DELFI šaltinių teigimu, Vilniaus miesto savivaldybė jau yra paruošusi ambicingą planą, Neries pakrantėje, Birutės gatvėje tiesti dviračių taką. Vilniečiai galėtų važinėtis gražiame gamtos kampelyje, paupyje, o pats takas puikiai įsijungtų į bendrą dviračių takų sistemą. Yra tik viena problema – pakrantėje esanti valstybinė žemė yra užgrobta šalia gyvenančių įtakingų žmonių, kurie valstybinės žemės sąskaita praplėtė savo kiemus. Kai kurie valstybinėje žemėje dar išsikasė kūdras bei viską apsodino tankiomis tujų gyvatvorėmis.

Prabanga spindintis rajonas

Šioje Birutės gatvės atkarpoje gausu prabangių namų. Taip pat yra kelios ambasados, tačiau jų teritorija nėra praplėsta valstybinės žemės sąskaita. Problemos prasideda ten, kur yra privatūs sklypai. DELFI žiniomis, bent penki sklypai teritorijoje yra problemiški.

Vilniaus miesto savivaldybė kol kas detaliau šio klausimo nekomentuoja. DELFI šaltinių teigimu, savivaldybė būtent dėl šios situacijos ketvirtadienį rengia spaudos konferenciją, kurioje aptars planus, kas ketinama daryti dėl įžūlaus valstybinės žemės užgrobimo, kuris trukdo viešajam interesui.

Vis dėlto, DELFI žiniomis, problema valstybinėms institucijoms yra jau seniai žinoma. Tai, kad šioje vietoje planuojamas tiesti dviračių takas, DELFI patvirtino ir savivaldybės atstovai.

Prie Neries – ir B. Lubio našlės „rūmai“

Žiniasklaidoje skelbta, kad šioje teritorijoje yra ir vienu turtingiausiu laikyto Lietuvos verslininko Bronislovo Lubio našlės Lydos Lubienės sklypas. Tiesa, šis sklypas iš visų šiek tiek išsiskiria. Vieninteliam šiam sklypui buvo leista nusipirkti šalia esantį valstybinės žemės gabalėlį. Taigi oficialiai sklypas valstybinės žemės nebeužima.

Žvėryno bendruomenė bandė kovoti su tokiu Neries pakrantės pardavinėjimu, tačiau jų kova buvo bergždžia.

Vis dėlto, anksčiau žiniasklaidoje buvo skelbta, kad kol nebuvo išsipirkęs sklypo, B. Lubys valstybinę žemę buvo taip pat užsitvėręs. Norinčių išsipirkti Neries pakrantę buvo ir daugiau, tiesa bent kol kas prie daugumos sklypų užimta žemė išlieka valstybinė.

Teritorijoje – daugkartiniai NŽT patikrinimai, bet niekas nesikeičia

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) šioje teritorijoje yra atlikusi ne vieną patikrinimą, vis dėlto padėtis ne tik kad nesikeičia, bet ir blogėja, nes valstybinė žemė naudojama dar intensyviau.

„Žvėryno seniūnijoje Birutės gatvėje Nacionalinės žemės tarnybos Vilniaus miesto skyriaus specialistų buvo atliktos žemės naudojimo valstybinės kontrolės ir nustatyti pažeidimai bei imtasi priemonių dėl jų pašalinimo.

2015-12-07 vietoje buvo patikrintas žemės sklypas Birutės g. 18C, Vilniuje bei gretimi žemės sklypai, esantys Birutės g. 18D ir 18B, Vilniuje, surašyti trys žemės naudojimo patikrinimo aktai, kuriuose užfiksuota, kad valstybinė žemė yra užimta želdiniais, tvorų neužfiksuota. Vilniaus miesto skyriaus specialistai 2016-06-30 pakartotinai atliko žemės sklypo Birutės g. 18C, Vilniuje patikrinimą. Patikrinimo metu surašytas žemės naudojimo patikrinimo aktas, kuriame išdėstytos patikrinimo metu vietoje nustatytos aplinkybės, vartai į teritoriją nuimti, žemės sklype įrengtas dirbtinis vandens telkinys, betono trinkelėmis išklotas privažiavimas, valstybinėje žemėje pasodinti nauji želdiniai“, - komentavo NŽT atstovė Inga Kaminskaitė.

