Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba teigia, kad šiuo atveju jie turi tokią teisę.

Tačiau praktiškai turistų galimybės atgauti visą ar didžiąją dalį kelialapio kainos yra abejotinos. Kadangi nėra Užsienio reikalų ministerijos griežtų rekomendacijų ar draudimų vykti į šią šalį, kelionių agentūros nenusiteikusios grąžinti klientams visus ar beveik visus jų sumokėtus pinigus.

Dviprasmiškoje situacijoje praėjusį savaitgalį buvo atsidūrę nemažai turistų. Sužinoję apie bandymą Turkijoje surengti karinį perversmą, per televiziją ir internete matydami, kas vyksta šioje šalyje, nemažai jų griebė telefonus ir skambino agentūroms norėdami atšaukti kelionę bei atgauti pinigus.

Ypač sunerimusios buvo į Turkiją su vaikais artimiausiomis dienomis išskristi planavusios šeimos. Pro jų ausis nepraslydo Valstybinio turizmo departamento vadovės Jurgitos Kazlauskienės komentaras vienai šalies naujienų agentūrai, kad „vienintelė rekomendacija – susilaikyti, nes padėtis nepaprasta.

Antalijoje ir kituose kurortuose, kurie yra toli nuo Stambulo, kaip ir ramu, bet dabar situacija kitokia – tai ne teroristinis aktas, o galimas perversmas, tai liečia visą šalį, į tai negali nereaguoti ir Antalija, Bodrumas bei kiti kurortai“.

J. Kazlauskienė sako, kad, jei tik Užsienio reikalų ministerija rekomenduos nebevykti į Turkiją, departamentas stabdys skrydžius į šalį ir vyks tik skrydžiai atgal su grįžtančiais turistais.

Tuo tarpu agentūros klientus ramino ir aiškino, kad jiems finansiškai neapsimoka atsisakyti kelionės, nes bus grąžinta tik maža dalis pinigų.

Esą Užsienio reikalų ministerija nėra nurodžiusi lietuviams nevykti į kurortinius Turkijos miestus, tik rekomenduoja susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Ankarą ir Stambulą.

Vakar su „Sekunde“ kalbėjusi kelionių organizatoriaus „Teztour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros vadovė Inga Aukštuolytė teigė, kad sutartis su klientu gali būti nutraukiama, remiantis joje numatytomis sąlygomis.

Paprastai principas yra toks – kuo mažiau dienų iki kelionės pradžios, tuo mažesnė pinigų suma grąžinama.

„Kiekvieną prašymą grąžinti pinigus už kelionę mes nagrinėjame individualiai. Įvertiname įvairias aplinkybes, taip pat mūsų faktinius nuostolius. Jeigu jų neturime, klientui stengiamės maksimaliai kompensuoti jo sumokėtą sumą“, – paaiškino ji.

Telefonai kaito nuo skambučių

Kelionių ekspertas ir organizatorius Rimvydas Širvinskas sako, kad penktadienio vakarą sužinojęs apie Turkijoje vykstantį karinį perversmą iš karto sustiprino darbuotojų pajėgas biure. Savaitgalį jo telefonai tiesiog kaito nuo sunerimusių gyventojų skambučių.

Rimvydas Širvinskas-Makalius

Skambino ne tik per jo agentūrą, bet ir per kitas agentūras kelialapius įsigiję žmonės. Dalis jų norėjo susigrąžinti pinigus arba pakeisti kelionės kryptį. Ypač nerimavo tie, kurie į Turkijos kurortus turėjo išskristi savaitgalį. Ir vienu, ir kitu atveju kelionių konsultantai nelabai galėjo patenkinti klientų prašymų.

Pasak R. Širvinsko, jo agentūra kelionių į Turkiją neorganizuoja, o parduoda didžiųjų kelionių organizatorių kelialapius.

Jų sutartyse su turistais nurodoma, kad likus iki kelionės nuo 10 iki 3 dienų klientui grąžinama tik 20 proc. sumokėtos sumos, o likus 2 dienoms ir mažiau – 5 proc., jeigu nėra Užsienio reikalų ministerijos griežtos rekomendacijos ar draudimo vykti į šią šalį, taip pat ir į kurortines pietų Turkijos vietoves.

Pasak R. Širvinsko, pageidaujantiems vietoj Turkijos vykti ilsėtis į kitas šalis klientams sunku ką nors pasiūlyti todėl, kad liepos ir rugpjūčio mėnesiais beveik visos vietos lėktuvuose užpildytos.

„Per pastaruosius kelerius metus pirmą kartą stebiu tokį didelį vasaros kelionių poreikį. Iš anksto kelione neapsirūpinę gyventojai pasiruošę mokėti gana brangiai, kad tik galėtų išvažiuoti atostogų į užsienį. Daugėja tokių turistų, kurie gali sau leisti išvykti į užsienį ne vieną kartą per metus. Išperkami kelialapiai net į gana brangius viešbučius“, – „Sekundei“ tvirtino kelionių organizatorius.

Populiariausia kryptis

Turkija pagal populiarumą yra pirmoje vietoje tarp lietuvių atostogų krypčių. Kasdien į šią šalį skristi pakyla 2 – 3 lėktuvai su turistais iš Lietuvos, t. y. kiekvieną dieną ten skrenda maždaug po 350 – 500 žmonių. Nepavykusio karinio perversmo metu Turkijos kurortuose ilsėjosi apie 2 tūkst. lietuvių.

