Šalies aukštųjų mokyklų dėstytojai supažindino, kokias funkcijas darbe atlieka tokie specialistai ir kokias studijų programas vertėtų rinktis.

Finansus vadina kūryba

Kauno Technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto profesorius, finansų katedros vedėjas Rytis Krušinskas pasakojo, kad finansų profesionalas kiekvienoje organizacijoje yra žmogus, kuris įvertina esamą padėtį, įžvelgia tobulintinas vietas, siūlo, įgyvendina, komentuoja, patvirtina ar atmeta priimamus sprendimus, motyvuodamas savo nuomonę finansiniais vertinimo argumentais.

„Tai jokiais būdais nereiškia, kad finansuose nėra kūrybos, priešingai – čia kūryba tampa svarbiu įrankiu ieškant kartais netradicinių sprendimo būdų iškylantiems iššūkiams“, - DELFI sakė KTU atstovas.

Siekiantys dirbti ir kurti savo karjerą finansų srityje tapdami finansų ir draudimo paslaugų padalinių vadovais, įmonių finansų vadovais, projektų finansininkais, analitikais, finansų brokeriais, finansų makleriais ar verslų savininkais gali rinktis KTU Finansų programas. Jos yra dviejų pakopų: bakalauro ir magistro programos.

KTU atstovas informavo, kad finansų bakalauro laipsnio siekiantys padeda stiprius pagrindus finansų rinkų, ekonominių procesų suvokimo srityse tiek šalies ūkio, pramonės sektorių ir pačios įmonės ar viešojo sektoriaus organizacijos veiklos atžvilgiu. Finansų magistro laipsnio siekiantys gilina žinias įvairių finansų valdymo modelių kūrimo bei taikymo, naujausių žinių adaptavimo mikro bei makro lygmeniu problemų sprendimui privačiame versle, finansų ar valstybiniame sektoriuje.

„Finansų išsilavinimą įgiję profesionalai yra svarbia kiekvienos organizacijos ir tuo pačiu nuosavo verslo funkcine grandimi, kuri yra atsakinga už sprendimų pagrįstų finansine-ekonomine logika analizę, priėmimą bei įgyvendinimo kontrolę“, – teigė prof. R. Krušinskas.

Minėtų studijų kaina skiriasi pagal studijų pakopas: 4 metų trukmės bakalauro studijos kainuoja 6000 eurų, 2 metų trukmės magistratūros studijos – 4740 eurų.

Skatina studentų verslumą

Apie finansų srities studijas kalbėjo ir Mykolo Romerio universiteto (MRU) Ekonomikos ir valdymo fakulteto dekanas prof. dr. Gintaras Černius. Jo teigimu, vienas iš svarbiausių fakulteto dėstytojų tikslų yra skatinti studentų verslumą.

„Yra atskiros disciplinos apie verslumą, tačiau, visą laiką, kiekvienoje disciplinoje kiekvienas dėstytojas pabrėžia, kaip galėtų būti, kaip galėtų atrodyti jūsų verslas, jeigu eitumėte į vienokią ar kitokią sritį, pavyzdžiui, jeigu jis yra apskaitos specialistas, jis drąsiai gali būti sukurti savo įmonę ir samdyti žmones, o ne patys dirbti kitiems. Jeigu jie pasirinko finansų rinkos sritį, jie po studijų gali būti finansų makleriai arba kurti savo verslą. Jiems tai yra išsamiai paaiškinama ir rekomenduojama.“, – teigė G. Černius.

Finansų padalinių ir draudimo paslaugų padalinių vadovais gali dirbti pasirinkę ir sėkmingai baigę vieną iš kelių bakalauro studijų lietuvių kalba – Finansų ekonomiką, Verslo sistemų kūrimą ir valdymą ar Finansų apskaitą. Tokios studijos trunka 3,5 metų.

Finansų ekonomikos studijų programos tikslas – parengti analitiškai mąstančius finansų ekonomikos specialistus, gebančius profesionaliai ir sistemingai taikyti finansų analizės ir valdymo metodus nuolat besikeičiančioje globalioje aplinkoje, kai siekiama finansinio stabilumo, ekonomikos augimo ir efektyvumo.

Studentai gebės suvokti finansų institucijų bei nefinansinių korporacijų ir apskritai finansų rinkų konkrečias teorines ir praktines problemas, numatys jų sprendimo būdus bei sugebės dirbti ir efektyviai naudotis tarptautinių finansų rinkų teikiamomis galimybėmis.

Verslo sistemų kūrimo ir valdymo studijų programos tikslas – ruošti verslo ir vadybos bakalaurus, gebančius konceptualiai mąstyti ir turinčius pakankamai įvairių mokslo sričių žinių bei įgijusius įgūdžius kurti, valdyti ir plėtoti bendradarbiavimu pagrįstas verslo sistemas, vertinti jų padėtį rinkoje, įgyvendinti verslo projektus. Jie gebės, atsižvelgdami į įvairias verslo problemas, inicijuojant rinkos tyrimus, remiantis šiuolaikiškomis verslo koncepcijomis ir komunikacijomis, palaikyti ir plėtoti ryšius su vartotojais bei partneriais, priimti inovatyvius sprendimus, didinančius konkurencinį pranašumą ir verslo įmonių vertę.

Finansų apskaitos studijų programos tikslas –  išugdyti aukštos kvalifikacijos apskaitos specialistus, gebančius analizuoti ir kritiškai vertinti ekonominę informaciją, efektyviai ir profesionaliai spręsti apskaitos ir susijusias mokesčių, kontrolės, valdymo bei teisines finansų srities problemas, šalies ir užsienio privataus ir viešojo sektoriaus įmonėse bei organizacijose.

Reikės pabaigti bakalauro ir magistrantūros studijas

Norintys įgyti minėtą specialybę, finansų srities studijas gali rinktis ir Vilniaus Universitete. VU studijų prorektorė Doc. dr. Nijolė Radavičienė teigė, kad studentai gali pasirinkti tokias studijų programas: Finansų ir draudimo matematika (bakalauras ir magistras), Matematika ir matematikos taikymai (bakalauras) ir Matematika (magistras), Ekonomika (bakalauras ) ir Finansai (magistras) arba Ekonominė analizė ir planavimas (magistras), Ekonomika (bakalauras), Ekonomika ir vadyba (bakalauras).

„Žinoma, galimi ir kiti studijų programų tarp bakalauro ir magistro pasirinkimo variantai. Nurodytų studijų trukmė yra 4 metai bakalauro ir pusantrų arba 2 m. Magistro“, - teigė N. Radavičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)