Klaipėdos apskrities vyriausiasis komisariatas prieš keletą metų persikėlė į naujas patalpas. Kaip pasakojo teismų slenksčius minę pareigūnai, anksčiau buvo galimybė agresyvius sulaikytuosius „nukryžiuoti“ - antrankiais prirakinti taip, kad jie negalėtų nei laužyti inventoriaus, nei susižaloti patys. Naujose areštinėse nebuvo jokių papildomų grotų, kurios pasitarnautų, tad pareigūnai ėmė naudoti virvę, kurios vieną galą pririšdavo prie antrankiais surakinto sulaikytojo rankų, kitą virvės dalį permesdavo per durų viršų ir įtempdavo.

2016 metais apie egzekucijas prabilti drįsęs Tomas Staponkus siekė išsireikalauti iš jį kankinusių pareigūnų žalos atlyginimą. Tačiau istorija buvo kruopščiai slepiamai nuo visuomenės. Tiesa, policijos pareigūnai gavo rimtas nuobaudas po vidinio tyrimo ir teko atsisveikinti su tarnyba, nors jiems nedaug buvo likę iki pensijos.

DELFI žurnalistui Dainiui Sinkevičiui paviešinus kraupias egzekucijas, per Lietuvą nuvilnijo pasipiktinimo banga.

Trys pareigūnai turėjo stoti prieš teismą, tačiau jie nuo pat pirmų apklausų pasakojo, kad viskas vyko su vadovybės žinia.

„Būdavo, kad sulaikytieji ir dantis išsimušdavo, kameros nepritaikytos, jos nesaugios sulaikytiesiems. Vyras vis daužė duris. Aš uždėjau antrankius, – anksčiau pasakojo dabar jau buvęs policijos pareigūnas Vaidas Andriulaitis. – Virve agresyvūs asmenys dažnai buvo surišami, virvė buvo budėtojų dalyje“.

Kartu prieš teismą stojo ir V. Andriulaičio kolegos – Rolandas Šimkus ir Džeraldas Malinauskas. Anot kaltinimų, pagrindinis egzekutorius buvo V. Andriulaitis – tai jis uždėjo T. Staponkui antrankius, vėliau prie jų pririšo virvę ir permetė per kameros duris. Jis kaltinamas įtempęs virvę, taip, kad T. Staponkaus rankos buvo pakeltos.

Pirmos instancijos teismas, išnagrinėjęs bylą, paskelbė, kad R. Šimkus, V. Andriulaitis ir Dž. Malinauskas piktnaudžiavo tarnybine padėtimi. R. Šimkui ir D. Malinauskui buvo skirta šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant vieneriems metams.

V. Andriulaitis atleistas nuo atsakomybės pagal laidavimą – už jį laidavo sutuoktinė.

Klaipėdos miesto apylinkės teismo sprendimą apskundę pareigūnai triumfuoja – ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas paskelbė, kad egzekucijai sulaikytųjų prilyginami kankinimai nėra tik trijų teisiamųjų veikla.

„Policijos komisariato vadovybė (…) apie šį tramdymo būdą žinojo, nieko dėl to nedarė, toleravo, todėl negali perkelti atsakomybės naštos savo pačios pareigūnams. Nagrinėjamoje byloje valstybei jokia didelė žala baudžiamąja prasme negalėjo būti padaryta“, – argumentavo išteisinamąjį nuosprendį Klaipėdos apygardos teismas.

Be to, teismas nurodė, kad areštinėje dirbę pareigūnai buvo pačios vadovybės savotiškai įstumti į tokią padėtį dėl darbo sąlygų, kai turėdami aiškų teisės aktuose nustatytą tikslą, buvo priversti išrasti ar išmąstyti asmens tramdymo būdą, kurį jie patys įvardijo kaip nežmonišką, laikino sulaikymo patalpose.