Iš Pchenjano oro uosto, kur per dieną dažnai vykdomi mažiau nei trys tarptautiniai skrydžiai, į Singapūrą, kur po poros dienų įvyks istorinis Šiaurės Korėjos lyderio susitikimas su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, nuskrido ne mažiau nei trys lėktuvai.

Vienas jų buvo sovietų gamybos orlaivis Il-62 – asmeninis Kim Jong Uno lėktuvas, oficialiai vadinamas „Chammae-1“, arba „Vištvanagis-1“, pavadintas nacionalinio Šiaurės Korėjos paukščio garbei. Visgi gerokai dažniau šis lėktuvas vadinamas „Air Force Un“ – aliuzija į D. Trumpo prezidentinio lėktuvo „Air Force One“ pavadinimą.

Nors šio modelio lėktuvas turėtų nesunkiai įveikti atstumą iki Singapūro, kilo abejonių dėl jo patikimumo. Paaiškėjo, kad Kim Jong Unas juo ir neskrido.

Šiaurės Korėjos lyderis pasinaudojo Kinijos oro linijų „Air China“ lėktuvu „Boeing 747“. Remiantis informacija interneto svetainėje „Flightradar24“, skrydžio numeris pakilimo metu buvo CA122 – įprastai juo žymimi šios bendrovės reisai iš Pchenjano į Pekiną.

Pakeliui lėktuvas pakeitė skrydžio numerį į CA061 ir nuskrido pietų kryptimi.

Singapūre šio lėktuvo aukšto rango keleivį pasitiko salos diplomatijos vadovas Vivianas Balakrishnanas. Singapūro užsienio reikalų ministras socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo nuotrauka, kurioje matoma, kaip jis spaudžia ranką tamsų kostiumą be atvartų vilkėjusiam Šiaurės Korėjos lyderiui.

Kim Jong Unas į Singapūro miestą-valstybę atvyko lydimas daugiau nei 20 automobilių, tarp jų – greitosios pagalbos. Lyderio kelionę filmavo per automobilių stoglangius išlindę Šiaurės Korėjos televizijos operatoriai.

Šimtai Singapūro gyventojų išsirikiavo gatvėse, norėdami patys nufotografuoti ar nufilmuoti juodą pailgintą „Mercedes Benz“ limuziną tamsintais langais. Tokie automobilio langai saloje paprastai neleidžiami net jos ministrui pirmininkui.

Šaligatviuose prie „St Regis“ viešbučio, kur buvo laukiama atvykstant Kim Jong Uno, būriavosi žurnalistai ir fotografai. Privažiavimo kelias buvo uždangstytas, viešbučio apsauga pastatė papildomų vazonų su augalais, kad užstotų vestibiulio vaizdą.

Be trijų Singapūro valdžios akredituotų oficialių fotografų, Kim Jong Uno niekas iš pašalinių žmonių nematė beveik dvi valandas nuo jo nusileidimo saloje.

Iki skausmo brangu

Visai prie pat Singapūro diplomatinio rajono, netoli „Orchard Road“ prekybininkų gatvės esantis modernistinis „St Regis“ viešbutis spaudžiasi tarp gana nusidėvėjusio kilimų parduotuvių pastato ir aukštos klasės rajono parduotuvės.

Kambariai šioje apgyvendinimo įstaigoje kainuoja nuo 320 Singapūro dolerių (apie 204 eurus) už naktį.

20-ame aukšte esančiame prašmatniame 335 kv. metrų pločio prezidentiniame numeryje, kur, manoma, apsistojo Kim Jong Unas, puikuojasi Marco Chagallo kūrinys ir baltas kabinetinis fortepijonas.

Kaip skelbiama viešbučio tinklapyje, šio numerio kambariai „yra išmušti auksu ir papuošti tauriaisiais metalais, tokiais kaip žalvaris, oniksas ir sidabras“.

Kainos viešbutis nenurodo, tačiau naktis panašioje Niujorko įstaigoje kainuoja 35 tūkst. JAV dolerių (apie 30 tūkst. eurų).

Spėliojama, kas užmokės už šiaurės korėjiečių viešnagę: šalies ekonomika yra nualinta daugelio metų besitęsiančio netinkamo valdymo, o šiuo metu Pchenjanui taikomos sankcijos dėl branduolinių ambicijų.

Šiaurės Korėja jau ne kartą mėgino pasiekti, kad už jos piliečių keliones sumokėtų kiti: Seulas padengė šiauriečių išlaidas viešnagės Pietų Korėjos žiemos olimpiados metu.

Vis dėlto Pietų Korėjos prezidento atstovas spaudai sakė, kad Seulas „šiuo metu nesvarsto“ tokios galimybės, o Vašingtonas tvirtina, kad neketina apmokėti sąskaitos ir neprašo kitų tai padaryti.

Singapūro ministras pirmininkas Lee Hsienas Loongas sekmadienį sakė, kad jo vyriausybė Šiaurės Korėjos ir JAV viršūnių susitikimui išleis apie 20 mln. Singapūro dolerių (apie 13 mln. eurų). Maždaug pusė šios sumos skirta saugumui užtikrinti.

„Esame pasiruošę sumokėti šią kainą. Taip prisidedame prie tarptautinių pastangų, kuriomis esame itin suinteresuoti,“ – sakė jis.

Premjeras neminėjo, kad sumokės už šiaurės korėjiečių viešnagę.