„Žinot, kai dalis mūsų piliečių daužė Seimo langus, mąsčiau, kad tai išpuolis prieš savo valstybę. Bet taip pat mąsčiau, kad gal to nebūtų, jei ta Valstybė nors truputį bandytų su žmogumi kalbėtis. Gal jis jos nepaliktų taip lengvai, jeigu tas mitinis darinys Valstybė, jei tas abstraktus šaltas cementinis dramblys kartais pabandytų prisėsti šalia ir kaip vaikui daug ką paaiškinti ir papasakoti. Bet ji to nedaro. Kaip nedaro ir šiuo atveju, kai vien permetus akimis „Facebook“ akivaizdu, kad pakilęs nepasitenkinimas maisto kainomis“, – rašo M. Mikutavičius.

DELFI susisiekė su skirtingas politines partijas atstovaujančiais Seimo nariais ir paklausė, ar jie žino kiek kas kainuoja parduotuvėse.

Kiaušinius perka pas kaimynę

Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys sakė, kad 700 gramų duonos pakuotė kainuoja nuo 0,34 iki 1,3 euro. Statistikos departamento duomenimis, 1 kilogramas duonos ruginių miltų pagrindu vidutinės mažmeninė mėnesinė kaina 2016 metų kovą siekė 1,48 euro, o 0,7 kilogramų atitinkamai – 1,04 euro.

„Pieną perku 0,9 litro pakelyje, kuris kainuoja 0,9 euro”, – sakė K. Daukšys, kai Statistikos departamentas skelbia 0,73 euro kainą.

Kęstutis Daukšys

Darbietis teigė, kad negalėtų pasakyti, kiek parduotuvėje kainuoja 10 kiaušinių pakuotė (1,26 euro), nes juos perka pas savo kaimynę ir jai moka 1 eurą.

K. Daukšys nekomentavo, kiek galėtų kainuoti pomidorai, o bananus įvertino 1,5 euro (tikra kaina – 1,35 euro).

Kaltina eurą

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Petras Gražulis litrą pieno įvertino 1 euru (apsiriko 27 centais).

„Makaronų kainos labai įvairios. Yra labai brangių, yra ir pigių, pavyzdžiui, italų gamybos, tai kilogramas brangiau nei mėsa kainuoja“, – sakė jis.

500 gramų makaronų iš kvietinių miltų, Statistikos departamento duomenimis, vidutiniškai kainuoja 0,71 euro.

Petras Gražulis

„Labai seniai pirkau cukrų, todėl negaliu pasakyti, kokia jo kaina, bet įvedus eurą prekės tikrai pabrango“, – tvirtino P. Gražulis.

Brangino dvigubai

Liberalų frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis DELFI sakė, kad litras pieno kainuoja 1,5 euro ir apsiriko beveik dvigubai.

10 kiaušinių pakuotę liberalas įvertino 3 eurais (irgi dvigubai brangiau).

„Aš perku pomidorus plastikinėse pakuotėse ir už juos moku maždaug 1,2–1,4 euro. Bananų mes pastaruoju metu labai daug nepirkome, nelabai juos valgome, bet jie galėtų kainuoti, jeigu ne akcija, kokį 1 eurą,” – sakė E. Masiulis.

Eligijus Masiulis

Statistikos departamentas skelbia tokias kainas: kilogramas pomidorų – 1,55 euro, bananų – 1,35 euro.

Anksčiau užtekdavo 100 litų

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė Rita Tamašiūnienė nurodė, kad litro pieno kaina šiandien – 0,9 euro.

„Sviestas kainuoja 1,3 euro”, – sakė ji, tiek pat kaip nurodo Statistikos departamentas.

Rita Tamašiūnienė

„Pastebėjau, kad agurkai 3,42 euro „Iki“ parduotuvėje kainavo vienu metu. Niekada tokių kainų nebuvo, – pasakojo R. Tamašiūnienė. – Anksčiau 100 litų užtekdavo produktams visai šeimai visai savaitei, tai dabar į 30 eurų tikrai neįsitenkame, reikia 42–43 eurų, jei perki tą patį, bet kavos, skalbimo miltelių ir t.t.“

Nori mažinti PVM

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė nurodė, kad litras pienas kainuoja apie 0,8 euro, kilogramas bananų – 1,3 euro, pomidorų – 1,45 euro, 500 gramų makaronų – 0,5 euro.

Birutė Vėsaitė

„Galiu pasakyti, kad PVM bent trims pagrindiniams produktams (pienui, mėsai ir žuviai) reikia mažinti. Reikia atstatyti buvusį, nes kitaip visus išvarysime pirkti į Lenkiją“, – sakė ji.

Kalafiorų nemėgsta

Konservatorius Mantas Adomėnas iš pradžių sakė, kad nelabai norėtų atsakinėti į tokius klausimus, nes parduotuvėje paprastai apsiperka jo žmona.

Mantas Adomėnas

„Litras pieno kainuoja apie 0,7–0,75 euro, – galiausiai nurodė jis. – Kartais pieno kavai nuperku, bet jeigu klausite, kiek kalafiorai kainuoja – tikrai nežinau ir nelabai juos mėgstu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (818)