Su Kipro vėliava plaukiojantis laivas „Ocean Crown“ su dvidešimties žmonių įgula ant seklumos ties II Melnrage užplaukė sekmadienį paryčiais. Tą naktį vėjo stiprumas gūsiais siekė iki iki 28 m/s. Preliminari nelaimės priežastis – laivo pagrindinio variklio gedimas.

Kaip pranešė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, pirmadienio rytą kateriu prie laivo „Ocean Crown“ atplukdyti laivo savininko bei vilkikų kompanijos atstovai patekti į ant seklumos užplaukusį laivą negalėjo dėl stipraus bangavimo.

Dėl mūšos bangos aukštis prie laivo siekė apie 4 metrus. Priimtas sprendimas patekimui į laivą iš Nemirsetos pakelti Karinių oro pajėgų sraigtasparnį. Laivo savininko bei vilkikų kompanijos atstovai ir konsultantai turi įvertinti laivo stovį ir situaciją dėl laivo nutempimo nuo seklumos.

Su Kipro vėliava plaukiojančio laivo „Ocean Crown“ agentas Sergejus Tarachovskis BNS teigė, kad specialistai šiuo metu vertina laivo būklę ir sprendžia dėl jo gelbėjimo plano.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) pranešė, laivo vertinimo komisija pirmadienį atliko laivo išorinio korpuso apžiūrą, jos metu buvo fiksuota korpuso deformacija. Dėl blogėjančių oro sąlygų didėja tikimybė, kad laivo korpusas toliau deformuosis, dėl ko gali įvykti laive esančių naftos produktų išsiliejimas į aplinką.

Komisijai buvo būtina patekti į laivo vidų, bet dėl nepalankių oro sąlygų, ji negalėjo išsilaipinti ant laivo iš katerio, todėl buvo kreiptasi į Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrą (JGKC) prašant pasitelkti Karinių oro pajėgų sraigtasparnį. Gavus kariuomenės vado leidimą, užduoties vykdymui buvo skirtas paieškos ir gelbėjimo poste Nemirsetoje budintis sraigtasparnis AS-365.

Pranešama, kad sraigtasparnis be vertintojų transportavimo papildomai iš laivo nukėlė ir į Klaipėdą transportavo sveikatos problemų turintį vieną laivo įgulos narį.

„Bandėme nugabenti specialistus laivu, bet nepavyko. Išsinuomojom sraigtasparnį ir nuvežėme specialistus į laivą, jie nuspręs dėl gelbėjimo, kad būtų galima laivą nutempti nuo seklumos. Reikia apžiūrėti laivą ir parengti nutempimo planą“, – BNS sakė S. Tarachovskis.

Jis teigė negalintis pasakyti, kiek gali užtrukti gelbėjimo plano rengimas ir kada laivas galėtų būti nutemptas nuo seklumos: „gali šiandien, gali ryt, poryt, gali ir kitą savaitę, priklauso nuo oro sąlygų“.

Laivo agentas teigė, kad įgula visą tą laiką liks laive, jiems esą joks pavojus negresia.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje yra sudaryta komisija, kuri turės nustatyti laivo „Ocean Crown“ nelaimės aplinkybes ir Uosto direkcijos atsakingų padalinių tolimesnių veiksmų eigą.
Nuo šeštadienio pavakarės dėl stipraus vėjo Klaipėdos uoste pradėta riboti laivyba visiškai atnaujinta sekmadienį apie vidurdienį.