Užimta valstybinė žemė Birutės g.

Pasak NŽT atstovės, Vilniaus miesto skyriaus 2016-07-04 raštais minėtų žemės sklypų savininkai pakartotinai buvo kviečiami atvykti į skyrių 2016 m. liepos 26-28 dienomis dėl administracinio teisės pažeidimo išaiškinimo ir/ar administracinio teisės pažeidimo protokolo surašymo. Birutės g. 18C savininkas prašė nukelti susitikimo datą, kadangi negali dalyvauti, iki 2016-08-10, tad susitikimas atidėtas. Birutės g. 18B savininkas surašė pasiaiškinimą, jog valstybine žeme nesinaudoja, nėra jos kaip nors užtvėrę (nėra tvorų), o tankiai suaugę medžiai, kurie formuoja užtvarą patekti į valstybinę žemę priklauso ne jiems, ir jeigu bus nuspręsta želdinius šalinti, pretenzijų nekels. Birutės g. 18D savininkas laiku nepasirodė ir nepranešė apie neatvykimo priežastis.

Į karą įsitraukė visas institucijų desantas

Pasak NŽT atstovės, šalinti želdinius gali šalinti pati savivaldybė, taip pat buvo kreiptasi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI).

„Norime atkreipti dėmesį, kad Vilniaus miesto skyrius 2016-07-12 raštu kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Miesto tvarkymo skyrių, prašydami spręsti klausimą dėl želdinių, esančių šalia žemės sklypų, esančių Birutės g. 18D, 18B ir 18C pašalinimo/persodinimo, kadangi šios funkcijos priskirtos savivaldybės kompetencijai

Taip pat Vilniaus miesto skyrius 2016-07-12 kreipėsi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prie Aplinkos ministerijos, prašydami spręsti klausimą dėl statinių, esančių šalia žemės sklypo, esančio Birutės g. 18C pašalinimo“, - komentavo I. Kaminskaitė.

Dabar, kai užimta valstybinė žemė trukdo planuojamam dviračių takui, aktyviai į kovą įsitraukė ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Jau vyko ir teisminiai ginčai

Pasak NŽT atstovės dėl dar dviejų sklypų valstybinės žemės užėmimo jau vyko ir teisminiai ginčai.

„2005-04-13 vietoje buvo patikrinti žemės sklypai Birutės g. 10 ir Birutės g. 12 surašyti žemės naudojimo patikrinimo aktai, kuriuose užfiksuota, kad valstybinė žemė yra užtverta tvoromis. 2005-04-29 raštu žemės sklypų savininkai įpareigoti atlaisvinti valstybinę žemę. Pakartotinai patikrinus nustatyta, kad įpareigojimas atlaisvinti valstybinę žemę nėra įvykdytas ir 2005-11-18 surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai“, - komentavo I. Kaminskaitė.

Užimta valstybinė žemė Birutės g.

NŽT atstovės teigimu, dėl valstybinės žemės užėmimo Birutės g. 10 teismas yra priėmęs sprendimą skirti baudą savininkei, o 2012-07-20 teismo sprendimu yra tenkintas Statybų inspekcijos ieškinys ir žemės sklypo savininkė įpareigota nugriauti tvorą.

Toks pats teismo sprendimas yra ir dėl kito sklypo: „Dėl valstybinės žemės užėmimo Birutės g. 12, kadangi pakartotinio patikrinimo metu 2011-10-26 patikrinimo akte užfiksuota, kad šiaurinėje, pietinėje ir vakarinėje žemės sklypo dalyje aptverta tvora (užimta apie 753 kv. m). Statybos inspekcijos su ieškiniu kreipėsi dėl šios tvoros pašalinimo ir 2012-05-22 teismas įpareigojo nugriauti tvorą ir malkinę.“

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.