Komunizmo aukų memorialinis fondas, įsteigtas Prezidento Bill‘o Clinton‘o laikais, bet ypač sustiprėjęs respublikonų Prezidentų George‘o W. Bush‘o bei Donald‘o Trump‘o kadencijų metu, šį renginį skyrė būtent Baltijos šalių, šiais metais pažyminčių savo Nepriklausomybės paskelbimo šimtmečius, istorijai, kovai su komunistiniu režimu ir sėkmingam išsivadavimui iš sovietinės okupacijos.
Puikiai žinome, kad pagrindinis Kremliaus propagandos taikinys yra būtent mūsų istorija. Atitinkamai, turėtume daryti viską, kad didžiosios Vakarų sostinės sužinotų kuo daugiau apie mūsų istoriją, iš jos kuo greičiau pasimokytų ir nedarytų klaidų, kurias ne kartą padarė.
Žygimantas Pavilionis

Jau antrus metus iš eilės JAV Prezidentas lapkričio 7-ąją skelbia komunizmo aukų atminimo diena. Šio fondo renginiuose vis dažniau dalyvauja JAV viceprezidentas Mike‘as Pence‘as, o patį fondą remia ypač šiuo metu įtakingas ir Prezidento D.Trump‘o administracijai artimas dešinysis Heritage fondas.

Atsiimdamas Prezidentui V. Adamkui skirtą apdovanojimą Vašingtone sutariau dėl atskiro Komunizmo aukų memorialinis fondo renginio Lietuvoje, kuriame dabartinei JAV administracijai artima fondo vadovybė šį apdovanojimą pristatys Prezidentui asmeniškai.

Kuo paaiškinti vis didesnį Prezidento D. Trumpo administracijos susidomėjimą komunizmo nusikaltimais ir kokiu būdu Lietuva galėtų pasinaudoti šia nedviprasmiška pagarba, kurią Vašingtonas vis dažniau rodo mūsų istorijai, lyderiams ir mūsų regionui?

Puikiai žinome, kad pagrindinis Kremliaus propagandos taikinys yra būtent mūsų istorija. Atitinkamai, turėtume daryti viską, kad didžiosios Vakarų sostinės sužinotų kuo daugiau apie mūsų istoriją, iš jos kuo greičiau pasimokytų ir nedarytų klaidų, kurias ne kartą padarė.
Lietuva kartu su Lenkija galėtų būti ne tik istorinės politikos, bet ir natūralios energetinio saugumo lyderės Europos Sąjungoje, tuomet D. Trumpo administracijai būtų galima dar lengviau išaiškinti autokratinio Kremliaus, Pekino ir Minsko statomos Astravo atominės grėsmę ne tik energetinės sistemos sinchronizacijai, bet ir jos grėsmę laisvei
Žygimantas Pavilionis

Komunizmo aukų memorialinis fondas jau seniai prašo Lietuvos vyriausybės paremti šio fondo genialią idėją Vašingtone įsteigti Komunizmo aukų muziejų, kad galingiausios pasaulio demokratijos sostinės svečiai ir gyventojai kiekvieną dieną galėtų pasimokyti iš klaidų, kurias liberalus pasaulis nuolaidžiaudamas diktatūroms ne kartą padarė.

Deja, iki šiol jokia Lietuvos vyriausybė šiuo pasiūlymu nesusidomėjo, tuo tarpu dažnai Briuselyje kritikuojama Lenkijos Vyriausybė vakar šiam būsimam muziejui paskyrė dešimt milijonų eurų. Milijoną eurų šiam projektui paskyrė ir dešinioji Vengrijos vadovybė. Jeigu iš tiesų norime, kad Vašingtonas mus dar geriau suprastų atremiant Rusijos agresiją regione, padėtų sustabdyti Astravo atominės elektrinės statybą, privalome investuoti ir į savo istorijos pristatymą tiek Vašingtone, tiek kitose svarbiausiose Europos sostinėse, kad Vakarai tiesiog nedarytų klaidų, kurioms mums gali labai brangiai kainuoti.

Tokia investicija į konservatyviausias kovą su komunizmu (ir Prezidentą D. Trump‘ą) palaikančiųjų gretas Vašingtone galėtų atsipirkti galimu JAV Prezidento vizitu į Lietuvą, kurioje JAV vadovas buvo tik 2002 m. Panašiai moralinių bei vertybinių įsitikinimų paskatinta 2011 m. Lietuvoje net du kartus lankėsi Hillary Clinton.

