Vis dėlto specialistai tikina, kad ant produkto pakuotės nurodyta data – tai tik orientyras, o vadovautis derėtų sveiku protu.

„Parduoti iki“, „geriausia vartoti iki“, „vartoti iki“ – visi šie užrašai reiškia skirtingus dalykus. Daugeliui tai gali sukelti nuostabą, tačiau dabartinė produktų datos žymėjimo sistema iš esmės nėra skirta padėti vartotojui nuspręsti, kada gi laikas iš šaldytuvo išmesti vieną ar kitą produktą, rašo „Daily Mail“.

Vartotojų klaidinimas

Atlikus tyrimą nustatyta, kad 20 proc. maisto produktų Jungtinėje Karalystėje (JK) iššvaistoma dėl netinkamo ant produktų pakuotės žymimos datos traktavimo. Tyrimo rezultatai rodo, kad 91 proc. vartotojų rečiau ar dažniau išmeta produktus, remdamiesi ant produkto pakuotės nurodyta „parduoti iki“ data, nors ji neturi nieko bendro su produkto saugumu. Iš tikrųjų po užrašo „parduoti iki“ nurodoma data skirta parduotuvėms, kad šios žinotų, kaip tinkamai rotuoti turimą produkciją.

Produkto tinkamumo vartoti nustatymas

Maisto produktų tinkamumo vartoti nustatymas priklauso nuo daugybės veiksnių, apimančių tiek saugumo, tiek ir kokybės aspektus. Kokie produktai iš esmės ilgiau tinkami vartoti? Tie, kurių sudėtyje mažiau drėgmės, kurie yra rūgštingesni ir kurių sudėtyje daugiau cukraus ar druskos.

Gamintojai naudoja pačius įvairiausius maisto produktų apdorojimo metodus, deda į produktų sudėtį konservantų. Vis dėlto nepriklausomai nuo sudėties ar produkto apdorojimo būdų joks maistas negali būti tinkamas vartoti amžinai, o tai reiškia, kad gamintojai neišvengiamai privalo nustatyti laikotarpį, apibrėžiantį, kiek laiko vienas ar kitas produktas gali praleisti parduotuvių lentynose.

Galiojimo laikotarpio nustatymas

Kartais įmonės naudoja specialią skaičiuoklę, skirtą produkto galiojimo terminui nustatyti. Į tokią skaičiuoklę įtraukiama informacija, susijusi su produkto tipu, jo sudėtyje esančios drėgmės kiekiu, rūgštingumu ir numatoma produkto laikymo temperatūra.

Įvertinus visus šiuos veiksnius nustatomas laikotarpis, kurio metu produktas laikomas saugiu vartoti.

Svarbiausia – sveikas protas

Pravartu nepamiršti, kad pirkėjai už maisto produktų saugumą atsakingi tampa vos tik juos įsigiję. Jei ant produkto pakuotės nurodyta data, iki kurios rekomenduojama jį suvartoti, iki tos datos ir yra būtina apsispręsti – suvartoti produktą ar dėti jį į šaldiklį.

Jei ant maisto produkto pakuotės nurodyta data su prierašu „parduoti iki“ arba nėra jokios datos, vartotojai privalo laikytis produkto laikymo rekomendacijų ir tinkamai pasirinkti produkto laikymo vietą: šaldytuvą, šaldiklį ar virtuvės spintelę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)