Kaip DELFI informavo darželį lankančio vaiko mama (vardas ir pavardė žinomi – aut. past.), pradėjus mažuosius maitinti pagal sveikos mitybos principus gamintą maistą, jau kone keturias savaites vaikai lieka alkani.

„Mes, tėvai, tikrai esame už kuo sveikesnę mitybą, subalansuotą maistą, vitaminus, vaisius, daržoves ir visus gerus dalykus savo vaikams, bet jie dabar badauja tikrąja ta žodžio prasme. Retai pateikiami patiekalai darželyje yra skanūs ir vaikų valgomi. Meniu sudarytas pagal Ramintos Bogušienės knygą – ji mūsų darželio vadovei yra aukščiau visko. Bandėm kalbėtis su direktore, bet viskas beviltiška, ji nieko nenori girdėti, neva pakeisti meniu yra labai sudėtingas dalykas, daug lakstymų į higienos centrą ir panašiai...“, – DELFI skundėsi moteris.

Pasak jos, šiuo metu darželyje situacija labai liūdna, buvo klausta direktorės, kodėl nebuvo galima prie naujos mitybos pereiti palaipsniui įvedant po vieną patiekalą ir mažinant druskos ar cukraus kiekį, o ne iš karto viską drastiškai keisti. „Bet mums vėl buvo akcentuoti Bogušienės patarimai“, – teigė mama.

Kalbantis su vaiku, moteriai skauda širdį klausantis jo pamąstymų. „Sako, kad labai negera užmigti darželyje, nes pilvukas urzgia, valgyt norisi arba klausia, kodėl taip smirdi maistas darželyje, anksčiau taip kvepėdavo? Pačiai dar teko darželyje lydėti penkiolika alkanų vaikų miegoti “, – tvirtino ji.

Kreipėsi į direktorę

Mama pasakojo, kad bandė dėl šios situacijos sprendimo kalbėtis su direktore V. Janikūniene, bet, anot jos, bendros kalbos nerado.

„Ji visiškai nesukalbamas žmogus. Situacija taip ir lieka neišspręsta – tie vaikai nevalgę, alkani. Kai ėjau pati pasižiūrėti, koks tiekiamas maistas, turiu pasakyti, kad tai nevalgomas maistas. Su kitais tėvais grupelėmis kreipėmės į direktorę. Tiesiog nežinome, ką daryti ir ko griebtis. Vaikai jau ir užmigti negali, pilvai gurgia. Mano nuomone, jie silpsta, nes turi būti visą dieną alkani“, – apie galimas pasekmes kalbėjo moteris.

Tuo pačiu, mamos teigimu, tėvams buvo pasakyta, kad jie nesupranta, kas yra geras maistas.

„Prašėme, kad bent jau būtų koks nors adaptacinis periodas, įvesti po vieną patiekalą, juk darželiuose daro degustacijas, yra visokių variantų. Kalbėjau ir su auklytėmis, kurios prašė, kad nebetylėtume, prašė kažką daryti, nes baisu. O su direktore labai sudėtinga bendrauti. Ji švaistosi nepamatuotomis frazėmis, pavyzdžiui, „gerai išsišiks ir pradės valgyti“.

Mes nesame išskirtiniai, nereikalaujame išskirtinių sąlygų, tiesiog ta situacija neramina, kai pati nuėjusi matau, kad 99 proc. maisto keliauja į konteinerį“, – teigė ji.

Naujovės sunkiai skinasi kelią

DELFI susisiekė su minimo darželio direktore V. Janikūniene ir prašė pakomentuoti susidariusią įtemptą situaciją dėl darželyje tiekiamo maisto. Šiuokart direktorė tvirtino, kad su problemą keliančia mamyte labai sunku susišnekėti.

„Tikrai bandžiau kalbėtis, bet susitarti labai sunku. Aš klausiau jos, kaip ji siūlo viską keisti, o atsakymo negavau. Manau, norima grįžti prie dešryčių ir mėsyčių. To nebus. Ministerijos sudaryta darbo grupė važinės po mokyklas ir darželius ir tikrins, ar vaikai maitinami pagal sveikatai palankų meniu“, – komentavo vadovė.

Direktorė nurodė, kad jų meniu yra suderintas su maisto veterinarine tarnyba ir net skambino specialiai dar kartą ir klausė, ar tikrai gerai dirba. Taip pat papasakojo, kad minima autorė R. Bogušienė vienintelė parašė knygą, pagal kurią Lietuvoje galima dirbti.

„Ji yra pati geriausia, esame išklausę jos seminarus, dalyvavau konferencijose. R. Bogušienės teigimu, jai yra malonumas važiuoti ir vesti seminarą, supažindinti su naujovėmis. Sakėme, kad padarysime ir tų produktų degustaciją. Kaip suprantate, kiekviena naujovė labai sunkiai skinasi kelią“, – apgailestavo ji.

Nesidomėjo praeitų metų tvarka

Paklausta, kodėl visų naujovių nebuvo galima įvesti po truputį, direktorė tvirtino, kad cukraus ir druskos kiekis tiekiamame vaikams maiste jau nuo praeitų metų yra mažinamas.

„Sumažinto cukraus, druskos ir kaloringumo patiekalus mes jau valgėme ir pernai. Toji mamytė nei atėjo praeitais metais, nei pasidomėjo, o dabar įsivaizduoja, kad pernai buvo dešros ir mėsos, tačiau jau ir praeitais metais valgėme sumažinto kaloringumo maistą. Šiemet perėjome prie Bogušienės knygos ir vaiko sveikatą tausojančio meniu“, – pasakojo apie pasikeitimus V. Janikūnienė.

Taip pat ji neigė kalbas apie galimai alkstančius centrą lankančius vaikus ir vadino jas nesąmone.

„Ji prifotografavo tas pilnas lėkštes ir taip, aš tada pasidomėjau, ar ne per didelės normos dedamos vaikams, nes aš, pavyzdžiui, tokių irgi nesuvalgau, o atliekų ir bus, kadangi vaikai nepajėgūs tiek suvalgyti. Kad vaikai nieko nevalgytų, tai yra nesąmonė. Aš kaip tik specialiai buvau prie tos mamytės grupėje ir stebėjau situaciją. Ir tikrai taip nėra, kad vaikai nieko nevalgo. Juk kai buvo ankstesnė receptūra, irgi būdavo vaikų, kurie ko nors nemėgdavo ir nevalgydavo. Esame jau seniai sudarę sutartį dėl maistinių atliekų išvežimo.“, – sakė ji.

Pasak direktorės, vaikams lėkštėje ką valgyti pasirinkimas yra įvairus, todėl badauti tikrai netenka. Anot jos, gali vienąkart mėsytės daugiau pavalgyti ar daržovių, kitąkart – sriubos . „Tikrai taip nėra, kad jie neturėtų galimybės pasirinkti ką valgyti. Prie to reikia priprasti, nes jeigu namuose gauna tik dešreles, tai jis jų ir norės, bet pokyčiams įvykti ir prie jų priprasti visada reikia laiko. Tiek tėvams, tiek vaikams“, – nuogąstavo centro vadovė.

Pasisakykite, kokia jūsų nuomonė apie atnaujintą mitybos programą vaikams? Siųskite savo pastebėjimus ir nuomones el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Darželio maistas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)