Apsispręsti, ką kviesti į vestuves, ir šiaip kartais nelengva, tačiau jei esi ne eilinis pilietis, o aukštas pareigas einanti politinė figūra, ši užduotis tampa dar sudėtingesnė, mat tokiu atveju visada svarbu pamąstyti, ar (ne)įtraukiant į svečių sąrašą kokio nors asmens nebus sukelta diplomatinio incidento.

Vis dėlto Austrijos užsienio reikalų ministrės Karin Kneissl sprendimas dėl vieno į jos vestuves jos pačios kvietimu atvykusio svečio, atrodo, buvo nepakankamai pamatuotas ir sukėlė daugelio pasipiktinimą, praneša portalas „NBC News“.

Taigi, stebint su K. Kneissl šokantį Rusijos prezidentą nejučiom kilo klausimas, ką šis asmeninis V. Putino vizitas reiškia šalies įvaizdžiui ir prestižui platesniame tarptautiniame kontekste.

Į vestuves V. Putinas atvyko nešinas puokšte gėlių ir lydimas liaudies dainomis jaunavedžius pasveikinusių kazokų. Minėtina, kad Rusijos vadovo apsilankymas vestuvėse tebuvo epizodinis stabtelėjimas pakeliui į netoli Berlyno nusimačiusį susitikimą su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

Šviesia tautinį kostiumą primenančia suknia pasipuošusi 53-ejų metų K. Kneissl atrodė ypač patenkinta, sutikdama į savo ir verslininko Wolfgango Meilingerio vestuvių iškilmes atvykusį Rusijos lyderį.

Kaip pranešė V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, Rusijos prezidentas pasakė gana ilgą tostą vokiečių kalba, kuriame išreiškė džiaugsmą ir dėkingumą už suteiktą galimybę apsilankyti svetingoje Austrijoje.

Į savo vestuves K. Kneissl V. Putiną pakvietė birželio pradžioje, šiam besilankant Vienoje. Toks jos gestas sukėlė nemenką daugelio nuostabą, mat Europos Sąjunga tuo metu akivaizdžiai demonstravo Rusijai priešiškumą dėl Ukrainos Krymo regiono aneksijos ir Anglijoje įvykusio, anot Jungtinės Karalystės vyriausybės, sąsajų su Rusija turinčio incidento – bandymo nunuodyti buvusį Rusijos agentą Sergejų Skripalį bei jo dukterį.

Informacijos apie tai, kad K. Kneissl – jokių politinių įsitikinimų nesaistomą į situaciją Artimuosiuose Rytuose besigilinančią poliglotę – galėtų sieti artima bičiulystė su Rusijos prezidentu, paviešinta nebuvo.

Tačiau verta prisiminti, kad į dabar užimamą postą ją skyrė kraštutinėms dešiniosioms jėgoms atstovaujanti Austrijos laisvės partija (FPO), kuri atvirai palaiko Rusiją ir turi sąsajų su putiniškąja „Vieningąja Rusija“.

Anksčiau Austrijos gynybos ministerijoje dirbęs, o dabar Europos užsienio santykių taryboje atsakingas pareigas užimantis Gustavas Gresselis kalbėdamas su portalu „NBC News“ užsiminė, kad K. Kneissl V. Putinas pasinaudojo kaip „naudinga idiote“, siekdamas įrodyti, kad jokios izoliacijos nepatiria, o atvirkščiai – turi Europoje sąjungininkų.

Tai, anot specialisto, yra svarbi žinutė tiek tarptautinei, tiek gimtosios jo šalies bendruomenei, pasiųsta neslūgstant įtampai su Rusiją kritikuojančiais Vakarais.

„Ji greičiausiai net nesuvokia, kad ja buvo pasinaudota, – sakė G. Gresselis. – Ji mano, kad dabar tapo svarbesnė, be to, yra gera V. Putino draugė.“

Austrijos valdančioji koalicija, vadovaujama Austrijos kanclerio Sebastiano Kurzo (beje, taip pat dalyvavusio vestuvėse) palaikomų konservatorių, į ryšių su Maskva puoselėjimą žvelgia gana palankiai.

Ji pademonstravo, kad nors apskritai Europos Sąjungos pozicijoms užsienio politikos srityje ir pritaria, vis dėlto nutarė būti viena iš tų nedaugelio valstybių narių, kurios atsisakė pasekti Jungtinės Karalystės ir kitų šalių pavyzdžiu ir išsiųsti namo Rusijos diplomatus po kovo mėnesį Britanijoje įvykdyto bandymo nunuodyti buvusį agentą S. Skripalį ir jo dukrą. FPO taip pat yra paraginusi atšaukti Rusijai paskelbtas sankcijas.

Britanijos atsijungimo nuo Europos Sąjungos procesas ir nesiliaujanti migrantų krizė išryškino tarp valstybių narių besirandančią įtampą. Austrijos pasidavimas dešiniųjų jėgų įtakai ir tam tikras atotrūkis nuo Briuselio pavertė ją potencialiai Kremliaus valion galinčia pakliūti šalimi.

