1. Idealūs marškiniai

Mūsų senelės visada krakmolydavo patalynės užvalkalus ir marškinius, kad šie būtų balti ir mažiau lamdytųsi. Daugelis šeimininkių daro tai ir dabar, naudodamos specialius gatavus ar pačių pasigamintus purškalus. Tam į pulverizatorių supilkite tris stiklines šalto distiliuoto vandens, įdėkite tris valgomuosius šaukštus krakmolo, įlašinkite kelis lašus eterinio aliejaus ir gerai suplakite. Šis purškalas puikiai tiks baltiems natūralaus audinio marškiniams lyginti: jie išsaugos baltumą, mažiau lamdysis ir lėčiau susidėvės.

2. Švarūs žaislai

Daugelis neįtaria, kiek dulkių ir purvo susikaupia ant minkštų žaislų. Jeigu norite išvalyti savo pliušinius žaisliukus, jums taip pat padės krakmolas. Paprasčiausiai supilkite didelį kiekį krakmolo į sandarų maišelį ar paketą, sudėkite į jį žaislus, gerai viską supurtykite ir palikite nakčiai. Ryte kiekvieną žaislą atskirai nusiurbkite.

3. Sausas gyvūnų valymas

Kukurūzų ar bulvių krakmolą galima naudoti ir kaip alternatyvą sausam šampūnui. Jis puikiai sugeria odos riebalus ir švarina plaukus. Todėl jeigu reikia greitai sutvarkyti naminio augintinio kailiuką, pabarstykite jį krakmolu, o paskui gerai iššukuokite.

4. Pirštų dažai

Krakmolą galima naudoti patiems gaminantis dažus. Tam prireiks dviejų stiklinių vandens, maistinių dažų ir penkių valgomųjų šaukštų krakmolo. Pradžiai krakmolą reikia sumaišyti su vandeniu, uždėti ant ugnies, užvirti ir kaitinti tol, kol skystis sutirštės. Tada leiskite ataušti. Į nedideles talpas įberkite maistinių dažų, tada užpilkite krakmolingą masę. Kruopščiai išmaišykite ir galima piešti.

5. Kilimo valymas

Bulvių ar kukurūzų krakmolas gali kokybiškai išvalyti iš kilimo nešvarumus ir riebalų dėmes. Tiesiog paberkite ant jo krakmolo miltelių ir palikite porai valandų. Vėliau kruopščiai nusiurbkite.

6. Langų valymas

Kad nereiktų kankintis blizginant langų, į valymo priemonę įdėkite nedidelį kiekį krakmolo. Tai yra natūrali abrazyvinė priemonė, kuri išvalys langus kur kas veiksmingiau.

7. Knygos

Bėgant laikui seni kolekciniai leidiniai gali įgauti nemalonų kvapą. Krakmolo milteliai padės delikačiai atnaujinti knygas – tereikia jų pabarstyti tarp puslapių.

8. Kortų atnaujinimas

Jeigu esate prisiekęs kortuotojas, žinote, kad kortos greitai susigadina ir pradeda lipti tarpusavyje. Pirminę išvaizdą joms sugrąžinti gali tas pats krakmolas. Įberkite jo į užsegamą maišelį, sudėkite ten visą kortų kaladę ir gerai supurtykite. Po to nuo kiekvienos kortos krakmolo likučius nupurtykite.

9. Pudra kūnui


Krakmolą galite naudoti ir gamindami higieninę pudrą kūnui, kuri gali absorbuoti prakaito ir odos riebalų perteklių, taip pat paslėpti smulkius odos trūkumus. Pagrindiniu tokios pudros ingredientu taps kukurūzų krakmolas, į kurį reikia įberti šiek tiek kakavos miltelių (jie suteiks tamsesnį atspalvį) ir įlašinti kelis lašus mėgstamo eterinio aliejaus. Visus komponentus kruopščiai sumaišykite. Viskas, kūnui skirta pudra paruošta. Naudokite ją, jeigu norite atsikratyti spindesio dekoltė zonoje ar sumažinti nugaros prakaitavimą.

10. Sausas šampūnas

Jeigu plaukai ties šaknimis susiriebalavo, o laiko plovimui visiškai neturite, pasinaudokite kukurūzų krakmolu. Užberkite nedidelį jo kiekį ties skyrimu, pirštais gerai įmasažuokite ir tada kruopščiai iššukuokite. Krakmolas sugers odos riebalų perteklių ir šukuosena atrodys kur kas geriau.

11. Girgždančios grindjuostės

Krakmolą galima naudoti ir norint nutildyti senų grindų girgždėjimą. Tiesiog paberkite jo ant grindų „probleminėse“ zonose, o likučius sušluokite. Milteliai užpildys kiaurymes po grindjuostėmis ir kuriam laikui problema bus pašalinta.

12. Odos sudirgimams

Sumaišykite krakmolą su nedideliu vandens kiekiu ir ištepkite sudirgusias odos vietas. Tokia procedūra padės susidoroti su vabzdžių įkandimų sukeltu niežėjimu, nudegimu saulėje ir įvairiais bėrimais. Taip pat nedidelį krakmolo kiekį galima įberti į vonią prausiantis.

13. Sulipę zefyrai

„Reanimuoti“ zefyrus, kurie sulipo pakelyje, neprarandant skonio savybių, gali padėti tik krakmolas. Tam sulipusius zefyrus apibarstykite nedideliu kiekiu krakmolo miltelių. Krakmolas pašalins lipnumą ir zefyrai atlips tiesiog per minutę.

14. Orinis omletas

Įdėkite į kiaušinius žiupsnelį krakmolo ir tik tada pradėkite juos plakti. Omletas puikiai iškils, bus purus ir labai švelnus.

15. Sidabro valymas

Stalo sidabrą ir papuošalus plaukite vandenyje su trupučiu krakmolo. Po tokios paprastos procedūros sidabro gaminiai blizgės it nauji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)