šioje šalyje.

Trys užpuolikai pabandė patekti į konsulatą, bet juos prie patikrinimo posto sustabdė sargybiniai, naujienų agentūrai AFP sakė Karačio policijos viršininkas Ameeras Sheikhas.

„Jie turėjo kalašnikovus. Pirmiausia jie sviedė nedidelę (granatą), o tada pradėjo šaudyti“, – sakė užpuolimą matęs netoliese esančio namo sargybinis Allah Bakhshas.

Policija pranešė, kad žuvo du jos pareigūnai ir tėvas bei sūnus iš Beludžistano provincijos sostinės Kvetos, kurie norėjo Kinijos vizų ir pateko į kryžminę ugnį.

Mažiausiai vienas užpuolikų buvo su mirtininko liemene, kuri nesprogo, sakė kitas policijos aukšto rango pareigūnas.

Užsienio reikalų ministras Shahas Mehmoodas Qureshi reporteriams Islamabade sakė, kad „visi teroristai buvo eliminuoti“ ir kad visi konsulato darbuotojai – 21 žmogus – per ataką buvo palydėti į saugią vietą.

„Situacija kontroliuojama“, – sakoma kariškių atstovų pareiškime.

„Kinija yra engėja“

Atsakomybę už šią ataką prisiėmė separatistinė grupuotė iš pietvakarinės Beludžistano provincijos, atsidūrusios kinų investicijų projekto CPEC centre.

„Įvykdėme šią ataką ir tęsiame savo veiksmus“, – iš neskelbiamos vietovės AFP telefonu sakė Beludžistano išlaisvinimo armijos (BLA) atstovas Geandas Balochas.

„Laikome Kiniją engėja, kaip ir Pakistano pajėgas“, – sakė jis ir pridūrė, kad jos „griauna Beludžistano ateitį“.

Vėliau BLA žiniasklaidos priemonėms išsiuntinėjo elektroninį laišką, kuriame nurodo, jog išpuoliu buvo „siekiama parodyti, kad Kinijos kariuomenės ekspansionizmas beludžių žemėje nebus toleruojamas“.

Grupuotė perspėjo kinus išeiti arba „pasirengti tolesnėms atakoms“.

Beludžistano išlaisvinimo armija yra viena iš daugelio didžiausioje ir skurdžiausioje Pakistano provincijoje veikiančių grupuočių. Beludžistane vyksta daug etninių, religinių ir separatistinių sukilimų.

Šios išteklių turtingos provincijos Irano ir Afganistano pasienyje gyventojai seniai skundžiasi, kad Beludžistanas negauna teisingos pelno už savo gamtos turtus dalies.

Premjeras Imranas Khanas sakė, kad penktadienio ataka nepakirs Pakistano ir Kinijos santykių, kuriuos jis pareiškime pavadino „stipresniais už Himalajus ir gilesniais už Arabijos jūrą“.

Pakistano šiaurės vakarų genčių regione penktadienį taip pat buvo įvykdytas išpuolis – turguje sprogus daržovių dėžėje paslėptai bombai žuvo mažiausiai 31 žmogus. Dar dešimtys žmonių buvo sužeisti, baiminamasi, kad žuvusiųjų skaičius gali didėti.

Kinijos investicijos

Pekinas, vienas iš artimiausių Islamabado sąjungininkų, pastaraisiais metais skyrė milijardus CPEC – stambiam infrastruktūros projektui, kuriuo siekiama sujungti Kinijos vakarinę Sindziango provinciją su Arabijos jūros Gvadaro uostu Pakistane.

Tas projektas yra viena didžiausių Pekino įgyvendinamos pasaulinės prekybos infrastruktūros programos „Viena juosta, vienas kelias“ dalių. Šia iniciatyva siekiama sujungti Afriką, Aziją ir Europą milžinišku jūrų uostų, geležinkelių, kelių ir pramoninių parkų tinklu. Projektas apima maždaug 65 šalis, kurioms tenka 60 proc. pasaulio gyventojų bei maždaug trečdalis pasaulio BVP.

Tačiau Pakistanui dalyvauti šiame projekte yra didžiulis iššūkis dėl silpnų institucijų, išsikerojusios korupcijos ir sukilėlių smurto teritorijose, kur turi būti įgyvendinama iniciatyva.

Nuo pat projekto įgyvendinimo pradžios sukilėliai nekart puldinėjo statybvietes ir kinų darbininkus.