Vietoje jų mieste patruliuoja valstybinė policija ir kariuomenė, skelbia BBC.

Akapulkas yra turtingų ir žymių žmonių pamėgtas kurortas, tačiau jis smarkiai nukentėjo nuo prekybos narkotikais ir pasižymi sunkiai valdomu žmogžudysčių kiekiu.

Praėjusiais metais šimtui tūkstančių gyventojų teko 103 nužudymai – tai vienas aukščiausių rodiklių Meksikoje.

Gerero valstija, kurioje įsikūręs Akapulko miestas, yra viena labiausiai smurtiniais nusikaltimais pasižyminčių valstijų šalyje. Nusikaltėlių grupuotės kontroliuoja plotus, kuriuose auga aguonos, iš kurių gaminamas heroinas.

Valstybės tyrėjai sakė ėmęsi veiksmų, „nes kilo įtarimų, kad į policijos pajėgas greičiausiai buvo infiltruoti nusikalstamos grupuotės atstovai ir įsivyravo „visiškas neveiksnumas“ kovojant su nusikalstamumu.

Mažus atlyginimus gaunantys ir prastai apmokyti vietos policijos pareigūnai Meksikoje tampa lengvu taikiniu narkotikų karteliams.

Buvo pranešimų, kad grupuotės siūlo policininkams pinigų, jog šie paklustų jų vadams, o nepaklususius grasina nužudyti.

Vietos policija kitose Meksikos vietovėse buvo paleista dėl įtarimų, kad policininkai taip pat įtraukti į narkotikų kartelių nusikaltimus.

Jūrų pėstininkai, valstijos ir federalinės policijos pareigūnai antradienį dalyvavo didžiulės apimties operacijoje. Jie apsupo Akapulko savivaldybės policijos būstinę ir suformavo pastatą juosiančią saugumo užkardą.

Tuomet jie pateko į būstinę ir nuginklavo šimtus pareigūnų, konfiskavo jų amuniciją, neperšaunamas liemenes ir radijas.

Taip pat buvo suimti du policijos vadai, kaltinami žmogžudyste.

Vyksta tyrimas dėl visų miesto policijos pajėgų ir jų vadovo Maxo Lorenzo Sedano. Visi pareigūnai bus apklausiami dėl jų galimų ryšių su nusikalstamomis grupuotėmis. Pareigūnų įranga ir ginklai bus laikomi po užraktu.

Praėjusiais metais žmogžudysčių skaičius mieste išaugo iki 106 nužudymų šimtui tūkstančių gyventojų – tai vienas aukščiausių rodiklių pasaulyje.

Sausį JAV valstybės departamentas uždraudė JAV vyriausybės darbuotojams keliauti į Akapulką ir jį supančią Gerero valstiją.

Akapulke policijos funkcijas laikinai perima kariuomenė

Vietos žiniasklaida pažymėjo, kad operacija įvyko likus vos penkioms dienoms iki naujosios merės kadencijos pradžios. Išrinktoji merė Adela Roman, atstovaujanti kairiajai „Morena“ partijai, praėjusią savaitę sakė, jog jos pasirinkta saugumo vadovė sulaukė grasinimų mirtimi.

Būsimajai saugumo vadovei Leticia Castro Ortiz buvo pasakyta, kad jei ji imsis šio darbo, bus „sutikta kulkomis“.

Naujoji merė patikino, jog, nepaisant grasinimų, ji „atves į postus naujus pareigūnus – šios vietos nėra amžinos. Dažnai pareigūnai laikosi įsikibę savo postų taip, tarsi tai būtų jų prigimtinė teisė“.
Ji taip pat tvirtino pertvarkysianti miesto policijos pareigas, o pareigūnai bus mokomi gerbti žmogaus teises.

Žmogaus teisių aktyvistai perspėjo, kad jūrų pėstininkai ir kariai gali sėkmingai sugauti stambius narkotikų prekeivius, tačiau jie nėra apmokyti atlikti policijos darbus ir su civiliais gali elgtis šiurkščiai.

Akapulke policijos funkcijas laikinai perima kariuomenė

4 metų sukaktis

Rugsėjo 26 dieną, lygiai prieš ketverius metus, toje pačioje Gerero valstijoje įvyko siaubingas, visą šalį ir visą pasaulį sukrėtęs nusikaltimas. Tą dieną Meksikos policijos pareigūnai perdavė 43 sulaikytus į protestą vykstančius studentus ir perdavė juos narkotikų karteliams, kurie, greičiausiai, nužudė visus perduotus asmenis.

Šią vasarą Meksikos teismas nurodė atlikti naują tyrimą dėl šalį sukrėtusio nusikaltimo, kai 2014 metais mįslingomis aplinkybėmis dingo 43 studentai, kurie tikriausiai buvo nužudyti.

Dingusiųjų giminaičiai sveikino šį federalinio teismo Tamaulipaso valstijoje sprendimą. Tuo metu vyriausybė reiškė abejones ir sakė, kad dar jį analizuoja.

Studentai dingo 2014 metų rugsėjo 26 dieną šalies pietuose esančiame Igvalos mieste. Jaunuoliai buvo savavališkai paėmę kelis autobusus ir ketino vykti į protestą, bet juos užpuolė vietos policija.

Prokurorai iš pradžių sakė, kad korumpuoti policijos pareigūnai perdavė studentus žudikams iš narkotikų kartelio „Guerreros Unidos“, kurie juos nužudė, sudegino palaikus ir išmetė liekanas į upę.

Tačiau nepriklausomi ekspertai iš Amerikos valstybių žmogaus teisių komisijos (IACHR) atmetė vyriausybės išvadas.

Radus kaulo fragmentą buvo identifikuoti tik vieno studento palaikai.

Teismas pirmadienį nurodė, kad pradinis tyrimas „iš Generalinės prokuratūros pusės nebuvo savalaikis, veiksmingas, nepriklausomas ar nešališkas“.

Federalinė teismų taryba paskelbė, kad byla turėtų būti perduota nepriklausomai tiesos komisijai.

Generalinė prokuratūra savo ruožtu nurodė, kad nepritaria teisėjų pozicijai ir šiuo metu studijuoja sprendimą, aiškindamasi, ką daryti toliau.