Vienas paprastesnių būdų pasijusti laimingam – suvalgyti desertą. Passion.ru pataria, kaip įprastus desertus paversti dietiniais, nepakenkti figūrai ir pradžiuginti save saldėsiais.

Daugiau aromatų ir prieskonių

Norime iš maisto kuo daugiau skonio pojūčių. Kai jų stinga, bandome kompensuoti trūkumą saldžiu ar riebiu patiekalu. Smėlinės tešlos sausainiai daugiau nei perpus sudaryti iš sviesto ir cukraus, o liesas kepinys su vanile, gvazdikėliais, cinamonu ir muskato riešutu ne mažiau skanus, nors nėra riebus ir beveik be cukraus.

Neriebūs produktai

Konditerijoje labai svarbios produktų proporcijos, antraip nieko nepavyks iškepti. Taigi belieka mažinti būtinų produktų riebumą – vietoje 33 proc. grietinėlės rinktis 10 proc. grietinėlę, vietoje riebios grietinės rinktis graikinį jogurtą, o vietoje kaimiškos varškės – liesą. Beje, geriau pirkti produktus, turinčius mažiau riebalų, bet ne visiškai liesus – jie skanesni ir lengviau įsisavinami organizmo.

Rinkitės vertingus miltus

Įprasti balti kvietiniai miltai pagaminti iš krakmolingos grūdo dalies, joje daug klijų (kas labai svarbu kepant duoną ir saldumynus), bet mažai vitaminų ir baltymų. Yra rupių miltų, kuriems grūdai malami su apvalkalu, juose daug vitaminų ir mikroelementų. Jie nesukelia cukraus šoktelėjimo kraujyje, nekenkia žarnynui, juose mažiau kalorijų. Tokie miltai kur kas vertingesni, bet su jais reikia mokėti elgtis. Reikės susirasti receptų patiekalams iš miltų su mažai gliuteno. Taip pat galima eksperimentuoti su desertais iš avižinių, kukurūzų, ryžių miltų.

Juodasis šokoladas vietoje pieninio

Nesvarbu, ar valgote šokoladą, ar gaminate kremą tortui, ar pagrindą šokoladiniam pyragui ž visada naudokite juodąjį šokoladą. Kuo didesnis procentas kakavos, tuo geriau. Tokiame šokolade daugiau kakavos miltelių, mažiau cukraus, neaiškios kilmės augalinių riebalų ir kitokių priedų, kenkiančių skoniui ir figūrai. Tiesa, jei kepimui naudojate šokoladą su 90 proc. kakavos, reikės pasaldinti tešlą ar kremą, antraip desertas bus kartus.

Tik vienas saldus komponentas

Taip, desertas turi būti saldus – todėl jis ir yra desertas. Bet tai nereiškia, kad visuose jo komponentuose turi būti cukraus. Vietoje biskvitinių-kreminių tortų ar pyragėlių, kur ir tešloje, ir kreme, ir glazūroje yra cukraus, rinkitės kepinį su vienu saldžiu komponentu – pvz., keksą su nesaldžiu varškės kremu, smėlinę tešlą su saldžiu vaisių įdaru, liesus blynelius su šokolado padažu.

Pakeiskite cukrų

Baltas rafinuotas cukrus, kaip ir miltelių pavidalo gliukozė, pavojingas ne tik dėl kalorijų gausos. Blogiausia, kad jis sukelia stiprų cukraus šuolį kraujyje, kuris paskatina riebalų atidėjimo procesus. Na o nerafinuotas cukrus, esantis vaisiuose, dėl ląstelienos ne taip stipriai pakelia cukraus lygį ir ne tiek daug.

Jei vietoje cukraus naudosite medų ir džiovintus vaisius, skonis bus įdomesnis, gausite daugiau naudingų medžiagų. Datulės, džiovintos slyvos, įvairios džiovintos uogos su tešla – nuostabiausi sausainiai. Tešlai bananų pagrindu cukraus nereikia, o ir kiaušinių reikės mažiau.

Daugiau augalinių komponentų

Vaisiai ir daržovės naudingesni už cukrų, miltus ir sviestą – juose mažiau kalorijų, juos lengviau virškina, juose yra vitaminų, mineralų, eterinių aliejų ir ląstelienos. Taigi vertingiausi desertai – morkų, moliūgų pyragas ar pyragas su obuoliais.

Keli receptai

Varškės kremas plikytiems pyragaičiams

Plikyta pyragėlių tešla nėra saldi, todėl kremą reikėtų pagaminti sodraus skonio.

Produktai (12 pyragaičių):

200 g 5 proc. varškės,
2 bananai,
2 šaukšteliai graikinio jogurto,
1 šaukštelis citrinos sulčių,
1 šaukštelis vanilės ekstrakto.

Kaip gaminti:

Trintuvu sutrinkite bananus su citrinos sultimis ir vanile, įpilkite jogurto, išplakite, sudėkite varškę ir plakite kremą iki vientisos masės.

Vaisiai šokolade

Produktai (4 porcijoms):

100 g šokolado,
500 g norimų vaisių.

Kaip gaminti:

Juodąjį šokoladą ištirpinkite inde, įstatytame į indą su karštu vandeniu. Vaisiu nulupkite, supjaustykite skiltelėmis. Kiekvieną skiltelę pamirkykite į šokoladą ir sudėkite ant grotelių ar kepimo popieriaus.

Švelnus „Bounty“

Produktai (4 porcijoms):

6 proc. graikinio jogurto – 200 g.,
neriebios kokosų grietinėlės – 100 g.,
100 g datulių,
4 avižiniai sausainiai,
30 g juodojo šokolado,
2 šaukštai pieno.

Kaip gaminti:

Šokoladą ištirpinkite, supilkite į jį pieną, išmaišykite iki vientisos masės. Jogurtą sumaišykite su kokosų grietinėle. Prieš patiekdami desertą taurėse ar indeliuose įdėkite smulkintų datulių, šokoladinio kremo, jogurtinio-kokosinio kremo ir trupinių iš avižinių sausainių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)