Pasak R. Širvinsko, į Turkiją grįžus rusų turistams, lietuviams kelialapiai brangsta ir gali būti, kad dar brangs.

Prieš kelias savaites šioje šalyje lankęsis kelionių ekspertas matė daugybę uždarytų viešbučių. Pašnekovo teigimu, neveikė apie 70 proc. viešbučių, paslaugų turistams sektorius merdėjo.

„Turizmo sektoriuje dirbantys turkai baiminosi, kad pragyvenimo šaltinio netekę jų tėvynainiai pradės vogti“, – pasakojo R. Širvinskas.

Rusų sugrįžimas į Turkiją ir pabrangusios kelionės veikiausiai padarys paslaugą
Bulgarijai, kurią dėl kylančio paslaugų lygio ir prieinamų kainų renkasi vis daugiau lietuvių.

Pastarieji labai mėgsta ir Graikijos salas. Praėjusiais metais dėl ekonominės krizės dalies klientų graikų netekę šios šalies viešbučiai sumažino kainas, šįmet kainos vėl pakilo dėl didesnių turistų srautų iš Rusijos.

R. Širvinsko nuomone, trintiesiems kelialapius į Turkiją nereikėtų baimintis ten vykti.
Pasak jo, karinis perversmas neįvyko, padėtis stabilizuojasi, o kurortinėse zonose šią prasme apskritai ramu.

„Apie penktadienio įvykius Turkijoje –Antalijoje ir kituose šios šalies kurortuose – buvę lietuviai sužinojo iš žiniasklaidos. Ten buvo ramu. Kita vertus, niekas negali garantuoti dėl šimtaprocentinio saugumo. Ir ne tik Turkijoje, bet ir kitose šalyse.

Net išvykus į Latvijos pajūrį ar Lenkiją negali būti visiškai tikras, kad ten kas nors neįvyks“, – kalbėjo R. Širvinskas.

Kelionių ekspertas patvirtino girdėjęs, kad iš kai kurių šalių, tarp jų ir Vokietijos, nebekyla lėktuvai su turistais į Turkiją. Tačiau specialiai patikrinęs Antalijos oro uosto skrydžių tvarkaraštį jis neaptiko, kad būtų atšaukti skrydžiai iš kurių nors šalių.

I. Aukštuolytės teigimu, nebevykti į Turkiją ir atgauti pinigus pageidavo tik pavieniai klientai. Dauguma norėjo ar tebenori pasitarti, kaip elgtis, ar nėra labai pavojinga vykti, kai kurie norėjo keisti kelionės kryptį.

Pastariesiems „Teztour“ galėjo pasiūlyti keliones į kitas šalis ne anksčiau kaip nuo rugpjūčio vidurio.

Gali atgauti visus pinigus

Valstybinės vartotojų teisių tarnybos direktoriaus pavaduotojos Neringos Baronienės teigimu, pirmadienį tarnyba nebuvo gavusi turistų skundų dėl kelionių į Turkiją sutarčių nutraukimo.

Pasak jos, turistai turi teisę nutraukti paslaugų teikimo sutartis vadovaujantis įstatymais, kurie numato, kad, jei turistas atsisako sutarties dėl aplinkybių, kurių jis negali kontroliuoti ir kurių sutarties sudarymo metu negalėjo protingai numatyti, jis turi teisę reikalauti, kad jam būtų grąžinti už kelionę sumokėti pinigai arba jo sutikimu kompensuota kitu būdu.

Teisės akte nurodytos kliūtys, kurioms esant negalima tikėtis, jog sutarties sudarymo metu šalis galėjo numatyti tas kliūtis ir jų poveikį gebėjimui vykdyti įsipareigojimus. Minėtas kliūtis sukeliančių įvykių sąrašas nėra baigtinis, tačiau prie tokių aplinkybių yra priskiriamas karas (paskelbtas ir nepaskelbtas), pilietinis karas, maištai ir revoliucijos ir pan.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba turistams siūlo pirmiausia kreiptis į paslaugų teikėją raštu. Jeigu per 14 dienų nepavyks ginčo su kelionės organizatoriumi išspręsti taikiai, jie turi teisę kreiptis į tarnybą su prašymu nagrinėti ginčą.

Tarnybos atstovė ryšiams su visuomene Giedrė Nenartavičiūtė, „Sekundės“ paklausta, ar tai reiškia, kad į Turkiją dėl neramumų šioje šalyje nenorintys vykti turistai turi teisę agentūrų prašyti grąžinti visus sumokėtus pinigus arba pakeisti kelionės kryptį, atsakė teigiamai.

Beje, Užsienio reikalų ministerija pirmadienį nepakeitė savaitgalį išplatinto įspėjimo gyventojams, susirengusiems į Turkiją. Ji rekomenduoja nevykti į tam tikrus šios šalies regionus, ypač į Ankarą ir Stambulą. Lietuviai taip pat įspėjami nevykti į Turkijos ir Sirijos bei Irako pasienio regionus, kuriuose padidėjusi teroro aktų rizika.

Turkijoje esantiems lietuviams primenama vengti viešų erdvių, didelių susibūrimų, ypač demonstracijų. Griežtos rekomendacijos ar net draudimo vykti nei į šią šalį apskritai, nei tuo labiau į kurortines pietų Turkijos vietoves nepaskelbta.

Valstybinis turizmo departamentas padidintų grėsmių turistams Turkijos kurortinėse zonose taip pat neįžvelgė.