„Ar pageidautumėte būti televizijos laidos apie saugų eismą vedėju? – Aišku, kad taip“, - teigė Telšių pradinukai.

Nors toks pasiūlymas patyrusio žiniasklaidos vilko iš vėžių neišmušė, tačiau mažieji žemaitukai buvo atkaklesni. Pastarieji, užklausti apie atšvaitus, net pasipiktino: „Neklausinėkit savaime suprantamų dalykų!“

Telšių pradinukai į naują lygmenį kilstelėjo problemas, į kurias turėtų sutelkti dėmesį vaikams skirtos saugaus eismo mokymo metodikos kūrėjai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Mažieji telšiškiai atskleidė savitas eismo sąlygas, kurias turėtų aiškinti saugaus eismo mokytojai“, - sako Vilniaus apskrities kelių policijos komisarė Aistė Dijokaitė.

Ar teisingai pasirinkta vieta, kurioje rengiuosi kirsti kelią? Kaip saugiai žengti į kitą pusę, jeigu arti nėra šviesoforo ir pėsčiųjų perėjos? Mada ar poreikis nešioti atšvaitus? Kaip jų nepamiršti išeinant iš namų ir teisingai užsisegti? Atsakymus į šiuos ir daugelį kitų klausimų, kurie priverstų susimąstyti ir suaugusius, Telšių pradinukai bėrė kaip žirnius.

„Vaikai jautriai reaguoja į eismo nelaimes ir sąmoningai aptarinėja priežastis, dėl ko jos įvyko. Jie suvokia, kad tai – ne žaidimas, o vyksta realiame gyvenime“, - teigia Arvydas Plienius, vadovaujantis Telšių techninės apžiūros centrui. Jame buvo surengtas tyrimas, atskleidęs vaikų saugaus eismo žinių ir įgūdžių sampratą.

Telšių techninės apžiūros centre surengta akcija šalyje tęsiamas pradinukams skirtas saugaus eismo renginių ciklas „Būk saugus eismo dalyvis“. Jį inicijavo Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacija „Transeksta“ kartu su Vilniaus apskrities Kelių policija.

„Ar tvarkingas mokyklinis autobusas, kuriuo mažieji vežami į pamokas? Prisisegti saugos diržus būtina visada ar tik apie tai priminus vairuotojui? O tėvelis nepamiršo, kada jam laikas vykti į techninę apžiūrą?“, - šiuos ir daugelį kitų klausimų pažeria mažiesiems vyresnieji, apsilankę techninės apžiūros stotyse.

„Taip brandinama nauja sąmoningų vairuotojų karta, puoselėjančių tvarkingą techniką ir suvokiančių saugaus eismo svarbą“, - sako Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta” prezidentas Antanas Dadurka.

Telšių techninės apžiūros centre su pradinukais bendravęs kelių policijos pareigūnų pagalbininkas „Amsius“ vaikus palydėjo į pamoką. Joje komisarė A. Dijokaitė atskleidė keliuose tykančius pavojus ir priminė, kaip jų išvengti, žaisminga forma išdėstė saugaus elgesio pagrindus.

Mažieji telšiškiai, prieš išriedėdami dviratukais į pavasariškus takus, įsitikino šalmo svarba. Į jį įdėtas neištiško netgi ant žemės numestas nevirtas kiaušinis. Tuo tarpu pastarojo nuo sudužimo neapsaugojo netgi stora vilnonė kepurė. Tokias tiesas pagrindė komisarės A. Dijokatės telšiškiams parodytas bandymas su kiaušiniu. Tad nuo šiol mažieji telšiškiai dviračius mins tik su šalmais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)