„Austrijos sprendimas uždaryti septynias mečetes ir deportuoti imamus, remiantis nevykusia dingstimi, yra antiislamiškos, rasistinės ir diskriminacinės bangos šioje šalyje atspindys“, – pareiškė prezidento Recepo Tayyipo Erdogano atstovas Ibrahimas Kalinas, Vienai paskelbus, kad bus imtasi griežtų priemonių prieš „politizuotą islamą“.

„Tai mėginimas smogti musulmonų bendruomenėms, kad būtų galima pigiai pelnyti politinių taškų“, – sakoma I. Kalino „Twitter“ žinutėje.

Austrijos vidaus reikalų ministras anksčiau penktadienį pranešė, kad teisės gyventi šalyje gali netekti apie 150 žmonių, tarp jų imamų ir jų šeimų narių.

Šalies kancleris Sebastianas Kurzas anksčiau penktadienį nurodė, kad taip pat uždarytos septynios mečetės.

Pasak jo, šių žingsnių nuspręsta imtis religinių reikalų institucijai atlikus tyrimą dėl balandį paviešintų nuotraukų, padarytų Turkijos remiamose mečetėse. Tose nuotraukose matyti vaikai, apsimetantys negyvais ir inscenizuojantys per Pirmąjį pasaulinį karą vykusį Galipolio mūšį.

„Paralelinės visuomenės, politizuotas islamas ir radikalizacija neturi vietos mūsų šalyje“, – perspėjo S. Kurzas, priklausantis valdančiajai centro dešiniajai Liaudies partijai.

I. Kalinas savo ruožtu teigė, kad toks sprendimas yra dalis pastangų „islamofobiją ir rasizmą paversti norma“. Turkijos prezidento atstovas pridūrė, kad tokiems mėginimams reikia užkirsti kelią.

„Ideologinį krūvį turinti Austrijos vyriausybės praktika yra visuotinių teisės principų, socialinio integravimosi politikos, mažumų teisių ir etninio sambūvio pažeidimas“, – pabrėžė I. Kalinas.

Pernai Turkijai ruošiantis referendumui dėl prezidento galių išplėtimo tarp Vienos ir Ankaros tvyrojo didelė įtampa, Austrijai pareiškus, kad jos teritorijoje jokie su šia kampanija susiję renginiai negalės vykti.

Abiejų šalių santykius taip pat blogino S. Kurzo priešiškumas Turkijos planams įstoti į Europos Sąjungą. Jo vyriausybės programoje, sakoma, kad Viena nesutiks su Ankaros prisijungimu prie Bendrijos.