Liko pastatai - vaiduokliai

Radviliškio rajone esanti Tyrulių seniūnija buvo smarkiai paveikta emigracijos, Seniūnijoje yra 16 kaimų ir vienas miestelis. Kadaise klestėjęs Tyrulių miestelis, kuris buvo įkurtas kaip gyvenvietė šalia buvusio durpyno darbininkams, smarkiai sumažėjus durpynui ir aplinkui neatsiradus darbo vietoms pavirto savotišku miestu – vaiduokliu. Jame yra apleistų daugiabučių, žmonės paliko tuščius butus ir emigravo.

Ne ką geresnis vaizdas yra ir kaimo gyvenvietėse. Žvyrkeliu važiuojant į Tyrulių miestelį visai šalia kelio galima pamatyti tuščias sodybas.

Tuščios sodybos

Kai kurios sodybos ir dabar išliko ypatingai gražios, spalvingos ir menančios kaimo ir šalia esančio miestelio klestėjimo laikus.

Tuščios sodybos

Kitos sodybos atrodo avarinės būklės: apaugusios žolėmis, yra įlūžusiu stogu, langais. Iki jų jau nebeveda ir normalus kelias, kuris yra apaugęs augalais.

Tuščios sodybos

Tyrulių seniūnijoje esančiame Gankių kaime oficialiai beliko tik vienas gyventojas, Bernočių kaime oficialiai vos du gyventojai, Gudesių kaime – 4, Smilgių kaime – taip pat du gyventojai. Žmonės prisimena, kad kadaise šie kaimai buvo kur kas didesni.

Tuščios sodybos

Demografinė tragedija nutiko ir Tyrulių miesteliui, kadaise jame gyveno beveik tūkstantis žmonių, dabar – vos 268.

Tyruliai

Nors sodybos tuščios, savininkus turi

Tyrulių seniūnas Rimantas Liukumas DELFI teigė, kad kai kurie kaimai taip ištuštėjo, kad juose beliko po vieną sodybą. Vis dėlto visi pastatai ten oficialius savininkus turi.

„Gal tik atrodo, kad pastatai apleisti, jie yra nugyventi, bet ten yra kažkokie savininkai, tiesa, informaciją apie turto sandorius mes ne visada ir gauname, patys nesužinom, kas kur ką nupirkę. Bet visur yra šeimininkai, tik vieni tvarkosi, o kiti senyvo amžiaus gal jau nelabai gali susitvarkyti. Daug namų yra nusipirkę miesto žmonės, gal su laiku susitvarkys. Atvažiuoja į kaimą pailsėti, pabaliavoti“, - kalbėjo R. Liukumas.

Pasak seniūno, miestų gyventojai kartais tiesiog nusiperka pastatą, bet jo netvarko: „Mes net nesusipažinę, kadangi miestiečiai tik nusiperka turtą, bet ten nesiregistruoja. Jie ir nesiregistruos, jie nusipirkę liaudiškai tariant kaip fazendą. Vieni tvarkosi, kiti kažkada susitvarkys, aišku, didelių investicijų ten nėra.“

Seniūnas pasakojo, kad jų seniūnijoje yra ir tokių kaimų, kur belikusi vos viena ar kelios sodybos, o realiai niekas ten net nebegyvena.

„Yra Gudesių kaimas, kur realiai yra viena moteriškė registruota, bet realiai negyvena, Bernočiuose yra registruotų žmonių, bet realiai iš viso niekas negyvena. Dar yra toks Gankių kaimas, kur viena sodyba beliko, yra tokių kaimų pas mus, kur po vieną sodybą teliko. Kadaise, sovietmečiu, tie kaimai buvo didesni, bet ir tada jie nebuvo ypatingai dideli“, - pripažino R. Liukumas.