Kultūros paveldo departamentas pradėjo tyrimą dėl Paserninkų piliakalnio (Lazdijų rajonas) paviršinio dirvožemio sluoksnio suardymo.

Už kultūros paveldo objektų sugadinimą ar sunaikinimą įstatymu numatyta administracinė atsakomybė.

Įtariama, kad Lazdijų rajono Seirijų seniūnijoje, šalia Paserninkų piliakalnio, žolę pjovę A. Rutkauskienės ūkio samdiniai traktoriumi išvažinėjo piliakalnio kauburį, keteros aikštelę, taip pat – mirtinai sužalojo gandrą, kai šis pakliuvo tarp šienapjovės peilių.

Pasak Kultūros paveldo departamento Alytaus skyriaus vedėjo Aliaus Baranausko, gavę pranešimą apie nuniokotą saugomą paveldo objektą – piliakalnį, jie iš karto nuvyko į Paserninkų kaimą.

Žemė šalia piliakalnio, kur buvo šienaujama pieva, priklauso vietos gyventojai Danutei Žėkaitei. Kaip sakė A. Baranauskas, apklausta moteris papasakojo, kad pagal tarpusavio susitarimą su ūkininke A. Rutkauskiene, ji leidžia ūkininkei naudotis jos pieva.

Moteris pasakojo, kad tądien, kai įvyko incidentas, pievą traktoriumi šienavo ūkininkės ūkyje dirbantys samdiniai.

„Jauni vyrukai, nepažįstu aš jų“, - sakė D. Žėkaitė.

Danutė Žėkaitė
Moteris neslėpė mačiusi, kaip traktoriumi vienas iš samdinių užvažiavo ant piliakalnio: „Vienu šlaitu į viršų užkilo, pervažiavo per visą „kuprą“ ir nusileido žemyn kitu kraštu, kur baisi statuma. Dar gerai, kad neapsivertė ar nesusižalojo“.

Pievoje aukštoje žolėje stovėjusį gandrą žoliapjovė įsukusi vilko keliolika metrų: žurnalistams lankantis Paserninkuose, pievoje dar plaikstėsi plunksnų takas.

Mirtinai sužaloto valstiečių partijos simboliu laikomo paukščio palaikus čia pat pievoje užkasė pati D. Žėkaitė.

„Iš karto skambinau Rutkauskienei, sakau, ar žinai, kas vyksta ir ką tavo šitie darbininkai per šposus išdarinėja? Tai atsakė, kad prie kiekvieno darbininko sargybinio ji nepastatys“, - apie pokalbį su LVŽS Lazdijų skyriaus vicepirmininke A. Rutkauskiene teigė D. Žėkaitė.

Paserninkų piliakalnis
Tą patį ūkininkė pakartojo ir paveldosaugininkams. Pasak A. Baranausko, oficialus kvietimas atvykti į administracinės teisenos nagrinėjimą ūkininkei buvo išsiųstas liepos 3-ai dienai.

„Tačiau ji paskambino, kad neturi laiko ir pažadėjo atvykti kitą savaitę“, - sakė A. Baranauskas.

Pasak Alytaus paveldosaugininkų vadovo, A. Rutkauskienė neneigė, kad samdiniai galėjo nuniokoti piliakalnį ir mirtinai sužaloti gandrą, tačiau teigė, kad suaugusių darbininkų elgesiui įtakos negalinti daryti.

Moteris nežinojo, ar jos ūkyje dirbę samdiniai tądien galėjo būti neblaivūs.

„Ji neįvardijo, kas ten tokie dirbo. Viliuosi, tai padarys atvykusi į apklausą. Tuo atveju, jeigu teks aiškintis, kas padarė nusikalstamą veiką, neatmetu, jog kreipsimės pagalbos ir į teisėsaugą bei aplinkosaugininkus“, - sakė Kultūros paveldo departamento Alytaus skyriaus vedėjas A. Baranauskas.