Lietuva surinko 9 taškus ir pakilo į antrą turnyro lentelės vietą. Ukrainiečiai, kuriems tai buvo tik pirma nesėkmė, lieka treti.

Jei šeštadienį Lietuvos rinktinė įveiktų Kroatiją, o Ukraina laimėtų prieš Didžiąją Britaniją, lietuviai iškoptų į aukštesnį divizioną (IA).

Blogiausiu atveju (jei lietuviai pralaimi kroatams, o ukrainiečiai įveikia britus) Lietuva gali likti iš viso be medalių.

Rungtynių eiga

Lietuviai gerai žinojo savo priešininkus, o vienas iš „trijų muškietininkų“ (taip kroatų spauda praminė tris lietuvių gynėjus, komandos veteranus Artūrą Katulį, Mindaugą Kierą ir Rolandą Aliukonį) A. Katulis su dauguma ukrainiečių gerai pažįstamas – kartu žaidė Ukrainos čempionate. Juokaudami ukrainiečiai prieš rungtynes žadėjo A. Katuliui jo neliesti ir leisti daryti ką jis nori. Tačiau tai buvo prieš rungtynes.

Lietuvos rinktinė pakiliai pradėjo rungtynes ir pirmame kėlinyje nė kiek nenusileido tituluotiems varžovams. 10 min. lietuviai iššoko du prieš vieną gynėją, bet progos neišnaudojo. Vėliau Lietuvos rinktinė du kartus žaidė daugumoje ir sukūrė dar dvi geras progas įvarčiui, bet jo nepasiekė. Po pirmų 20 min. buvo lygu 0:0 (pagal metimus – 10-10).

Daugiau negu pusę antro kėlinio aikštėje vyko visiškai lygi kova net su nežymiu lietuvių pranašumu. 26-ą min. Ugnius Čižas susikūrė gerą progą, bet priešininkų vartininkas Eduardas Zacharčenka likvidavo pavojų. Tik antroje kėlinio pusėje Lietuvos ritulininkai kiek pavargo ir 37-ą min. Jurijus Petrangovskis pakartotinu smūgiu pirmą ir vienintelį kartą nuginklavo Artūrą Pavliukovą – 0:1 (36:07 min.). Po 40 min. mūšio Ukraina įgijo minimalią persvarą – 0:1 (pagal metimus – 22-22).

Trečio kėlinio pradžioje Lietuvos rinktinė pasinaudojo kiekybine dauguma, surengė gražų derinį ir 43-ią min. U. Čižas puiku smūgiu išlygino rezultatą – 1:1 (42:22 min.). Ukrainiečiai užspaudė mūsiškius ir vertė ilgai bei sunkiai gintis. Tačiau 51-ą min. Lietuvos rinktinė pabėgo į kontrataką ir Donatas Kumeliauskas meistrišku smūgiu persvėrė santykį – 2:1. Per likusį laiką lietuviai patikimai ir pasiaukojančiai gynėsi ir išsaugojo pergalę – 2:1 (pagal metimus – 31-25).

Lietuviai šoko pergalės šokį – gavę nokdauną per rungtynes su britais, mūsiškiai atsitiesė, pademonstravo charakterį ir iškovojo istorinę pergalę. Tai buvo šeštos rungtynės per visą tarpusavio mačų istoriją ir pirma Lietuvos rinktinės pergalė.

Geriausiu Lietuvos rinktinės žaidėju pripažintas U. Čižas.

„Emocijos lipa per viršų. Turime auksinius berniukus ir auksinę komandą. Nežinau komandos, kuri galėtų atsitiesti po pralaimėjimo 0:8 ir iškovoti istorinę pergalę. Nuostabu. Pavyko atsigauti 200 procentų, žaidėme kiekvienas už kiekvieną. Rytoj (šeštadienį – DELFI) žaisime su kroatais, kovosime dėl pergalės ir žiūrėsime, kokia situacija bus po šių rungtynių“, - sakė U. Čižas.

„Pirma, mes žinojome, kad galime laimėti prieš Ukrainą tuo atveju, jei dirbsime visas 60 minučių. Tai mes padarėme. Antra, mes neturėjome pražangų. Išnaudojome savo šansus įmušti, bet didžiausia aplinkybė yra ta, kad komanda, pailsėjo nuo ledo ritulio, turėjo gerą pokalbį prieš rungtynes be trenerių su komandos lyderiu Tomu ir pasiruošė rungtynėms su gera energiją“, - sakė komandos vyriausiasis treneris Berndas Haake.

Mūsiškiai prieš tai turnyre 7:2 įveikė Estiją, 5:1 nugalėjo Rumuniją ir 0:8 pralaimėjo Didžiajai Britanijai.

Ukraina buvo pranašesnė už Rumuniją 6:1, Kroatiją – 4:1 ir Estiją – 7:1.

Rezultatas:

Lietuva – Ukraina – 2:1 (0:0, 0:1, 2:0).

36:07 Jurij Petrangovskyj [0 - 1]
42:22 Ugnius Čižas [1 - 1] (daugumoje)
50:02 Donatas Kumeliauskas [2 - 1]

Kitose grupės rungtynėse penktadienį Didžioji Britanija laimėjo prieš Rumuniją 6:1 (2:0, 2:0, 1:1). Vėlyvo vakaro mače varžybų šeimininkė Kroatija jėgas išmėgino su Estija ir nugalėjo mūsų kaimynus 5:3 (1:2, 3:1, 1:0).

Pasaulio ledo ritulio čempionato I diviziono B grupės lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pergalės po pratęsimo ar baudinių serijos, pralaimėjimai po pratęsimo baudinių serijos, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):

1.Didžioji Britanija4310022:511
2.Lietuva4300114:129
3.Ukraina4300118:59
4.Kroatija4200219:136
5.Estija400139:231
6.Rumunija400045:290

Šeštadienį paskutiniai lietuvių varžovai pasaulio čempionate bus kroatai (21.00 val.). Prieš tai susitiks estai ir rumunai, o vėliau žais ukrainiečiai ir britai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)