Be abejonės, vien tik vertybių ir istorijos dėka vargu ar galime tikėtis JAV Prezidento vizito, tačiau jeigu šį vertybinį apsektą sujungtume su tuo, kas iš tiesų domina šią administraciją – pavyzdžiui, visos transatlantinės šeimos energetinė partnerystė (konkrečiai – JAV iniciatyva „Partnership for Transatlatic Energy Cooperation“).

Lietuva kartu su Lenkija galėtų būti ne tik istorinės politikos, bet ir natūralios energetinio saugumo lyderės Europos Sąjungoje, tuomet D. Trumpo administracijai būtų galima dar lengviau išaiškinti autokratinio Kremliaus, Pekino ir Minsko statomos Astravo atominės grėsmę ne tik energetinės sistemos sinchronizacijai, bet ir jos grėsmę laisvei, demokratijai regione, taip pat ir pačioje Baltarusijoje, kurią Astravo projektu Maskva ir Pekinas norėtų ilgam pasilikti savo glėbyje.
Jau daugiau nei dešimtmetį laisvas pasaulis pralošia kovą su autokratijomis, kurios vis labiau įsitvirtina. Tiek Rusija, tiek komunistinė Kinija su savo „šilko kelio“ ar „16+1“ iniciatyvomis vis aiškiau deklaruoja tikslą išstumti JAV iš globalinės arenos, suskaldyti JAV sąjungininkus ar Europą.
Žygimantas Pavilionis

Kitų metų Valdo Adamkus konferencija, rengiama kaip visada prieš Juodojo Kaspino dieną, būtų puiki proga Vašingtonui parodyti tiesioginę jungtį tarp susivienijusių prieš Vakarus autokratijų ir jų energetinių projektų.

Didesnė Lietuvos ar viso Baltijos –Vidurio Europos regiono šalių investicija į Komunizmo aukų memorialą padėtų kiek kitoje šviesoje JAV administracijai pateikti ir norą suartėti su Kremliumi ar Lukašenkos režimu, kuris periodiškai atsinaujina Vašingtone ar kitose Vakarų sostinėse. Vakar amerikiečių auditoriją pritrenkė tiksliai suformuluotas Laisvės medaliu taip pat apdovanoto Estijos europarlamentaro Tunne Kelamas‘o retorinis klausimas: „Jeigu Vokietijos Kanclerės Angelos Merkel vietą užimtų buvęs gestapo karininkas, kaip reaguotų pasaulis?“

Deja, KGB karininko vadovavimas Rusijai, nuo kurio laisvas ir demokratiškas pasaulis krūpčioja jau kelis dešimtmečius, niekam didesnių klausimų Vakaruose nesukelia, kaip ir periodiškai atsinaujinantys įvairių politikų, taip pat ir Lietuvoje, siūlymai suartėti su Kremliumi ar Pekinu.

Kas penktas šios planetos gyventojas šiandien gyvena vienpartinės komunistinės diktatūros ar autokratijos sąlygomis, todėl manyti, kad Lietuvos, Baltijos šalių, Lenkijos patirtis šioje srityje neturėtų būti svarbios dabartiniam Vašingtonui, būtų labai neteisinga. Jau daugiau nei dešimtmetį laisvas pasaulis pralošia kovą su autokratijomis, kurios vis labiau įsitvirtina.

Tiek Rusija, tiek komunistinė Kinija su savo „šilko kelio“ ar „16+1“ iniciatyvomis vis aiškiau deklaruoja tikslą išstumti JAV iš globalinės arenos, suskaldyti JAV sąjungininkus ar Europą, atkuriant savo įtaką buvusiose okupuotose ar naujose teritorijose.

Alternatyva tam – įkvepiantis Prezidento Valdo Adamkaus, Lietuvos, visų Baltijos šalių pavyzdys, kurį galėtume atskleisti daug aktyviau dalyvaudami Komunizmo aukų memorialinio fondo veikloje, kurdami ir atitinkamai finansuodami projektus su D. Trump‘o administracijai artimu Heritage fondu, žymiai aktyviau remdami naujas JAV energetinio saugumo iniciatyvas, – visa tai galėtų padaryti ilgalaikį, strateginį, visaapimantį poveikį visai D. Trumpo administracijai.