„Dangaus šimtinės“ didvyrių diena – mūsų drąsių tautiečių, savo gyvybėmis suteikusių Ukrainai galimybę būti nepriklausoma, demokratine ir pasauliui atvira šalimi, atminties diena. Jie mums suteikė galimybę patiems kurti savo ateitį“, – akcentuojama prezidento kreipimesi.

„Bebaimių kovotojų, ginkluotų tik grindinio akmenimis ir meile Ukrainai, pastangos prieš ketverius metus sukrėtė visą civilizuotą pasaulį ir paskatino gerbti mūsų pasirinkimą, ir šiandien jos įkvepia milijonus Ukrainos patriotų ryžtingai kovoti prieš hibridinius „rusiškojo pasaulio“ iššūkius. Yra tik vienas teisingas kelias – išvaduoti iš agresoriais okupuotas Donbaso teritorijas ir susigrąžinti Rusijos Federacijos aneksuotą Krymą“, – sako P. Porošenka.

Tuo metu JAV administracija pabrėžė, kad per pastaruosius ketverius metus Ukraina drąsiai žengė ne vieną svarbų žingsnį, tačiau dar laukia didžiulis darbas tęsiant Maidane pradėtą darbą ir atskleidžiant šalies potencialą. Jungtinės Valstijos paragino Kijevo valdžią tęsėti prieš ketverius metus duotus pažadus, skelbia Jungtinių Valstijų valstybės departamento atstovai.

„Prieš ketverius metus ukrainiečiai iš visų visuomenės sluoksnių ir šalies regionų suvienijo jėgas Maidane, centrinėje Kijevo aikštėje, reikalaudami iš savo valdžios pripažinti piliečių pasirinkimą jungtis prie Europos. Dešimtys ukrainiečių paaukojo savo gyvybę dėl geresnės Ukrainos svajonės. Jungtinės Valstijos ir toliau bus šalia Ukrainos Rusijos agresijos akivaizdoje, kuri jau pareikalavo 10 tūkst. žmonių aukų ir privertė savo namus palikti per 1,6 mln. ukrainiečių“, – teigiama pranešime.

Per pastaruosius ketverius metus Ukraina drąsiai žengė ne vieną svarbų žingsnį, tačiau dar laukia didžiulis darbas tęsiant Maidane pradėtą darbą ir atskleidžiant šalies potencialą.

„Jungtinės Valstijos ragina Ukrainos lyderius dėti viskas pastangas įgyvendinant gilias, visą apimančias ir būtinas reformas, kurios padėtų kuriant stabilią, demokratišką, klestinčią ir laisvą šalį, kurios nusipelnė Ukrainos žmonės. Didžiuojamės aukų atminimui dirbdami kartu su Ukrainos žmonėmis, aukų, kurių prieš ketverius metus prireikė kovoje už europietišką Ukrainos ateitį“, – rašoma pranešime.

DELFI primena, kad Maidano revoliucija prasidėjo 2013 metų lapkričio pabaigoje, kai tuometinis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje atsisakė pasirašyti Asociacijos su ES sutartį. Taikius Maidano protestuotojus jėga išvaikė specialiojo milicijos padalinio kariai. Į tokius veiksmus sureagavo ukrainiečiai – mažas protestas virto šimtų tūkstančių žmonių išėjimu ir stovyklos įkūrimu Kijevo Maidano aikštėje.

Vėliau Maidane susiformavo savigynos pajėgos, kurios atlaikė Ukrainos specialiosios paskirties būrių ir vidaus kariuomenės puolimą. Sausį, jau 2014 metais, prasidėjo susirėmimai tarp protestuotojų ir pareigūnų. Pirmieji protesto akcijos dalyviai buvo nušauti sausio pabaigoje.

Viena kruviniausių Maidano dienų - vasario 18 - tuomet žuvo mažiausiai 82 žmonės, daugiau nei tūkstantis buvo sužeisti. Vasario 19 šalies valdžia įsakė sustabdyti visą Kijevo viešąjį transportą ir uždaryti visas mokyklas, tai reiškė nepaprastosios padėties įvedimą. Susirėmimai tęsėsi toliau. Vasario 20 d. aukų skaičius buvo didžiausias – per 48 valandas žuvo mažiausiai 77 žmonės.

Po šių įvykių prorusiškų pažiūrų Ukrainos prezidentas V. Janukovyčius pabėgo į Rusiją. Tų metų kovą Rusija okupavo ir aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, o vėliau Rytų Ukrainoje prasidėjo naujosios Kijevo vyriausybės konfliktas su prorusiškais separatistais.