Ne paslaptis, jog geriausias vitaminų šaltinis yra natūralūs maisto produktai, sezoniniai vaisiai ir daržovės. Kol mus dar tik džiugina pirmieji saulės spinduliai, o nosies nekutena šviežių vaisių ir daržovių aromatas, papildyti mitybos racioną galime specializuotais papildais – vitaminų ir mineralų kombinacijomis.

Tiesa, vitaminų kompleksus pravartu vartoti net ir valgant pakankamai sezoninio maisto, nes, kaip bebūtų liūdna, dėl pesticidų ir trąšų poveikio, vaisiai ir daržovės šiandien nebeturi pilno vitaminų komplekso. Paanalizuokime, kaip teisingai papildyti savo organizmą būtinais vitaminais ir mineralais.

Vitaminai

Vitaminai yra būtini žmogaus organizmui visai kaip baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Pagrindiniai mūsų organizmui reikalingi vitaminai: A, B, C, D ir E.

Vitaminai skatina fermentų išskyrimą, kurie savo ruožtu yra atsakingi už metabolinius procesus. Taip pat vitaminai reikalingi imuniteto atsparumui didinti, odos sveikatai palaikyti, hormonų ir energijos gamybai skatinti, yra būtini smegenų ir nervų sistemos veiklai bei kraujagyslių aterosklerozės prevencijai.

Vitaminai A, C, E yra antioksidantai, sulėtinantys senėjimo procesą ir saugantys organizmą nuo teršalų poveikio, vėžinių susirgimų ir širdies ligų. B grupės ir C vitaminai yra būtini psichinės ir fizinės energijos gamybai, vitaminas D padeda kontroliuoti kalcio apykaitą organizme.

Kur rasti?

Vitamino D yra piene, kiaušiniuose, žuvyje ir mėsoje, taip pat jis gali būti sintezuotas mūsų odoje iš saulės spindulių. Didžiausi B ir C vitaminų kiekiai yra šviežiuose vaisiuose ir daržovėse. Vitaminas A yra dviejų formų: retinolis (gyvulinė forma), randamas mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose, piene, ir betakarotenas (augalinė forma), esantis raudonos, geltonos ir oranžinės spalvos vaisiuose ir daržovėse. Vitaminas E saugo būtinuosius riebalus nuo apkartimo aliejuose, sėklose ir riešutuose.

Mineralai

Kaip ir vitaminai, mineralai yra būtini medžiagų apykaitos procesams. Štai keletas būtinų mineralų ir jų funkcijų žmogaus gyvybinei veiklai palaikyti:

Kalcis, magnis ir fosforas dalyvauja kaulų ir dantų formavime;

Kalcis, magnis, natris ir kalis yra atsakingi už nervinius impulsus smegenyse ir raumenyse;

Geležies kompleksas perneša deguonį;

Chromas padeda kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje;

Selenas ir cinkas stiprina imuninę sistemą;

Magnis, manganas, cinkas ir kitų būtinų mineralų reikiami kiekiai yra svarbūs smegenų veiklai.

Kur rasti?

Kas dieną mums reikalingas kalcis ir magnis, kuriuos galime gauti iš kopūstų, šakninių daržovių. Puikus šaltinis yra lapiniai kopūstai „kale“, sėklos ir riešutai. Dideli kalcio kiekiai yra pieno produktuose.

Vaisiai ir daržovės turi proporcingą kiekį kalio ir natrio. Pagrindiniai geležies, cinko, mangano ir chromo šaltiniai yra visi sėkliniai produktai: riešutai, lęšiai, pupos, žirniai, grūdai, sėklos. Seleno gausu riešutuose, jūros gėrybėse, jūros dumbliuose ir sėklose – ypač sezame.

Optimalios mitybos svarba

Svarbu žinoti, jog vitaminų pasisavinimui reikalinga subalansuota mityba ir tikslingos papildų dozės. Pavyzdžiui, vitaminų A, D, E, K įsisavinimui reikalingi riebalai, todėl valgant morkas, kopūstus, žalias lapines daržoves reikia ant jų užlašinti aliejaus. Taip pat dauguma vitaminų ir mineralų yra susieti tarpusavyje ir gerina vienas kito pasisavinimą. Pavyzdžiui, vitaminas C padeda organizmui absorbuoti geležį, todėl ant žalialapių daržovių lašiname citrinos sultis.

Papildų kompleksai

Aptartas sinergijos principas galioja daugumai vitaminų ir mineralų, todėl naudinga vartoti papildų kompleksus, kuriuose telpa ne tik preparato rekomenduojama paros norma (RPN), tačiau ir suderinti vienas kitą papildantys elementai. Atkreipkite dėmesį, jog itin dideles vitaminų ir mineralų dozes mūsų organizmas atmeta, todėl vadovaukitės RPN nurodymais. Nėra tikslo ryti papildų be saiko – jų tiesiog nepasisavinsime.

Išvenkime vitaminų vagių

Kartais nutinka taip, jog ne tik negauname reikalingų maisto medžiagų kiekio, tačiau dar ir stabdome jų įsisavinimą patys to nežinodami.

Chemikalai, pesticidai, antibiotikai ir hormonai, randami pagrindiniuose maisto produktuose – mėsoje ir grūduose – trikdo būtinųjų papildų įsisavinimą ir panaudojimą. Teršalų pilna aplinka reikalauja suvartoti didelį kiekį antioksidantų, kad apsaugotume savo organizmą nuo neigiamo aplinkos poveikio.

Taigi, ką galime padaryti, kad sumažintume šių „anti-maisto medžiagų“ patekimą į mūsų organizmą ir padidintume vitaminų bei mineralų įsisavinimą:

•Nevartoti genetiškai modifikuoto maisto;
•Maistą troškinti arba virti, bet ne kepti;
•Gerti natūralų geriamą vandenį;
•Nenaudoti PVC maisto plėvelių;
•Kuo mažiau laiko praleisti kelyje, kamščiuose;
•Vartoti antioksidantus;
•Vartoti kuo mažiau alkoholio, nebūti prirūkytoje patalpoje;
•Vartoti vaistus tik kraštutiniu atveju.

Esant nesubalansuotai mitybai ir dideliam vitaminų trūkumui, gali kilti rimtų sveikatos sutrikimų, todėl itin suprastėjus savijautai, turėtume kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje būtų atliekami specializuoti kraujo tyrimai ir nustatomas medžiagų poreikis. Tokiu atveju nepatartina skirti papildų dozių sau pačiam – būtų pravartu konsultuotis su specialistu.