Šią šventovę administruojanti Jordanijos organizacija „Waqf“ patvirtino, kad kilus neramumams vartai buvo uždaryti.

Pasak AFP fotografo, buvo uždaryti visi šio komplekso, musulmonų laikomo trečia švenčiausiaja islamo vieta, įėjimai ir išėjimai.

Policija šios informacijos nepatvirtino, bet nurodė, kad susirėmimų kilo po penktadienio vidurnakčio pamaldų, „riaušininkams pradėjus mėtyti fejerverkus tiesiai į policininkus“.

„Policija įžengė į Šventyklos kalno kompleksą ir pradėjo jo evakuaciją. Vaikant riaušininkus policija areštavo keletą įtariamųjų“, – sakoma pranešime, kuriame vartojamas žydiškas šios vietos pavadinimas.

Tarnybos pridūrė, kad policija tebesiekia suimti keletą įtariamųjų, pasislėpusių Al Aksos mečetės viduje.

„Waqf“ paskelbė vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip policininkai leidžia ašarines dujas per susirėmimus su palestiniečiais mečetės komplekse, kuriam taip pat priklauso Uolos Kupolo šventovė.

Šio komplekso naudojimas – vienas daugiausiai ginčų keliančių Izraelio ir palestiniečių konflikto klausimų.

Judėjai ją irgi laiko šventa, nes tiki, kad ant Šventyklos kalno kadaise stovėjo Jeruzalės 1-oji ir 2-oji šventykla, sugriauta Romėnų 70-aisiais mūsų eros metais.

Jos vienintelė išlikusi dalis – išorinė atraminė siena, žinoma kaip Vakarų arba Raudų diena – yra švenčiausia judaizmo vieta, kur leidžiama melstis žydams. Prieiga prie sienos penktadienį nebuvo uždaryta.

Al Aksos mečetė taip pat yra labai svarbi palestiniečiams ir apskritai musulmonams, nuogąstaujantiems, kad Izraelis siekia pakeisti šios vietos status quo.

Pagal sudarytą susitarimą Šventyklos kalno komplekse žydai gali lankytis, bet tik musulmonams jame leidžiama viešai melstis.

Pernai liepą dešimtys tūkstančių palestiniečių ištisas savaites meldėsi už komplekso ribų, po vieno išpuolio Al Aksoje Izraeliui įrengus metalo ieškiklius.

Palestiniečiai sako, kad velionio Izraelio dešiniojo sparno politiko Arielio Sharono apsilankymas ginčijamame komplekse 2000 metais išprovokavo jų antrąjį sukilimą (intifadą), nors izraeliečiai šią poziciją neigia.

Tikėtina, kad penktadienio vakarą naujų palestiniečių protestų kils prie Izraelio ir Gazos Ruožo sienos. Prieš savaitę ten per susirėmimus buvo nušautas vienas Izraelio karys.