Visos mūsų šventės labai dažnai būna kiek minorinės: teko kartą matyti, kai Kovo 11-osios proga dedant gėles prie Nepriklausomybei skirto paminklo, kažkas atnešė juodu kaspinu perrištą gėlių krepšelį - jei jau šventė, tai būtinai ir su gedulo elementais.

Šį šimtmečio rytą viskas buvo kitaip: miestas buvo iškilmingai pasidabinęs trispalvėmis, vėliavos puošė ne tik valstybinius pastatus, bet žvelgė ir iš gyvenamųjų namų langų, mažos vėliavėlės ar trispalviai ženkliukai žymėjo visus, švenčiančius savo šalies garbingą gimtadienį.

Kartu su daugeliu žmonių ėjau Gedimino prospektu į S.Daukanto aikštę, kur turėjo vykti tradicinis iškilmingas trijų Baltijos valstybių vėliavų pakėlimas. Dalyvauti jame atvyko užsienio šalių ir Europos Sąjungos vadovai. Bet buvo visiškai aišku, kad šventė tikrai ne tik vadovams, o visiems.

Tokio ryto dar niekuomet nepatyrėm. Visi, ką sutikau, ką mačiau - šypsojosi, džiaugėsi, sveikino vieni kitus, kalbėjosi apie tą patį - kur jau spėjo pabuvoti, kur dar eis, kur visi kartu švęs mūsų šimtmečio šventę.

Tokio ryto dar niekuomet nepatyrėm. Visi, ką sutikau, ką mačiau - šypsojosi, džiaugėsi, sveikino vieni kitus, kalbėjosi apie tą patį - kur jau spėjo pabuvoti, kur dar eis, kur visi kartu švęs mūsų šimtmečio šventę.

Mes buvome labai išdidūs, labai svetingi ir nepaprastai vieningi – visi, kad ir kur būtume, kartu šią nepaprastą istorinę dieną.

Nuoširdžiai dėkojam idėjos autoriui ir koncerto „Gloria Lietuvai“ režisieriui Daliui Abariui. Už kelionę po Lietuvą ir kiek užmirštų varpų atradimą, prikėlimą bei skambesį, bei, kaip pats režisierius sako – už galimybę šiandien skambinti rytojui. Šimtametė atkurtoji Lietuva savo varpų garsais pasibeldė į visų mūsų širdis ir priminė mūsų istoriją.

Dėkojame visam pasauliui, kuris ne tik menininkų, sportininkų ar politikų, bet ir svetur gyvenančių lietuvių dėka žino Lietuvą, džiaugiasi su mumis geltona, žalia, raudona spalvomis apšvietę savo šalių pastatus Niujorke, Varšuvoje, Tel-Avive, San Paule, Helsinkyje, Los Andžele, Tbilisyje ir daugelyje kitų vietų. Net žymusis Briuselio berniukas pasipuošė tautiniais rūbais.

Esame laimingi - sulaukėme antrojo atkurtosios Lietuvos šimtmečio. Tai likimo ir istorijos dovana mums visiems. Mes mokame vertinti dovanas, branginti šią dieną, gyvendami čia ir dabar, susivieniję švęsti ir kurti savo Tėvynės šventę.

Būkime kiekvienas tarsi varpas, skelbiantis gražią ir šviesią Gloria Lietuvai ir mums visiems.