Su cheminėmis medžiagomis dirbantys specialistai ir toksikologai kiaušinių marginimo mėgėjams turi blogų naujienų. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų gydytojas toksikologas Jonas Šurkus teigia, kad kiaušinius galima dažyti tik maistiniais dažais, nes kiaušinio lukštas nesulaiko cheminių medžiagų, kurios randamos tekstiliniuose dažuose ar nagų lakuose. Kenksmingos medžiagos, pasak J. Šurkaus, sėkmingai kaupiasi organizme.

„Taip, per lukštą praeina maži kiekiai chemikalų. Bet čia yra tas pats, kas sakyti, kad netyčia ant mėsos užbarsčiau strichnino. Tai tikrai maži kiekiai, jūs neapsinuodysite, bet strichninu pabarstytos mėsos, mažu kiekiu ar dideliu, vis tiek valgyti nereikia“, – teigia toksikologas ir pastebi, kad nemaistiniuose dažuose galima rasti kancerogeninių medžiagų, kaip ir pelėsyje ar grybelyje.

Tačiau kartais kiaušiniams marginti naudojamų dažų sudėtyje yra blogesnių dalykų nei pats dažas. „Kiaušinių lukštai dabar yra plonesni nei seniau. Būna, kad nulupi net nesuskilusį lukštą ir randi baltymą nusidažiusį. Ir nors dažas nebūtinai persigeria per lukštą, tirpiklis – tikrai praeina“, – sako J. Šurkus.

Kiaušinių marginimas

Nemaistiniuose dažuose, pastebi toksikologas, yra ne tik kancerogeninių medžiagų, bet ir mutogeninių. „Žmogus neapsinuodys nuo tokių kiekių, bet vaikai gali gimti nesveiki. Vienos Velykos, antros Velykos, o per trečias – kepenų vėžys. Ir klausia žmonės, iš kur tas vėžys. Nemaistiniai dažai, kurie naudojami kiaušinių marginimui yra nuodai, o jų poveikis kaupiasi“, – pabrėžia J. Šurkus.

Geriausia naudoti natūralias priemones

Kaip pastebi Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistas Gražvydas Jegelevičius, sveikiausias ir saugiausias kiaušinių marginimo būdas yra natūraliais dažais. „Didžiausią kūrybinį malonumą patirsite, jeigu patys pasigaminsite natūralius dažus ir su jais dažysite - rezultatas kiekvieną kartą bus kitoks ir netikėtas.

Iš natūralių priemonių – juodą spalvą galima išgauti pavirinus juodalsknio arba ąžuolo žievę su surūdijusiais gelžgaliais – tuomet ja galima dažyti kiaušinius ir išgauti įdomų „dūminį” efektą. Ruda spalva tradiciškai išgaunama svogūnų lukštais. Priklausomai nuo kiek dažuose laikysite kiaušinius galite išgauti nuo šviesiai rudos iki tamsios gilios rudos spalvos. Geltona – su ciberžole ar šafranu“, – vardija specialistas.

Su šia nuomone sutinka ir J. Šurkus bei teigia, kad net jei svogūnų lukštais nudažytas kiaušinis yra suskilęs, jį valgyti – saugu.

Maistiniai dažai, anot kalbintų specialistų, irgi yra tinkami kiaušinių marginimui, tačiau G. Jegelevičius rekomenduoja nupjauti maistiniais dažais nusidažiusią baltymo dalį. „Taip dažniausiai būna, jeigu kiaušiniai verdami sintetiniuose maisto dažuose, bet jie tokiam naudojimui nėra pritaikyti“, – sako specialistas. Jis taip pat pastebi, kad net ir maistinių dažų ilgalaikis naudojimas gali turėti neigiamą poveikį organizmui. „Yra žinoma, kad tokie dažai gali vaikams sukelti hiperkatyvumą“, – perspėja jis.

Kiaušinių marginimas

Svarbiausia informacija – etiketėje

Jei visgi nusprendėte dažyti kiaušinius maistiniais dažais, G. Jegelevičius pataria skaityti dažų etiketes. „Būtinai atkreipkite dėmesį ar ant prekės pakuotės aprašymo, šie dažai įvardyti kaip maistiniai dažai. Jei dažai yra skirti tekstilei, kitos paskirties, arba paskirtis neįvardyta – nepirkite, nes galite susidurti su pavojingomis medžiagomis.

Ypatingai kiaušiniams dažyti reikėtų vengti anilininių ar kitų tekstilinių dažų (pavyzdžiui, vilnai ar medvilnei), net jeigu ir įvardijama, kad tinka dažyti kiaušiniams. Nes būtent juose gali būti itin nepageidaujamų medžiagų. Kartais tokie dažai prekybos centruose nepagrįstai pardavinėjami greta kiaušinių dažų, todėl pirkėjai turėtų būti atidūs. Taip pat reikėtų vengti dažų, kurie nėra įvardyti kaip maistiniai, nes tokiu atveju perkate katę maiše“, – perspėja G. Jegelevičius.

Kokie dažai tinkami kiaušinių marginimui nurodo ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. „Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai kiaušinių marginimui rekomenduoja naudoti tik natūralias, tradicines medžiagas (pavyzdžiui, svogūnų lukštus ir kt.) arba maistinius dažus (maisto priedus dažiklius), kurie turi būti aiškiai paženklinti, nurodant jų pavadinimą arba maisto priedo E numerį (visi maistiniai dažikliai yra numeruojami E 100-180 numeriais). Jei pasirenkama marginti kitokiomis dažančiomis medžiagomis, tokie kiaušiniai neturėtų būti vartojami maistui“, – teigia VMVT Maisto skyriaus vedėja Ilona Drulytė.

Pasiteiravus, ar negalima vartoti ir margučių, kurie buvo apklijuoti blizgučiais ar kitomis detalėmis naudojant lipalą, G. Jegelevičius pasiūlo alternatyvą. „Lipalas tikriausiai yra vienas nekalčiausių produktų, bet jis nėra skirtas liestis su maistu ir visuomet protingiau pritaikyti natūralias medžiagas. Pavyzdžiui, vietoj klijų galite naudoti iš ilgai virtų ryžių padarytą pastą“, – siūlo specialistas. Vyras pabrėžia, kad jokiu būdu negalima naudoti statybinio ar pramoninio „lipalo“ (PVA) klijų, nes juose gali būti kenksmingų priedų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)