24 metų karys pavarde Oh (O) šiuo metu tebegydomas ligoninėje dėl mažiausiai keturių šautinių žaizdų; jį apšaudė Šiaurės Korėjos kariai, kai jis per dramatišką pabėgimo operaciją kirto sieną, kad patektų į Pietų Korėją.

„Aptikome ženklų, kad iškart po dezertyravimo buvo pakeisti visi Jungtinės saugumo srities (JSA) Šiaurės Korėjos sargybiniai“, – šaltinius iš vyriausybės citavo populiarus Pietų Korėjos dienraštis „Chosun Ilbo“.

Straipsnyje nurodoma, kad JSA, esančią Panmundžomo kaime, kertamą demarkacinės linijos, paprastai saugo 35–40 Šiaurės Korėjos sargybinių. Tai yra vienintelis pasienio ruožas, kur Šiaurės ir Pietų Korėjų pajėgos susiduria akis į akį.

„Veikiausiai jie privalės atsakyti už tai, kad neužkirto kelio dezertyravimui“, – teigiama leidinyje.

Oh iš Šiaurės Korėjos pabėgo lapkričio 13-ąją kirtęs demarkacinę liniją Panmundžomo kaime.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kad karį, JSA išlipusį iš kariuomenės visureigio, ir puolusį bėgti per liniją į pietus, apšaudė kiti Šiaurės Korėjos kariai.

Į bėglį pataikė mažiausiai keturios kulkos. Kirtęs sieną Šiaurės Korėjos karys buvo aptiktas nugriuvęs ant lapų krūvos. Jį rado trys iki tos vietos nušliaužę Pietų Korėjos kariai.

Tikriausiai siekiant užkirsti kelią kitiems pabėgimams, Šiaurės Korėjos kariai ėmė itin budriai saugoti pasienio zoną būtent toje vietoje, per kurią pabėgo Oh.

Socialiniame tinkle „Twitter“ laikinojo JAV ambasadoriaus Pietų Korėjoje Marco Knapperio paskelbtoje nuotraukoje matoma, kaip karių prižiūrimi Šiaurės Korėjos darbininkai kasa gilų griovį savo šalies pusėje.

„Šiandien buvau JSA; šiaurės korėjiečiai ten pasodino du medžius ir kasa griovį toje vietoje, kur jų karys peržengė MDL (karinę demarkacinę liniją)“, – parašė jis tviteryje.

Kol kas nežinoma, ar ta nuotraukoje užfiksuota vieta yra ta pati, kaip ir vietovė, iš kurios dezertyravo karys, nors jos atrodo panašios.

Taip pat pranešama, kad Šiaurės Korėja veikiausiai uždarė vieną tiltą, vedantį į Panmundžomą, nes Oh pavyko nesustabdytam jį pervažiuoti, dienraščiui „Chosun Ilbo“ nurodė šaltinis iš Pietų Korėjos kariuomenės.

DELFI primena, kad trečiadienį JAV vadovaujama Jungtinių Tautų vadavietė (UNC)Seule paskelbė vaizdo įrašą, iš kurio matyti, kaip Šiaurės Korėjos sienos apsaugos pareigūnai, būdami vos per kelis žingsnius nuo Šiaurės Korėjos kario, ėmė šaudyti, o tada vienas trumpam kirto sieną, mat persekiojo sužeistą, perbėgti į Pietų Korėjos pusę bandantį asmenį, skelbia „Reuters“.

Dramatiško vaizdo įrašo pradžioje kariuomenei priklausantis džipas didindamas greitį tuščiu keliu artėja prie sienos. Jis pravažiuoja patikros postus, kuriuose budi Šiaurės Korėjos apsaugos pareigūnai. Pastarieji, pravažiavus transporto priemonei, kaipmat palieka savo postus ir pasileidžia paskui automobilį.

Pravažiavęs Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo memorialinį paminklą, šalia kurio dažnai būriuojasi turistai, džipas įvažiuoja į griovį.

Keletą minučių vairuotojas, kaip galima spėti, stengiasi išvažiuoti, tačiau transporto priemonė pasirodo beviltiškai įklimpusi – jos ratai bergždžiai slysta per nukritusius lapus.

Galop jis ryžtasi gelbėtis bėgdamas – pabando kirsti sieną, tačiau vos po kelių sekundžių pasirodo ne mažiau kaip keturi, dalinio, kuriame tarnavo, bičiuliai, šaudo ta kryptimi, kuria jis bėga.

Vienas iš jį persekiojusių sienos apsaugos pareigūnų trumpam peržengė dvi šalis skiriančią sieną, tačiau netrukus apsisuko ir grįžo atgal.

Ta akimirka, kai bėglį kliudė kulka, vaizdo įraše neužfiksuota, tačiau viename iš kiek vėliau pakoreguotų įrašų jau galima matyti, kaip jis nejudėdamas guli ant nukritusių lapų krūvos.