Tiek soda, tiek kepimo milteliai naudojami tam, kad kepiniams suteiktų lengvumo ir purumo. Jeigu kada nors iš orkaitės ištraukėte kietą kepinį, greičiausiai tai susiję su panaudotos sodos ar kepimo miltelių kiekiu.

Abu šie produktai turi tą patį ingredientą – natrio bikarbonatą. Kai natrio bikarbonatas sumaišomas su rūgštimi ir vandeniu, įvyksta cheminė reakcija, kurios metu išsiskiria anglies dioksidas. Būtent dėl to jūsų keksiukai tampa purūs.

Kepimo soda yra grynas natrio bikarbonatas. Kadangi natrio bikarbonatas, kad išsiskirtų anglies dioksidas, turi sąveikauti su rūgštimi, geriausia sodą naudoti receptuose, kuriuose yra rūgščių ingredientų, pavyzdžiui, citrinos sulčių, pasukų ar jogurto. Taip užtikrinsite minėtą reakciją.

Kepimo milteliuose, be natrio bikarbonato, yra papildomų ingredientų. Tiksliau, savos rūgšties – paprastai tai būna vyno akmens milteliai. Kadangi kepimo milteliai turi savą rūgšties šaltinį, anglies dioksidas gali išsiskirti savaime. Tad kepimo miltelius drąsiai naudokite tuose receptuose, kuriuose nėra rūgščių ingredientų.

Kepimo milteliuose yra lipnumą mažinančios medžiagos, neleidžiančios natrio bikarbonatui ir rūgščiai sulipti. Paprastai tai yra kukurūzų krakmolas. Kai kurie prekės ženklai naudoja glitimo turinčias lipnumą mažinančias medžiagas, tad jeigu stengiatės vengti glitimo, papildomai patikrinkite kepimo miltelių sudėtį.

Dabar, kai jau žinote esminį skirtumą tarp sodos ir kepimo miltelių, nenaudokite šių produktų bet kaip. Svarbiausia taisyklė – nepadauginkite. Nesvarbu, naudosite kepimo miltelius ar sodą ir per mažai rūgšties – jeigu jų įbersite per daug, kepinyje jausis kartokas poskonis.

Daugelyje receptų sodos kiekis nurodomas mažesnis nei kepimo miltelių, nes tai yra grynas natrio bikarbonatas, todėl itin koncentruotas. Jeigu improvizuojate virtuvėje ir bandote sukurti savo receptą, paprastai santykis turi būti toks: stiklinei miltų reikia ketvirtadalio arbatinio šaukštelio sodos arba vieno arbatinio šaukštelio kepimo miltelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)