Puokštė skaičių ir prezidentės per metus inicijuotų įstatymų pateikta prezidentūros puslapyje prieš antradienį, kai Dalia Grybauskaitė skaitys metinį pranešimą. Pirmieji akcentai skelbiamoje darbų suvestinėje – skaidrumas ir teisingumas, šalies ekonomika, apimanti ir emigraciją, socialiniai dalykai.

Ir nors konkrečių temų, kurias prezidentė palies Seime, čia nėra, neabejojama, ji kalbės apie užsienio politiką, saugumą, apie ministerijų veiklą ir, manoma, daugiausia kritikuos tas, kurios skelbia reformas. Tačiau dominuos, politologų manymu, kovos su korupcija ir oligarchija tema.

„Dabar trys stambios bylos galų gale pasiekė teismus, kaltinamieji organizuoja puolimą „tulpių paštu“ ir panašių dalykų. Tai yra tam tikra kulminacija temos, kuri prezidentei buvo stambi per visus 9 metus – kovos su korupcija. Turint galvoje, ką ji pasakė apie Ramūno Karbauskio buvimo Seime konstitucingumą, manau, kad būtų labai geras minties posūkis pakviesti ta proga iš tikrųjų visus politikus vienyti jėgas ir nustatyti aiškias politikos ir verslo santykių taisykles. Nes dabartinės taisyklės leidžia tokiems kaip R. Krabauskis, kaip Viktoras Uspaskichas, kaip Visvaldas Matijošaitis dalyvauti politikoje faktiškai su pinigų maišais ir nekontroliuojamai stumti savo interesus“, – sakė MRU docentas Virgis Valentinavičius.

Tačiau, politologų teigimu, lig šiol apie savo klaidas ar silpnybes nenorėdavusi kalbėti D. Grybauskaitė šįkart tiesiog negali nieko nutylėti, nes tauta tai įvertins, kaip vengimą paliesti tai, kas nepatogu.

„Bus sudėtingiausia surasti balansuotą poziciją prezidentei, kuri ir pati figūravo kai kuriose pažymose, ir nemažai jos susirašinėjimų buvo paviešinta. Klausimas, kaip jai pavyks neįsileisti į tą santykių aiškinimąsi, kuris jau vyksta, bet vis dėlto išlaikyti tam tikrą orią laikyseną, tuo pateikiant subalansuotą įvertinimą“, – kalbėjo VU TSPM instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas.

„Jeigu jinai nieko nepasakys, tai bus visuomenės, jau ne kažkokių ekspertų ar politikų, o jau visuomenės įvertinta kaip didžiulė neigiamybė. Ir tai bus labai įdomu, ką ji pasakys, kaip vertins, kaip matys savo vaidmenį šitoje visoje byloje. Nes jos vaidmuo, akivaizdu, nėra paskutinis. Mes matome, kad ji taip pat yra dalyvė“, – teigė VDU profesorius Lauras Bielinis.

Politologų teigimu, antradienį prezidentė taip pat turi idealią progą, matant, kas vyksta Europoje, įspėti apie populizmo keliamus pavojus ir paraginti tradicines partijas pagaliau atsigręžti į žmones ir imti kalbėti su jais, dirbti jiems.

Antrąją savo kadenciją prezidentė baigs kitąmet, vasarą. Taigi, kitąmet skaitys dar vieną, paskutinį, metinį pranešimą. Galbūt irgi žydės lubinai ir irgi krapnos toks vasariškas lietus. Bet, kai kurių politologų teigimu, jis jau gali būti ramesnis, nei šis, nes D. Grybauskaitės mintys tikriausiai jau bus apie jos pačios ateitį – kaip gyvens, ką veiks, ką dirbs. Taigi, viso aštrumo laukiama būtent dabar.