Ministro Aurelijaus Verygos atstovė spaudai sako, kad ministras vertina pateiktus duomenis, iš kurių matyti, kad ligoninių viešuosius pirkimus laimi įmonės, suteikusios paramą perkančiajai organizacijai arba su ja susijusiems paramos gavėjams. Ministerija žada atsižvelgti į STT perspėjimus ir teikia ligoninėms rekomendacijas dėl paramos.

„Analizėje teikiami duomenys išties įspūdingi ir keliantys nerimą. (...) visgi šie faktai nenustebino, nes SAM vadovybės iniciatyva ministerijos korupcijos prevencijos specialistų surinkta informacija apie gydymo įstaigų gaunamą paramą iš verslo subjektų parodė labai panašią situaciją“, – sako L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Pasak jos, SAM korupcijos prevencijos specialistai parengė ir gydymo įstaigoms išsiuntė specialias rekomendacijas, kurių nurodė laikytis, siekiant užtikrinti maksimalų skaidrumą įstaigų veikloje. Ji žada, kad šią sritį ir toliau bus siekiama tobulinti bei skaidrinti.

„Išanalizavus naujausią STT informaciją ir teikiamus duomenis, bus sprendžiama, kokias dar papildomas priemones inicijuoti. O tai labai svarbu, nes, deja, sveikatos sektorius vis dar yra tarp lyderių pagal korupcijos apraiškas, lyginant su kitomis sritimis“, – sakė ji.

Įstaigoms SAM rekomenduoja įsiregistruoti paramos gavėjo statusą, viešinti įstaigos teisę gauti paramą vadovaujantis Labdaros ir paramos įstatymu, įstaigos svetainėje, skelbimų lentose, išdėstyti lankstinukus matomose vietose, vykdyti aiškinamąjį darbą jeigu lankytojai teiraujasi dėl paramos suteikimo.

Taip pat siūloma viešinti, kokiems tikslams įstaiga gali panaudoti gautą paramą, t.y. medikų kvalifikacijos kėlimui, gyventojų sveikatos stiprinimui, informavimui ir kitoms reikmėms.

„Pacientui siūlant pinigus, medicinos personalas turi išaiškinti asmens teisę remti įstaigą ir kokiu būdu tai daroma (įmokama į įstaigos kasą, mokėjimo pavedimu per banko įstaigą), siekiant išvengti konfliktinės situacijos ir policijos kvietimo galimo kyšio atveju“, – teigia SAM.

Gydymo įstaigoms taip pat rekomenduojama teikti viešas ataskaitas apie gautos paramos panaudojimą.