Dar prieš savaitgalį įvykusį V. Putino vizitą Austrijos užsienio reikalų ministerija patikino šalis sąjungininkes, kad nusimatantis įvykis neturės jokios įtakos Austrijos užsienio politikai.

Vis dėlto keletas opozicijai atstovaujančių kritikų įsitikinę, kad užsienio reikalų ministrė, įtekdama V. Putinui asmeninio pobūdžio kvietimą, tikrai gali pakenkti Austrijos reputacijai Europos šalių akyse.

Joergas Leichtfriedas iš opozicinės socialdemokratų partijos savo „Twitter“ paskyroje konstatavo, kad Austrija, kaip šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkaujančios valstybės narės statusą turinti šalis, dėl V. Putino vizito atsidūrė itin keblioje ir nevienareikšmiškoje padėtyje.

„Rusijos prezidentui pademonstruotas svetingumas gali būti suprastas kaip simbolinis ir netinkamas veiksmas“, – nurodė jis.

Austrijos politikas ir Europos Parlamento narys Michelis Reimonas net paragino K. Kneissl atsistatydinti. Duodamas interviu laikraščiui „Der Standard“ M. Reimonas pareiškė, jog K. Kneissl turėtų pasitraukti iš politikų gretų, kad nepakenktų Austrijos reputacijai.

Aukštus postus užimančių asmenų poelgių paprastai nekomentuojantis Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlas Klimkinas savo „Twitter“ paskyroje parašė: „Jei Austrijos užsienio reikalų ministerija yra priversta teisintis ir įtikinėti, kad jos vykdoma politika po šio asmeninio vizito niekaip nepasikeis, vadinasi, įvykiai pasuko netikėta ir nauja vaga ir juos stebint tenka tik liūdnai šypsotis“.

„Kaip Europos Sąjungai pirmininkaujančios Austrijos vyriausybė ketina įgyvendinti savo pačios užmojus statyti tiltus (tarp ES ir Rusijos) ir būti sąžininga tarpininke, jeigu Austrijos užsienio reikalų ministrė ir kancleris itin akivaizdžiai palaiko vieną pusę?“ – klausė opozicinės Socialdemokratų partijos (SPOe) parlamentaras Andreas Schiederis.

Kita socialdemokratų įstatymų leidėja, Evelyn Regner, sakė, kad sprendimas pakviesti V. Putiną sukūrė „gėdingą“ Austrijos įvaizdį ES partnerių akivaizdoje. Ji pridūrė, kad šis žingsnis yra „Europos masto provokacija“.

Žalieji savo ruožtu reikalavo K. Kneissl atsistatydinimo ir pabrėžė, kad „Vladimiras Putinas yra agresyviausias ES priešas užsienio politikos reikaluose“.

53 metų K. Kneissl, į URM vadovo postą pasiūlyta griežtai dešiniosios Laisvės partijos (FPOe), šeštadienį ištekėjo už verslininko Wolfgango Meilingerio per ceremoniją viename vynuogynų apsuptame kaime netoli pietrytinio Graco miesto.

K. Kneissl biuras V. Putino dalyvavimą iš pradžių vadino „privačiu renginiu“, bet vėliau įvardijo jį „darbo vizitu“.

Renginio apsaugą užtikrino keli šimtai policijos pareigūnų.

2016 metais FPOe pasirašė „bendradarbiavimo susitarimą“ su V. Putino partija „Vieningoji Rusija“.

Kvietimas V. Putinui supykdė Kijevą: Ukraina pareiškė, kad nebeleis Austrijai atlikti kokio nors vaidmens įgyvendinant Minsko susitarimus, kuriais siekiama užbaigti konfliktą Rytų Ukrainoje.

Austrijos užsienio reikalų ministerija tvirtino, kad V. Putino vizitas „nieko nepakeis Austrijos užsienio politikos atžvilgiu“.

Pakvietimas Kremliaus lyderiui buvo kritikuojamas netgi paties S. Kurzo partijoje. OeVP parlamentaras Othmaras Karasas pareiškė: „Negaliu suvokti, kokia logika ir tikslas padaryti tokį asmeninį renginį politiniu ir tuo pačiu atverti jį netinkamam panaudojimui.“

Daugelis kaltina Rusiją siekiant susilpninti ir supriešinti ES, ypač palaikant ryšius su populistinėmis partijomis keliose Europos šalyse.

S. Kurzo OeVP ir FPOe nuo gruodžio dirba koalicijoje, o per rinkimų kampaniją abi partijos pasisakė prieš imigraciją.

Pasak G. Gresselio, šeštadienį abipusiu prielankumu spinduliavę V. Putino ir K. Kneissl veidai gali padidinti Europos įtarimus, susijusius su Vienos noru įsiteikti Maskvai, ir susilpninti šalies balsą sprendžiant žemynui kritiškai svarbius klausimus.

„Austrija ir anksčiau buvo izoliuojama, o dabar ta izoliacija dar labiau padidės. Šalis per ilgai bandė Europos kantrybę“, – sakė G. Gresselis.

DELFI primena, kad iš Austrijos Rusijos lyderis išskrido tiesiai į Vokietiją, kur dalyvavo susitikime su Vokietijos kanclere Angela Merkel.