Prekybos tinklai siūlo įvairiausių

Lidl“ atstovė Ieva Pačėsaitė sako, kad elektrines girliandas gyventojai naudoja ne tik papuošti eglei, bet ir kambario ar namo išorės apšvietimui. Prekybos tinklas šįmet siūlo ir mažos galios girliandų, tinkančių stalo puošybai, ir kur kas galingesnių, kuriomis gali būti dekoruojamas namo eksterjeras.

„Renkantis girliandas pirkėjams patariame atkreipti dėmesį į LED lempučių skaičių bei saugumą užtikrinančius ženklus ant pakuotės. Girliandos, kurias pirkėjai galės įsigyti visose parduotuvėse Lietuvoje, atitinka aukštus kokybės ir saugumo reikalavimus, be to joms suteikiame net 3 metų garantiją“, – tikina I. Pačėsaitė.

Maximos“ pirkimų departamento direktorė Vilma Drulienė sako, kad pirkėjams šįmet siūlo daugiau kaip 50 skirtingų elektrinių girliandų. Jos prekybos centre kainuoja nuo 2 eurų, tikina ji.

IKI“ viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, pirkėjai labiausiai pamėgę spalvotas lempučių girliandas. Jomis, anot pašnekovės, pirkėjai dekoruoja ne tik eglutes, bet ir namų aplinką.

Šventinės iliustracijos

Užsienyje pigesnės

Pigiausia 120 lempučių turinti girlianda su valdymo blokeliu populiarioje Lietuvos namų apyvokos daiktais prekiaujančioje parduotuvėje kainuoja bemaž 18 eurų (10 eurų, kai taikoma akcija). Galima rinktis iš trijų skirtingų variantų: šalta balta spalva, šilta balta spalva šviečiančių lempučių ir įvairiaspalvės girliandos. Šios lemputės tinkamos naudoti ir lauke.

Užsienyje panašaus tipo girliandos kiek pigesnės. Populiarioje parduotuvėje „AliExpress“ panašaus tipo kalėdinės lemputės kainuoja nuo 4 eurų, tačiau jeigu norima siuntinį gauti greičiau, teks primokėti dar maždaug pusantro euro. Visgi siuntimas iš tolimosios Kinijos vis tiek truks nuo mėnesio iki dviejų.

Kainos, kad ir su siuntimo kaštais, skiriasi keliskart. Tačiau ar kinų parduotuvėse parduodamos girliandos yra saugios?

Tikriausiai saugios, bet reikia atkreipti dėmesį į tam tikrus dalykus

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Elektros inžinerijos katedros vedėja Sonata Tolvaišienė sako, kad kelis eurus kainuojančios girliandos nebūtinai yra nesaugios.

„Atsižvelgiant į tai, kad produkcija gaminama labai dideliais kiekiais ir vis dažniau gaminamos girliandos, kurių maitinimo šaltinis yra baterijos – tokiu būdu atsisakoma brangiai kainuojančių impulsinių arba statinių elektromagnetinių maitinimo šaltinių“, – tikina docentė.

Ji dalijasi patarimais, į ką atkreipti dėmesį, perkant elektrines girliandas iš užsienio.

„Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į žymėjimus ar įrenginys atitinka ES reikalavimus. Vienas iš jų – „CE“ ženklinimas. Šis ženklinimas parodo, kad gamintojas deklaruoja, jog jo gaminys atitinka esminius Europos normų reikalavimus dėl sveikatos, naudojimo saugos ir aplinkos apsaugos. Taip pat šis ženklinimas parodo, kad gaminys tiekiamas šalies rinkai legaliai“, – aiškina S. Tolvaišienė.

Taip pat ji siūlo įsitikinti, kad elektronikos prietaisas atitinka „RoHS“ standartus. Tai – direktyva, kuri apriboja šešių pavojingų medžiagų – švino, gyvsidabrio, kadmio, šešiavalenčio chromo, Polibrominuotų bifenilų (PBB), polibrominuotų difenilo eterių (PBDE) – naudojimą gaminant įvairių rūšių elektros prietaisus. Šį žymėjimą galima rasti ant prietaiso pakuotės ar jo instrukcijoje.

Prekybos centro šventinės akcijos

„Atsakingas gamintojas turėtų laikytis šių pagrindinių reikalavimų bei tiekti rinkai tik atitinkančius šiuos reikalavimus elektros ir elektronikos įrenginius“, – tikina S. Tolvaišienė.

Pataria, kaip naudoti

Tačiau nelaimė gali atsitikti ne tik dėl nesaugios elektrinės girliandos konstrukcijos – jos naudotojas girliandą gali tiesiog neteisingai naudoti.

Dėl šios priežasties S. Tolvaišienė pataria perskaityti gamintojo instrukciją, taip pat nenaudoti girliandų ne pagal paskirtį. Jeigu norima kabinti girliandą lauke, reikia įsitikinti, kad ji ir yra skirta eksploatacijai lauke, o ne patalpose.

Taip pat docentė nepataria girliandų lankstyti ir pasirūpinti, kad laidai nesusirištų į mazgą.

„Naudojant elektros prietaisus ne pagal gamintojo rekomendacijas, gali nutikti visko. Jei uždangstomas šylantis maitinimo šaltinis, lankstomi laidai – pasekmės gali būti liūdnos“, – perspėja S. Tolvaišienė.

Anot pašnekovės, nereikia išsigąsti, jeigu perdega viena ar kelios girliandos lemputės – šiuolaikinių įrenginių lemputės jungiamos taip, kad perdegę elementai nesugadina visos girliandos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)