Dabartiniai išmaniųjų technologijų vartotojai iš tokio skambučio gali ir pasijuokti. Jų signalizacija jiems leidžia be jokių tarpininkų prisijungti prie namus stebinčių kamerų ir apsižvalgyti, ar išties juose šeimininkauja įsibrovėlis.

Naujieji apsaugos tinklai

Daiktų interneto atsiradimas lėmė, kad, išmaniuose namuose esančius prietaisus sujungus su išmaniomis saugumo sistemomis, namų šeimininkai yra glaudžiau susieti su savo namais. Visai nesvarbu, ar jie yra namuose, netoli jų, ar kitame pasaulio gale, rankose namų savininkai laiko išmaniuosius prietaisus, leidžiančius sužinoti, kas vyksta jų namuose.

„Norime išnaudoti „išmaniuose“ namuose esančius įrenginius kūrybingiau nei įprasta. Visas sistemas siekiame sujungti į vieną saugumo ir kontrolės palaikymo namuose sistemą, kuri namų savininkams būtų patogesnė“, – „Media Planet“ tvirtino Nortek Security & Control viceprezidentas Avis Rosenthalis.

Sąmoningi namai

Svarstydami apie namų saugumą, daugelis žmonių iškart galvoja apie priemones ir apsaugą nuo įsilaužimo ir vagysčių. Taip, tai aktualu kiekvienai šeimai, tačiau verta saugotis ne tik vagių: išmanios saugumo technologijos diegiamos šildymo įrangoje, apšvietimo sistemoje ir durų spynose. Į bendrą išmanių namų sistemą įjungiami ir langų, nutekėjimo jutikliai, garažo vartų atidarymas.

Sujungti į vieną tinklą namų prietaisai suteikė galimybę vartotojams žinoti apie tai, kas vyksta namuose. Galėdami stebėti namus nuotoliniu būdu, vartotojai užsinorėjo nuotoliniu būdu valdyti ir kontroliuoti namus. Jei namuose nukrito oro temperatūra, pastebėtas vandens nutekėjimas, užfiksuotos neužrakintos durys, namų šeimininkas akimirksniu informuojamas ir į problemas gali reaguoti greičiau, taip apsisaugodamas nuo avarijų ir turto sugadinimo.

„Išmanieji telefonai tapo nuotoliniu gyvenimo valdymo pulteliu. Jiems sukurtos programėlės suteikia galimybę namų šeimininkams efektyviai valdyti namus: stebėti juos, išsiųsti ir gauti priminimus apie reikalingus atlikti darbus, įsijungus signalizacijai ar kitam perspėjimui“, – sakė kompanijos NAPCO atstovas Jorge'as Evia.

Dar protingesni namai

Ekspertai tvirtina, kad išmanių namų apsaugos technologijos gali padidinti išmanių prietaisų, įdiegtų namuose, efektyvumą. Taip kaip prieš penkerius metus gaisro atveju įsijungdavo dūmų detektorius ir perspėdavo namo šeimininką apie galimą gaisro pavojų, taip šiandien jis ne tik signalizuoja, bet ir išjungia šildymo sistemą, bando sustabdyti dūmų plitimą namuose, padidina namų apšvietimą 50 proc. ir atrakina visas namų duris, palengvindamas evakuaciją.

„Išmani apšvietimo sistema yra reikšmingesnė nei daugelis galvoja. Tarkime, prasidėjus gaisrui ir įsijungus signalizacijai, gali būti išsiųstas skubios pagalbos perspėjimas, o pastato interjere iškart apšviestas evakuacijos planas, žymintis saugų išėjimą iš pastato“, – pasakojo kompanijos Leviton atstovas Daryoushas Larizadehas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)