Už ministerijos sienų sėdinčių valdininkų sąžinę bus mėginama prabudinti plakatais „Šiandien ponas - rytoj lavonas“, „Ar teismo medicina rūpi SAM?“, „Teismo ekspertizė - visuomenės saugumo garantas“, „Kodėl krizė baigėsi, o bazinis dydis yra kritinis? 2008 m. - 142 Eur, 2018 m. - 132 Eur?“ ir kitais.

Teismo medicinos darbuotojai, kurių darbas svarbus nustatant nusikaltimų vykdytojus, kurie tyrė Zigmanto Sierakausko ir Adolfo Ramanausko-Vanago palaikus, įteikė savo reikalavimus sveikatos apsaugos ministrui, įspėdami, kad jų neįvykdžius bus ruošiamasi daliniam streikui, kuris sutrikdys ikiteisminio tyrimo ir teismų darbą.

Profsąjungų teigimu, viešai deklaruojamas darbo užmokesčio padidėjimas Lietuvos sveikatos priežiūros sektoriuje iki šiol nepalietė kai kurių medicinos sričių darbuotojų grupių. Dalis biudžetinių sveikatos priežiūros įstaigų, tokių kaip Valstybinė teismo medicinos tarnyba, pavaldi Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM), kurios veikla nefinansuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF), savo darbuotojų darbo užmokesčio padidinimui papildomų lėšų negauna.

Šiandien VTMT gydytojų, ekspertų vidutinis darbo užmokestis - 1154 EUR (neatskaičius mokesčių), tai yra 30 proc. mažiau už oficialiai skelbiamą šalies gydytojų darbo užmokesčio vidurkį (1664 EUR etatui, 2018 m. I pusmečio duomenimis). Žinant, kad antrąjį šių metų pusmetį yra skirta papildomai lėšų iš PSDF finansuojamų įstaigų darbuotojų darbo užmokesčiui, šis atotrūkis metų pabaigoje bus dar didesnis.

„Taikant naująją biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo tvarką nuo 2018 m. vasario 1 d. susidarė kuriozinė situacija, kai daliai VTMT darbuotojų, tarp jų ir teismo medicinos ekspertams, turintiems ilgametę ekspertinio darbo patirtį (10 metų ir daugiau), darbo užmokestis sumažėjo vidutiniškai 12,7 proc. Dėl to grupė darbuotojų, tarp kurių ir teismo medicinos ekspertai, gauna mažesnį darbo užmokestį nei gaudavo 2008 metais. Turime pabrėžti, kad šių darbuotojų pareigos, atliekamas darbas iš esmės nesikeitė, o darbo krūvis netgi išaugo“, - sako TMDPS pirmininkas Giedrius Kisielius

Pasak jo, aštuntus metus besitęsianti VTMT darbuotojų darbo užmokesčio stagnacija demotyvuoja darbuotojus ir sukelia neigiamas pasekmes. Pasidarė ne tik sunku pritraukti naujus specialistus ir pagalbinius darbuotojus, kurie turi dirbti ypatingomis darbo sąlygomis, bet ir jau dirbantys specialistai palieka šią profesiją. Tai jau rimtas pavojaus signalas, kuris, deja, vis dar yra ignoruojamas atsakingų valdžios pareigūnų.